Mange barn vet ikke hva de skal gjøre om det begynner å brenne hjemme

Slik lærer du barna om brannvern uten å skremme dem.

BLIR REDDE: Brann er en skremmende opplevelse. Noen barn kan finne på å gjemme seg fordi de ikke vet hva de skal gjøre. Foto: NTB Scanpix
BLIR REDDE: Brann er en skremmende opplevelse. Noen barn kan finne på å gjemme seg fordi de ikke vet hva de skal gjøre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I en undersøkelse TNS Gallup gjorde i forbindelse med den nylig avholdte brannvernuka, kom det frem at nordmenn er dårlig forberedt på brann hjemme.

Mens man i barnehager og skoler øver på brannøvelser flere ganger i året, er det mange barn som rett og slett ikke vet hva de skal gjøre dersom det begynner å brenne hjemme.

VIKTIG Å ØVE: Hold brannøvelse hjemme, oppfordrer Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening. Foto: Privat
VIKTIG Å ØVE: Hold brannøvelse hjemme, oppfordrer Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening. Foto: Privat Vis mer

Men hvordan skal vi foreldre klare å lære barna disse tingene, uten at de blir skremt?

Lurt å holde brannøvelse hjemme

Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening mener det er viktig at foreldre fremstår som trygge på hvordan de skal opptre i tilfelle brann.

– Motivet for å lære barna om brann er ikke frykt, men å gi dem den tryggheten de trenger, sier han.

En viktig måte å gjøre dette på, er ifølge Skaar å holde jevnlige brannøvelser. Dette er de fleste barn kjent med fra barnehagen eller skolen, men det betyr ikke at de automatisk vet hva de skal gjøre dersom brannalarmen skulle gå hjemme.

– Ved en brannøvelse bør man få testet rømningsveiene og sjekke at gammelt utstyr, som for eksempel brannstiger, fungerer slik det skal. En veldig viktig ting er å sjekke at røykvarslere høres så godt i alle soverom at man tror man vil våkne av lyden. Sjekk også med døren lukket.

– Det hjelper ikke å ha et avansert varslingssystem, dersom alarmen ikke høres godt nok inne på hvert soverom.

Man bør også forsikre seg om at rømningsveier er intakte og ikke blokkerte.

– Vi har dessverre sett eksempler på kjellerdører og loftdører som ikke kan åpnes fordi døren er sperret av esker, malingspann og slike ting. Det er også viktig å være klar over hvor rømningsveien er, noen bor i hus uten å ha tenkt på hvor de skal rømme når man ikke kan bruke den vanlige veien, sier Skaar.

LES OGSÅ: Har du ledningkaos bak TV-en? Det kan utgjøre risiko...

Finn trygge løsninger

Hjemmets branninstruks

Alle familier bør lage seg en oppskrift på hva man skal gjøre hvis det blir brann, og bruke den som utgangspunkt når man skal ha brannøvelse hjemme. Her er et eksempel på en enkel branninstruks:

SMÅ BARN:

1. Rop "Brann! Brann!" så høyt du kan.

2. Vent på rommet til en voksen kommer og henter deg. Ikke gjem deg!

3. Gå sammen med den voksne ut av huset og til møteplassen dere har avtalt.

STØRRE BARN:

1. Redd andre ved å rope "Brann! Brann!" og hjelp hverandre ut.

2. Hvis du har tid, varsle brannvesenet ved å ringe nødnummeret 1-1-0.

3. Hvis du har tid, lukk dører og vinduer. 4. Gå raskt ut av huset. 5. Still opp på møteplassen.

VOKSNE:

1. Redd andre ved å rope "Brann! Brann!" og hjelp hverandre ut.

2. Pass på at alle barn kommer seg ut til møtestedet.

3. Varsle brannvesenet ved å ringe nødnummeret 110.

4. Hvis du har tid, lukk dører og vinduer.

5. Hvis brannen er liten, forsøk å slokke. Ta ingen sjanser.

6. Gå raskt ut av huset og til møteplassen.

7. Tell opp antall personer, og ta imot brannvesenet når de kommer.

Kilde: Brannvernuka.no

Enkelte foreldre gruer seg for å trene på å komme seg ut rømningsveier fordi det innebærer å klatre ut et vindu høyt over bakken.

Skaar understreker at man må øve uten å utsette seg selv eller barna for fare.

– Man må bruke skjønn, men det er viktig å finne løsninger som er såpass trygge at man ikke er redd for å bruke dem. Bor man høyt oppe, kan man for eksempel finne brannstiger som feller ut en sikkerhetsbøyle bak deg. Dersom du skulle falle vil du da ikke falle rett ned, men ha mulighet til å ta deg for, sier han.

– Det er ingen retningslinjer for hvor langt man skal gå når man har en brannøvelse, men de som øver står helt klart bedre rustet dersom noe skulle oppstå, legger han til.

LES OGSÅ: Mobillading kan øke risikoen for brann og forgiftning

Viktig å avtale møtested

Et annet svært viktig punkt, er at familien blir enige om et fast møtested dersom noe dramatisk skulle skje.

– Når det begynner å brenne, er impulsene hos mange å komme seg fortest mulig ut, og håpe at alle andre også kommer seg ut. Om man har avtalt en møteplass på forhånd vil man ha bedre oversikt over om alle har kommet seg ut i trygghet.

– Vi kjenner til eksempler på at noen har løpt inn i et brennende hus på fortvilet jakt etter noen som faktisk befinner seg i trygghet på utsiden. Velg et sted hvor det er lett å få oversikt og som alle i familien kjenner til.

– Alle som vil ha brannøvelse hjemme, bør melde seg på til Nasjonal brannøvelse. Der får man gode tips og råd om hvordan planlegge og gjennomføre brannøvelse i egen bolig, sier Skaar.

Vanlig å ha en periode hvor men er ekstra redd for brann

Ifølge psykolog Knut Halfdan Svendsen, forfatter av boken «Foreldrehjelpen», har de fleste små barn en periode hvor de er ekstra redde for brann.

– Det er først og fremst et uttrykk for at deres evne til å tenke utvikler seg, det vil si at hjernens kapasitet til å forestille seg farer fram i tid øker, sier han.

VANLIG Å VÆRE REDD FOR BRANN: Ta deg tid til å snakke med barnet, er rådet fra psykolog Knut Halfdan Svendsens. Foto: Privat
VANLIG Å VÆRE REDD FOR BRANN: Ta deg tid til å snakke med barnet, er rådet fra psykolog Knut Halfdan Svendsens. Foto: Privat Vis mer

– Problemet er at de ennå ikke klarer å berolige seg igjen etter at de begynner å forstå at for eksempel branner eller bilulykker kan skje med dem eller noen i deres familie. Evnen til å berolige seg utvikler de litt seinere, til det trenger de hjelp fra voksne, forklarer han.

Ta deg tid til å forklare

For de fleste barn vil det ifølge Svendsen hjelpe at voksne tar seg tid til å forklare hva som skjer når det brenner, hva som må gjøres og samtidig berolige dem om at de voksne passer på.

Dersom frykten for brann er stor, bør foreldrene forsøke å hjelpe barnet med å bli kjent med følelsene sine.

– Vi kan «snakke» til fornuftsavdelingen i hjernen deres eller vi kan hjelpe dem til å bli kjent med følelsene, som enkelt sagt «sitter» mest i kroppen. Begge deler hjelper, særlig hvis foreldrene tar seg tid, lytter til og tar på alvor deres tanker selv om de er aldri så rare eller fantasifulle. Samt hører og aksepterer deres følelser selv om de er aldri så katastrofepregede og overdrevne, sier han.

– Når barn flest blir redd for brann så er det sjelden en overhengende fare, snarere en mulighet. Et tenkt problem med andre ord. Nå føles angst og frykt likt i kroppen vår, men angst handler om redsel for noe inni oss, oftest en følelse, mens frykt handler om å være redd for noe utenfor oss.

– Så sant ikke boligen man bor i er direkte kondemnabel eller brannfarlig, vil det ofte handle om en forbigående angst, legger han til.

LES OGSÅ: Hvordan snakke med barn om døden?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer