Mange biler har rett og slett ikke plass

- Gjør det umulig å overholde anbefalingene om bakovervendte bilstoler, sier tobarnspappa.

TRANGT OM PLASSEN: : - Det er mulig å få et bakovervendt bilsete inn i en VW e-up, men da blir det en ubehagelig tur for passasjeren i forsetet, sier tobarnsfar Torben Skylstad (innfelt). Foto: Privat
TRANGT OM PLASSEN: : - Det er mulig å få et bakovervendt bilsete inn i en VW e-up, men da blir det en ubehagelig tur for passasjeren i forsetet, sier tobarnsfar Torben Skylstad (innfelt). Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– For at man skal ha muligheten til å følge anbefalingene om å ha barna sine i bakovervendte barneseter, er det en forutsetning at det faktisk er plass til det i bilen. Det er det et mindretall av bilene som har, sier tobarnspappa Torben Skylstad (34).

Få alternativer

Torben mener at årsaken til at mange eldre barn ikke blir sikret godt nok i bilen i stor grad skyldes fravær av reelle alternativer.

– Barnestoler for de minste får man som regel plass til. Etter hvert som barna blir eldre og trenger en større bilstol, blir utvalget imidlertid markant mindre.

– Selv i de fleste stasjonsvogner må man ha passasjersetet så langt fremme for å få plass til et bakovervendt bilsete, at man ikke kan ta passasjersetet foran i bruk. Det er ganske ugunstig for en familie på fire eller fem, legger han til.

LES OGSÅ: Når barnefar ikke vil bli med på fødselen

PLASSKREVENDE: For å få plass til et bakovervendt bilsete, er det i mange biler nødvendig å skyve forsetet helt frem. Foto: Privat
PLASSKREVENDE: For å få plass til et bakovervendt bilsete, er det i mange biler nødvendig å skyve forsetet helt frem. Foto: Privat Vis mer

Testet mange biler

Torben er pappa til Brage (snart 5) og Sondre (2,5) og forteller at det å kunne ha plass til bakovervendt barnesete var ett av kravene da familien skulle gå til innkjøp av ny bil. Selv er han 185 cm på strømpelesten, en høyde som ikke er uvanlig blant norske menn, men det bød allikevel på problemer når de skulle velge bil etter dette kriteriet.

– Selv en Volvo V70 og Audi A6, generelt ansett som ganske store stasjonsvogner, ble for små, forteller han.

– Alternativene var som regel «for trangt» eller «umulig trangt». I flere biler kom jeg meg rett og slett ikke inn i passasjersetet med barnesetet i. De eneste vi fant, med mindre vi skulle opp i SUV eller 7-setere, var Skoda Superb, Ford Mondeo og, veldig overraskende, Renault Megane, sier han.

LES OGSÅ: Bilsikring - hva tror du er farligst?

RENAULT MEGANE STASJONSVOGN: En bil som er overraskende romslig og som har god plass til familien. Foto: Produsenten
RENAULT MEGANE STASJONSVOGN: En bil som er overraskende romslig og som har god plass til familien. Foto: Produsenten Vis mer

Biler med god plass

Espen Stensrud, redaktør i AutofilDagbladet Bil og Din Side Motor, tipser om at de romslige mellom-SUV’ene og store stasjonsvogner som VW Passat, Ford Mondeo og Mercedes E-klasse har grei plass til bakovervendte barnestoler.

GIR TIPS OM BIL: Stasjonsvognen med størst bakseteplass er Skoda Superb. Den har et gigantisk rom mellom baksetet og setene foran, sier Espen Stensrud Foto: Autofil
GIR TIPS OM BIL: Stasjonsvognen med størst bakseteplass er Skoda Superb. Den har et gigantisk rom mellom baksetet og setene foran, sier Espen Stensrud Foto: Autofil Vis mer

– Men man må faktisk opp på den bilstørrelsen om man vil unngå at passasjeren i plassen foran blir klemt inn mot dashbordet. Stasjonsvognen med størst bakseteplass er Skoda Superb. Den har et gigantisk rom mellom baksetet og setene foran, sier han.

Bredden skaper også problemer

Torben peker på at bredden på bilstolene også kan bli en utfordring når man har flere barn.

– Har man tre barn i barnestolalder kan man glatt ekskludere Megane og man vil trolig være nødt til å takke farvel til Superb og Mondeo også. Da begynner alternativene fort å bli få, med mindre man har muligheten til å bla opp noen hundretusener mer for å gå opp enda en bilklasse, sier han.

POLL: Har du plass til bakovervendt sete i bilen din?

Anbefaler Isofix

– I 1999 ble en hel bilbransje enig med produsentene av barneseter om en standardisert festemetode for bilseter. Vi anbefaler absolutt en bil som har de såkalte ISOFIX-festene, som er en betydelig sikrere festeanordning. Det er også lettere å unngå feilmontering med disse klikk-festene enn om setet skal festet med bilbeltet, sier Stensrud.

– De fleste flerbruksbilene som for eksempel Ford S-Max eller VW Touran har tre likeverdige bakseter som gir god plass om det skal sitte tre personer i baksetet, legger han til.

LES OGSÅ: Nå kommer den første bilstolen som er I-size godkjent

SKODA SUPERB: - Dette er stasjonsvognen med størst bakseteplass, den har et gigantisk rom mellom baksetet og setene foran, sier Espen Stensrud i Autofil. Foto: Produsenten
SKODA SUPERB: - Dette er stasjonsvognen med størst bakseteplass, den har et gigantisk rom mellom baksetet og setene foran, sier Espen Stensrud i Autofil. Foto: Produsenten Vis mer

Testet baksetebredden på 100 biler

I 2013 foretok NAF en test av baksetebredden på de hundre mest solgte bilene i Norge. Målet var å finne ut hvilke biler som i bredden hadde plass til tre barneseter i baksetet. 

Resultatet viste at bredden var god på de fleste biler, men kun et fåtall gjorde det mulig å montere tre bilseter med Isofix.

I testen ble ett bilsete for baby og ett vanlig bilsete satt bakovervendt, mens det tredje setet ble satt forovervendt. Forbrukerrådgiver i NAF, Andreas Bibow Handeland, ser ikke bort ifra at resultatene kunne blitt litt annerledes dersom alle tre setene i testen var bakovervendt.

– Det er sjelden folk har tre barn under fire år og som dermed bør sitte bakovervendt alle sammen, sier han. – De største bilene i testen, som lett sluker tre seter i bredden, ville nok klart dette greit med tre bakovervendte også. De minste bilene derimot, der vi så vidt fikk plass, kunne selvsagt møtt på problemer dersom det bakovervendte setet er bredere. 

– Vi i NAF anbefaler på det sterkeste at du som er på biljakt prøvemonterer barnesetene dine og sjekker at du får plass. Det er kjedelig å oppdage i etterkant at bilen du har kjøpt er for trang, noe som vil bli slitsomt og utfordrende i hverdagen, sier Handeland. 

LES OGSÅ: Kan man kjøpe brukt bilstol?

BRED BIL: Med en baksetebredde på 164 cm var Volkswagen Caravelle en av bilene som kom best ut i NAF sin test. Foto: Produsenten
BRED BIL: Med en baksetebredde på 164 cm var Volkswagen Caravelle en av bilene som kom best ut i NAF sin test. Foto: Produsenten Vis mer

- Finn en bilstol som passer barnet og bilen!

Carina Henske i Trygg Trafikk peker på at det finnes mange ulike barneseter på markedet.

– Noen tar mindre plass enn andre og det skal være mulig å finne et som passer i de fleste biler, sier hun. Dersom man ikke har plass til å ha barnet bakovervendt i baksetet, sier hun et alternativ er å koble ut airbagen i forsetet og ha barnet sittende bakovervendt der.

CARINA HENSKE; TRYGG TRAFIKK: - Dersom man ikke har plass til å ha barnet bakovervendt i baksetet, sier hun et alternativ er å koble ut airbagen i forsetet Foto: Foto: TryggTrafikk/Eivor Eriksen.
CARINA HENSKE; TRYGG TRAFIKK: - Dersom man ikke har plass til å ha barnet bakovervendt i baksetet, sier hun et alternativ er å koble ut airbagen i forsetet Foto: Foto: TryggTrafikk/Eivor Eriksen. Vis mer

– Jeg oppfordrer at man drar til en utstyrsbutikk med godt utvalg og prøver flere seter i bilen, slik at man finner et som passer både bil og barn.

– Bakovervendt er så mye tryggere for barna. Bakovervendt sikring gir 90-95 prosent skadereduserende effekt sammenlignet med å sitte usikret. Forovervendt gir 50-60 prosent skadereduserende effekt, sier Henske. 

LES OGSÅ: Her er de vanligste feilene foreldre gjør når de skal sikre barna i bilen

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer