- Mange kvinner får dårlig samvittighet over at de ikke får til ammingen, men amming er ikke for alle

Det er ingen grunn til å føle på skam og skyldfølelse hvis du ikke får til ammingen.

FLASKE KAN VÆRE BRA NOK: - Morsmelkerstatning kan være livreddende, både for mor og barn. For noen kvinner og barn vil det være det beste valget, når man ser på hele situasjonen under ett. FOTO: NTB Scanpix
FLASKE KAN VÆRE BRA NOK: - Morsmelkerstatning kan være livreddende, både for mor og barn. For noen kvinner og barn vil det være det beste valget, når man ser på hele situasjonen under ett. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Veldig mange som venter sitt første barn ser for seg tiden etterpå som fredfull og harmonisk. En rolig, sovende baby og amming som går av seg selv. Dessverre er det ikke alltid slik. Mange opplever alvorlig søvnmangel, kolikkbarn eller at ammingen føles både smertefull, vanskelig og umulig.

Amming blir sett på som noe normalt, noe som alle kvinner bare gjør, og som det er enkelt å få til. Når ammingen ikke går, eller er vanskeligere enn vi hadde sett for oss, er det lett å føle seg mislykket. Men det er det ingen grunn til.

De fleste mødre har instinktivt lyst til å amme når de får barn. Å bruke brystene til å mate barnet er viktig for de aller fleste mødre, på lik linje med at vi ønsker at kroppen vår skal fungere på andre områder.

Amming er normalt. Som pattedyr er det slik vi i teorien skal mate barna våre, men at noe er normalt betyr ikke nødvendigvis at det er enkelt. Dette kommer som en overraskelse på mange.

- Fordi amming blir sett på som en så naturlig del av det å bære frem og føde et barn, føler mange kvinner på dårlig samvittighet og skam over at de ikke får til ammingen. Disse følelsene forsterkes ofte hvis helsepersonell i beste mening snakker om helsefordelene ved amming og morsmelk, men ikke har tid eller kompetanse nok til å følge opp og hjelpe mammaen med det hun sliter med.

Det sier Camilla Krogli Hansen i Ammehjelpen, som gir gratis informasjon, veiledning og støtte ved spørsmål omkring amming og morsmelk.

LES OGSÅ: – På sykehuset fikk jeg grei beskjed om at «alle klarer å amme!»

Er amming for alle?

De fleste kvinner kan amme. Mennesker er pattedyr, og kvinnebrystene produserer melk til barna våre og bidrar til at menneskearten overlever.

I teorien er amming for alle, men i praksis kan det være annerledes. Noen kvinner er født med lite kjertelvev og er ikke i stand til å produsere nok melk, uansett hvor stor innsats de legger inn. Noen har fjernet brystene på grunn av kreft. Noen har fått gjort brystreduksjoner eller andre operasjoner som i noen tilfeller stikker kjepper i hjulene for ammingen.

Noen har vært utsatt for seksuelle overgrep. Noen har strevd hardt og lenge, både med og uten hjelp, og alle forsøkene går etter hvert ut over tilknytningen til barnet. Og noen ønsker bare ikke å amme, det skal respekteres, sier eksperten.

- Amming er ikke for alle. Men det er viktig at beslutningen om å ikke amme springer ut fra mammaens eget ønske, eller at det er den riktige helsemessige beslutningen for akkurat denne mammaen. Morsmelkerstatning kan være livreddende, både for mor og barn. For noen kvinner og barn vil det være det beste valget, når man ser på hele situasjonen under ett, sier Krogli Hansen.

Men ingen bør føle seg tvunget til å slutte fordi de ikke har fått god nok hjelp. I mange tilfeller kan det dessuten være mulig å kombinere morsmelk med morsmelkerstatning, hvis man ønsker det.

- Det trenger ikke være enten eller. Delamming har fine helsefordeler for både mor og barn. Dette er det viktig at flere er klar over, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Det er for lite ærlighet om hvordan det er å få barn

IKKE FOR ALLE: - Amming er ikke for alle. Men det er viktig at beslutningen om å ikke amme springer ut fra mammaens eget ønske, eller at det er den riktige helsemessige beslutningen for akkurat denne mammaen, sier eksperten.
IKKE FOR ALLE: - Amming er ikke for alle. Men det er viktig at beslutningen om å ikke amme springer ut fra mammaens eget ønske, eller at det er den riktige helsemessige beslutningen for akkurat denne mammaen, sier eksperten. Vis mer

LES OGSÅ: Tobarnsmamma: - Jeg tror det er flere som velger å amme søskenpar enn det man vet om

Føler seg mislykket

Alle mødre har hver sine opplevelser og følelser knyttet til amming. Noen vil gjerne amme og gjør alt de kan for å få det til, mens andre har bestemt seg allerede før fødselen for at de ikke vil amme. Men selv om mammaen gjerne vil amme, er det ikke alltid så lett og det kan oppleves som sårt om det ikke går.

- Noen mammaer føler tap av mestring og føler seg mislykket hvis de ikke får til ammingen. Å føle på mislykkethet er ofte relatert til et ønske og en forventning om at man skal amme. Når det ikke blir slik de hadde forestilt seg, er det lett å bli skuffet, sier jordmor Henriette Haugeto ved Oslo jordmor og kvinnesenter til KK.

Som nybakt mamma er man også sårbar, og det gjør at kommentarer eller velmenende råd fra andre kan oppleves som kritikk.

- Amming er ikke alltid enkelt, noen får det ikke til, noen kan ikke og noen vil ikke, sier Haugeto.

De fleste får til å amme, men ingen skal bli tvunget til å amme og man må ikke amme for å være en god mor, forsikrer jordmoren.

- Men hvis du har et ønske om å amme anbefaler jeg at du opparbeider deg kunnskap om amming i løpet av svangerskapet og får hjelp og veiledning tidlig, for å en god ammestart, råder hun.

LES OGSÅ: – Selv om mor drikker seg bevisstløs, vil ikke brystmelken være farlig for barnet

Krever tålmodighet

Amming er som å lære å gå eller snakke: Det krever ofte både tålmodighet, kunnskap, øvelse, tid og støtte fra omgivelsene.

- Vi er ikke ment å skulle gjøre det alene. Hvis du synes ammingen er vanskelig, kan du få høre at det ikke er en skam å gi morsmelkerstatning og at det viktigste er at barnet får mat. Du kan også få høre at du bare må prøve mer, amme oftere, holde ut, fordi morsmelk er så viktig for barnet, sier Krogli Hansen.

Men ingenting av dette hjelper deg dersom du egentlig ønsker å amme.

- Dersom du ønsker å amme, så trenger du tett og kunnskapsrik oppfølging. Du trenger noen som kan hjelpe deg til å nå målet ditt, eller som kan forklare deg hvorfor det ikke er mulig, sier hun.

Ammeproblemer kommer i alle størrelser og krever ulik innsats fra helsepersonell. Noen ganger er det mammaen som trenger hjelp, andre ganger er det barnet.

Får ikke god nok hjelp

Mange får god hjelp, men ideelt sett burde alle nybakte mødre få den hjelpen og oppfølgingen de trenger. Slik er det dessverre ikke.

- Det er mange som sliter unødvendig lenge med ammingen, eller som må slutte å amme før de ønsker. Mange av disse legger skylden på seg selv for at det ikke gikk. De føler seg mislykket, eller de føler at de har feilet. Men det er ikke mødrene som har feilet, det er systemet, forsikrer Krogli Hansen.

Selv om det står bedre til i Norge enn i andre land, så har vi fremdeles en lang vei å gå. Anbefalingene fra myndighetene om fullamming i fire-seks måneder og morsmelk hele første leveår står ikke alltid i et balansert forhold til hjelpen som mødrene tilbys for å klare å nå disse målene.

- Det er et stort gap mellom forventningene vi i Norge har til amming og den manglende individuelle veiledningen når det butter imot, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer