Barnets søvn

Mange foreldre opplever at babyens søvnrytme endres i fire måneders alderen

Er «fire måneders søvnregresjon» et reelt fenomen? 

FIRE MÅNEDERS SØVNREGRESJON: Mange foreldre opplever babyens søvnrytme endres i fire måneders alderen. Foto: NTB scanpix
FIRE MÅNEDERS SØVNREGRESJON: Mange foreldre opplever babyens søvnrytme endres i fire måneders alderen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

At søvnmønsteret kan variere en del de første månedene (og årene!) av barnets liv, er noe de fleste foreldre vil kjenne seg igjen i. Men er det et fellestrekk at det skjer noe spesielt med barnets søvn når det er rundt fire måneder gammelt?

Mange utenlandske nettsider viser til begrepet «fire måneders søvnregresjon», som beskrives som en periode hvor babyens søvnmønster får en markant endring.

Selv om det er vanskelig å finne vitenskapelige bevis for at dette er reelt, rapporterer flere fagfolk og søvneksperter om at det faktisk skjer noe med barnets søvn i denne alderen.

KK.no har tidligere snakket med helsesøster Janne Blekkerud ved Lunner Helsestasjon som forteller at det rundt fire måneders alder kan skje en spontan endring hvor barn som har sovet hele natten plutselig ikke sover så mye. Eller at de som ikke har sovet mye begynner å sove mer.

Skyldes at søvnen får flere stadier

Hun får støtte av den danske søvneksperten og helsesøsteren Helene Lyng Hansen, som sier at mange foreldre opplever at den tre-fire måneder gamle babyen får en slags søvnkrise.

– Det lille barnet begynner ofte å «powernappe» mer i løpet av dagen. Fra å ha sovet lengre lurer på dagen, blir de kortere, barnet våkner og gråter kanskje – og barnet begynner ofte å få en rytme hvor det sovner senere på kvelden. Det er for eksempel ikke unormalt at barnet ikke sovner før klokken er ti om kvelden, sier hun.

Lyng Hansen, som driver nettstedet NetSundhedsplejerske.dk og som blant annet har skrevet boken «Helens bog om Børn & Søvn – sådan får du dit barn til at sove», mener denne endringen i søvnmønsteret skyldes at barnets søvn endrer seg rent fysiologisk.

– Det nyfødte barnet veksler mellom å sove en «aktiv søvn» og en «stille søvn». Men når barnet blir 3-4 måneder, begynner søvnen å få flere stadier og søvnen minner mer og mer om den søvnen vi voksne har, sier hun.

– Det betyr at hver gang barnet beveger seg fra et søvnstadium til et annet, så er det en risiko for at barnet våkner opp. Og når barnet først er våken, er det veldig vanskelig å få det til å sovne igjen – selv om barnet har behov for mer sammenhengende søvn.

SØVNEN ENDRER SEG: I denne alderen får barnet en søvn som minner mer om den søvnen vi voksne har, sier helsesøster og søvnekspert Helene Lyng Hansen. Foto: Privat
SØVNEN ENDRER SEG: I denne alderen får barnet en søvn som minner mer om den søvnen vi voksne har, sier helsesøster og søvnekspert Helene Lyng Hansen. Foto: Privat Vis mer

En annen faktor som kan påvirke barns søvn i denne alderen, er ifølge Lyng Hansen at de blir stadig mer våkne og aktive på dagtid.

– De følger godt med på hva som skjer rundt dem og de blir mer bevisste. Barnet kan registrere om det befinner seg hjemme eller ute, om det er i mors fang eller hos en fremmed, og barnet reagerer på alle de opplevelser og stimuli det får, sier hun.

Enig i at det skjer en endring

Helsesøster, søvnterapeut for barn og forfatter, Karin Naphaug, kjenner ikke til begrepet «Fire måneders søvnregresjon», men sier det er en kjent sak at det i denne alderen skjer en endring i barnets søvnsyklus.

– Først når barnet er cirka tre måneder gammelt produserer konglekjertelen i hjernen nok melatonin som er søvnhormonet, og melatonin produseres når det er mørkt. Derfor er det rundt tre-fire måneders alder lettere å hjelpe barnet til å få et godt og stabilt søvnmønster. Barn med høy produksjon av melatonin trenger mye søvn og omvendt.

– Men barn har en medfødt evne til selvregulering/nedroings-kapasitet som varierer fra barn til barn, derfor trenger noen barn mer hjelp av foreldrene til å finne søvnen enn andre barn, sier hun.

SØVNSYKLUSEN ENDRES: Ifølge søvnekspert Kari Naphaug, kan denne endringen skyldes at barnet øker produksjonen av søvnhormonet melatonin. Foto: Privat
SØVNSYKLUSEN ENDRES: Ifølge søvnekspert Kari Naphaug, kan denne endringen skyldes at barnet øker produksjonen av søvnhormonet melatonin. Foto: Privat Vis mer

Ifølge Naphaug står barn i denne alderen også overfor et stort utviklingstrinn, som gjør at de trenger mer kalorier.

– Det kan derfor være lurt å starte med litt fast føde slik at barnet ikke våkner fordi det er sultent. Barn har jo sitt ernæringsbehov i henhold til alder og vekt. Dersom barnet ikke får nok kalorier i løpet av dagen vil det ha behov for mer mat på natten, sier hun.

Dersom barnet sliter med å finne en god søvnsyklus, sier hun foreldre kan gjøre mye for å hjelpe.

De fleste barn liker å ligge trangt som i mors mage, de vil ha det mørkt, kjølig og stille. Du bør derfor unngå å bruke spilledåser og lignende. Husk også at barnet forventer at det du gjør i leggesituasjonen også skal skje når det våkner igjen, som for eksempel at det blir holdt i hånden.

– Det skal være trygt men kjedelig å være våken om natten! Lag gode rutiner og pass på at barnet ikke blir overtrøtt. Bruk en metode som både barnet og du er fortrolig med, sier hun.

LES OGSÅ: Slik hjelper du din baby å sove - 10 råd

Utfordrene å ikke kjenne årsaken

Lyng Hansen tror dette kan være en utfordrende periode for en del foreldre, fordi det kan være vanskelig for dem å skjønne hva som er årsaken til endringen i søvnmønsteret.

– De lurer kanskje på om barnet har vondt, om det holder på å få tenner tidlig, om det får nok melk eller om de gjør noe annet galt. Ofte skyldes ikke noen av delene, men handler rett og slett om at søvnen endrer seg fysiologisk samtidig som barnet utvikler seg mye både motorisk og mentalt, sier hun.

– Mange foreldre blir også frustrerte når de plutselig opplever at barnet deres ikke sovner om kvelden. De tror at barn må sove senest klokken 20, men det trenger de ikke i denne alderen. Det kan derfor være lurt å gjøre kveldene i denne perioden til familietid og ikke partid. Når barnet blir rundt seks måneder gammelt, vil dette endre seg igjen og man vil kunne legge barnet tidligere.

LES OGSÅ: Søvnsykdom hos barn kan i de fleste tilfeller forebygges

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer