- Mange har en mening om hvordan jeg oppdrar barna mine

- Det er både på godt og vondt, sier Årets Mammablogger.

VISER FREM KAOSET: Mammablogger Marte Frimand-Anda blir både hyllet og kritisert for sine ærlige betraktninger om foreldrerollen. Foto: Privat
VISER FREM KAOSET: Mammablogger Marte Frimand-Anda blir både hyllet og kritisert for sine ærlige betraktninger om foreldrerollen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Da jeg begynte å blogge, synes folk det var veldig oppsiktsvekkende at jeg la ut bilder av et rotete hus.

- Det ble stor baluba da jeg la ut et innlegg med bilder der lekene fløt i stua, ungenes klær lå utover gulvet på rommet deres og kjøkkenbenken var overfylt, forteller Marte Frimand-Anda.

- Lett å henge seg opp i det negative

HAR BLITT TRYGGERE: Marte forteller at bloggen har endret seg i takt med hennes egen utvikling som mor. Foto: Privat
HAR BLITT TRYGGERE: Marte forteller at bloggen har endret seg i takt med hennes egen utvikling som mor. Foto: Privat Vis mer

I tre år har Marte skrevet bloggen Casa Kaos og i forrige uke ble hun utpekt til Årets Mammablogg 2014, en tittel hun setter høyt.

– Det var utrolig fint å få en bekreftelse på at det jeg holder på med her blir satt pris på. Det er lett å henge seg opp i alt det negative som kommer inn, sier hun.

Les hvorfor juryen mente at Casa Kaos fortjente å bli Årets Mammablogg.

Har endret seg

Da hun startet å blogge fikk Marte mye oppmerksomhet for at hun fortalte om de feilene hun gjorde som mor, men bloggen har gradvis endret seg i takt med at hun selv har vokst inn i morsrollen.

I dag beskriver hun bloggen som en salig blanding av kaotiske hverdagsskildringer, belysing av ømfintlige tema som mange ikke snakker om og sterke meninger med påfølgende diskusjoner.

– Med årene har jeg prøvd og feilet så mye, at nå føler jeg meg veldig trygg i morsrollen og hvordan jeg ønsker å oppdra barna mine. Selv om jeg fortsatt stadig vekk tråkker i baret. Men jeg har blitt tryggere på at jeg er en god mor selv om jeg ikke gjør alt riktig.

Gøy å bli hørt

Det siste halvannet året har hun også deltatt i flere debatter rundt temaer som omhandler foreldre og barn.  Hun har blant annet tatt til orde for at det er helt i orden å gi bort brukte leker i gaver og at barn ikke bør skjermes fra å se andre familier reise på dyre ferier.

– Jeg synes det er veldig gøy å mene noe og i tillegg bli hørt. Jeg er veldig opptatt av frittgående barn, og at vi ikke må skåne barna våre i hjel, sier hun.

LES OGSÅ: - Det kan gå flere dager uten at jeg orker å være sammen med barna mine

Greit å få kritikk

Det å være en av landets mest profilerte foreldrebloggere, har naturlig nok også noen negative sider.

– I dag opplever jeg at det er veldig mange som har meninger rundt meg og måten jeg oppdrar barna på. Det er både på godt og vondt. Det var en periode der jeg tok veldig til meg all kritikken jeg fikk og alt som ble skrevet om meg rundt omkring på forskjellige forum.

– Men så kom jeg over den kneiken, og forsonet meg med at så lenge jeg holder på sånn som jeg gjør, så vil folk ha en mening om det. Og det er helt greit! Det positive er at jo flere meninger og jo flere diskusjoner, jo klokere blir jeg. Det går jo an å lære av kritikk også. Selv om det kan være vanskelig, sier hun.

Lei glansbilder på Facebook? - Sjekk disse familiebildene!

ROTETE HUS: - I starten ble det stor baluba da jeg la ut et innlegg med bilder der lekene fløt i stua, forteller Marte. Foto: Privat
ROTETE HUS: - I starten ble det stor baluba da jeg la ut et innlegg med bilder der lekene fløt i stua, forteller Marte. Foto: Privat Vis mer

Takker henne personlig

Selv om meningene om henne er mange, opplever hun allikevel at responsen i hovedsak er positiv. – Den beste tilbakemeldingen jeg noen gang har fått, var fra ei jente som strevde veldig i morsrollen. Hun fortalte meg at psykologen hennes hadde gitt henne forbud mot å lese alle mammablogger, bortsett fra min, forteller Marte med et smil.

– Jeg får også mange personlige meldinger og mail fra mødre som sliter og som synes det er vanskelig å møte kravet om perfeksjon.

- Jeg møtte en gang helt tilfeldig på en leser av bloggen. Hun var så overrasket over at både jeg og barna var så vanlige. Hun ble nesten litt skuffet, sa hun. Jeg tror egentlig vi er ganske vanlige. Vi er nok morsommere på nett enn i virkeligheten!

LES OGSÅ: Disse foreldrene deler litt for mye

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer