- Mange kvinner får dårlig samvittighet over at de ikke får til ammingen, men amming er ikke for alle

Det er ingen grunn til å føle på skam og skyldfølelse hvis du ikke får til ammingen.

FLASKE KAN VÆRE BRA NOK: - Morsmelkerstatning kan være livreddende, både for mor og barn. For noen kvinner og barn vil det være det beste valget, når man ser på hele situasjonen under ett. FOTO: NTB Scanpix
FLASKE KAN VÆRE BRA NOK: - Morsmelkerstatning kan være livreddende, både for mor og barn. For noen kvinner og barn vil det være det beste valget, når man ser på hele situasjonen under ett. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Veldig mange som venter sitt første barn ser for seg tiden etterpå som fredfull og harmonisk. En rolig, sovende baby og amming som går av seg selv. Dessverre er det ikke alltid slik. Mange opplever alvorlig søvnmangel, kolikkbarn eller at ammingen føles både smertefull, vanskelig og umulig.

Amming blir sett på som noe normalt, noe som alle kvinner bare gjør, og som det er enkelt å få til. Når ammingen ikke går, eller er vanskeligere enn vi hadde sett for oss, er det lett å føle seg mislykket. Men det er det ingen grunn til.

De fleste mødre har instinktivt lyst til å amme når de får barn. Å bruke brystene til å mate barnet er viktig for de aller fleste mødre, på lik linje med at vi ønsker at kroppen vår skal fungere på andre områder.

Amming er normalt. Som pattedyr er det slik vi i teorien skal mate barna våre, men at noe er normalt betyr ikke nødvendigvis at det er enkelt. Dette kommer som en overraskelse på mange.

- Fordi amming blir sett på som en så naturlig del av det å bære frem og føde et barn, føler mange kvinner på dårlig samvittighet og skam over at de ikke får til ammingen. Disse følelsene forsterkes ofte hvis helsepersonell i beste mening snakker om helsefordelene ved amming og morsmelk, men ikke har tid eller kompetanse nok til å følge opp og hjelpe mammaen med det hun sliter med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer