Pappaperm:

Mange fedre er ensomme i pappapermisjon

- Det er mange fedre som gruer seg til permisjonstiden og alt det innebærer, sier ekspert.

PAPPAPERM: - Jeg har møtt menn i pappapermisjon som ikke vet hvordan de skal få kontakt med andre. De har hele det sosiale livet sitt på jobb, eller har venner som er på jobb på dagtid.,sier psykolog Eva Tryti. FOTO: NTB Scanpix
PAPPAPERM: - Jeg har møtt menn i pappapermisjon som ikke vet hvordan de skal få kontakt med andre. De har hele det sosiale livet sitt på jobb, eller har venner som er på jobb på dagtid.,sier psykolog Eva Tryti. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Rundt 1 av 4 er ensomme, ifølge Statistisk sentralbyrå. Ofte er det koblet til spesielle livssituasjoner, som sykdom, samlivsbrudd eller arbeidsløshet. Det er også mange som føler seg ensomme i foreldrepermisjon.

- Jeg har møtt menn i pappapermisjon som ikke vet hvordan de skal få kontakt med andre. De har hele det sosiale livet sitt på jobb, eller har venner som er på jobb på dagtid. Permisjonstiden er da en gylden mulighet til å utvikle sin sosiale kompetanse, sier psykolog Eva Tryti.

Norge ble det første landet i verden som reserverte en del av fødselspermisjonen til fedre i 1993. I dag har de krav på 10 ukers pappapermisjon, men likevel finnes det ikke samme aktivitetstilbud for fedre som det finnes for mødre i mammapermisjon.

- Tilbudene til mødre i mammapermisjon er mange. Vi ser mødre i barselgrupper sittende på kafé, trillende i marka eller joggende i parken. Babysang og babysvømming er også populære aktiviteter for mødre. Fedre derimot har ikke det samme fellesskapet i barselgrupper, mange beskriver at de kjeder seg, og noen kjenner seg også ensomme.

Dette sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

LES OGSÅ: Andreas ville dokumentere pappapermisjonen. Så tok det litt av...

Gruer seg til permisjonen

Selv om fedre har tilgang til de fleste aktiviteter, føler mange seg ekskludert fra alle «mor-barn»-aktivitetene, og mange ender opp med å gå lange formålsløse trilleturer. Eksperter oppfordrer til å ikke være så opphengt i kjønnsgrupper.

- Det er mange fedre som gruer seg til permisjonstiden og alt det innebærer. I tillegg til frykten for at karrieren skal stagnere, beskriver mange ensomhet knyttet til det å være i pappapermisjon. Nettverket på jobb er en viktig kilde til sosialt fellesskap, sier Blessom.

Det er ikke uvanlig at menn frykter å miste dette sosiale nettverket dersom de tar ut sin del av foreldrepermisjonen.

LES OGSÅ: Pappaperm: Hva de egentlig gjør mens mor er på jobb?

- Ha fokus på babyen

Det er mange fedre som setter stor pris på permisjonstiden. De bruker tiden på å bli kjent med den lille og skape bånd til barnet sitt. En del menn føler at de skaper tettere bånd til den lille når mor ikke er til stede.

- Ikke tenk at du skal bruke permisjonen til å dyrke en hobby. Det viktigste er å fokusere på det lille barnet, som trenger deg fullt og helt. Å vende oppmerksomheten mot barnet kan også gjøre at ensomhetsfølelsen blir mindre, sier Tryti.

Fedre har ikke gått gjennom en graviditet, født og ammet, og mange har derfor ikke åpnet sansene og sinnet for barnet på samme måte som mor.

- Ha barnet i fokus, det er veldig spennende og en tid som aldri kommer tilbake. Hvis du virkelig sliter og føler at hverdagen er vanskelig, bør du ta det opp med helsesøster på helsestasjonen. De kan gi deg gode tips, og fortelle hvilke tilbud som finnes der du bor. Hovedtipset mitt er å tenke at permisjonen er pappatid, det er tid du skal bruke med barnet, sier hun.

LES OGÅ: Burde pappaperm egentlig hete «slapp-av-perm»?

GRUER SEG: - Det er mange fedre som gruer seg til permisjonstiden og alt det innebærer. I tillegg til frykten for at karrieren skal stagnere, beskriver mange ensomhet knyttet til det å være i pappapermisjon, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
GRUER SEG: - Det er mange fedre som gruer seg til permisjonstiden og alt det innebærer. I tillegg til frykten for at karrieren skal stagnere, beskriver mange ensomhet knyttet til det å være i pappapermisjon, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik unngår du ensomhet i permisjonen

1. Ta gradert uttak

- Å ta ti uker sammenhengende fri passer ikke for alle, selv om det rådende idealet er at far skal ha en-til-en kontakt over en lengre periode sammen med den lille, sier Blessom.

Hun oppfordrer alle som frykter å oppleve ensomhet om å spre permisjonen ut over en lengre periode.

- Kanskje kan du ta fri en dag i uken? Dersom du velger fri en gang i uken kan du ha en fridag hver uke i nesten et år. På denne måten kan far ta ut sin del av permisjonen uten å oppleve ensomhet i permisjonsperioden, sier hun.

- Det finnes ulike måter å skape bånd med den lille på. Å ta ut 10 uker sammenhengende permisjon er ikke nødvendigvis det eneste riktige for alle, fortsetter hun.

2. Finn bekjente som er hjemme på dagtid

- Allier deg med venner som også skal ha pappapermisjon. Fedre som har venner i samme livssituasjon trives ofte bedre i pappapermisjon. Kanskje har du en god venn du kan «time» pappapermisjonen sammen med? På den måten blir permisjonstiden mindre ensom, sier Blessom.

Når det er flere fedre sammen kan det også være enklere å bli med på organiserte «baby-aktiviteter».

3. Besøk åpne barnehager

Det finnes omtrent 200 åpne barnehager i Norge, og man kan møte opp uten å melde seg på. Foreldre og barn er der sammen og møter andre foreldre og barn.

- Selv om det er lett å tenke at en åpen barnehage handler om sosialisering og ivaretakelse av barnet, handler det også om å skape en sosial arena for de voksne som ikke har så mye voksenkontakt på dagtid, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse.

4. Besøk slektninger

- Det kan være nyttig å utvide horisonten litt, besøk slektninger som er pensjonister eller som er hjemme på daglig, oppfordrer Tryti.

Tryti sier at i foreldrepermisjon bør man omgås folk man ellers ikke ville møtt.

- Ikke tenk at dere må være så like. Dere kan snakke om barnet og kan finnes felles plattformer, sier hun.

5. Bruk helsestasjonen

Noen ganger kan helsestasjonen hjelpe fedre til å komme i kontakt med andre fedre, eller gi råd om hvilke tilbud som finnes i kommunen.

6. Babysang, babysvømming, babykino

Det finnes veldig mange tilbud til foreldre som er hjemme i permisjon. Søk på nett og finn ut hva som finnes der du bor.

- Mange fedre føler seg utenfor når det bare er mammaer i åpne barnehager eller på babykino, men det er viktig å ikke være så opphengt i kjønnsgruppene. Dere er i samme situasjon, og har sikkert mye å prate om, sier Tryti.

7. Besøk arbeidsplassen

- Mange besøker arbeidsplassen i barselpermisjonen, og erfaringsmessig er det stor stas med babybesøk. Vær aktiv og delta innimellom på lunsj og sosialt samvær med jobben. Lag en avtale med sjefen eller kollegaene, oppfordrer Gundersen.

8. Hjelpetelefoner

- Et godt virkemiddel mot ensomhet er å være åpen og snakke med noen. Det finnes hjelpetelefoner og chattetjenester. Det å dele hjelper ofte i seg selv, sier Gundersen.

Ensomhet er en individuell opplevelse som berører mange, og det er ikke uvanlig å føle seg ensom selv om det er mange rundt deg.

- Vi tror ofte at vår egen opplevelse av ensomhet er unik. Derfor vil det å få kunnskap og bekreftelse på at det ikke er så uvanlig å oppleve ensomhet i perioder av livet, gi støtte for mange. Det finnes muligheter for felleskap og endring, og ensomhet koblet til spesielle livssituasjoner går ofte over, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Nettstedet Norske Hemmeligheter får tilsendt overraskende mange hemmeligheter om ensomhet: - Det virker som et stort tabu

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer