Barn hjemme alene

- Mange starter for seint

Barn som ikke får øve seg på å være hjemme alene kan ifølge ekspertene få problemer med dette senere.

VÆRE HJEMME ALENE: For å bli et trygt, selvstendig menneske er det bra å få øve på å være alene under trygge forhold. FOTO: NTB
VÆRE HJEMME ALENE: For å bli et trygt, selvstendig menneske er det bra å få øve på å være alene under trygge forhold. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å være hjemme alene for første gang er en viktig milepæl i barnas liv. Ifølge ekspertene er nemlig det å bli trygg på å være litt alene noe av det aller viktigste vi lærer barna våre.

Men for at de skal føle seg trygge på egenhånd må vi begynne å øve lenge før vi faktisk forlater dem i hjemmet.

– Reisen mot å klare seg selv begynner idet navlestrengen blir kuttet og varer også etter at du juridisk sett er gammel nok til å ta alle bestemmelsene selv. For å klare å ta gode avgjørelser som voksen, kan du ikke ha blitt overvåket frem til da. Det må være en gradvis overgang der barnet stadig blir gitt mer tillit, sier psykologspesialist Solfrid Raknes.

Viktig å starte i det små

Noe av det aller første foreldre kan begynne med er ifølge Raknes å la barnet få leke alene. Hun understreker imidlertid at alle barn er forskjellige og at det lurt å starte i det små med korte perioder.

– Jeg vil tro at de fleste tre-fireåringer kan få leke med Lego på rommet sitt eller i stua, mens foreldrene er i høreavstand på kjøkkenet. I denne alderen er det også vanlig å la barn få gå på do alene.

– For at barna ikke skal bli redde for å være alene, kan det være lurt å snakke situasjonen litt opp og vise gjennom eksempel. Dersom foreldre selv liker å være alene innimellom, er det lettere for ungene å tro på at dette er bra. Hvis foreldre derimot viser engstelse for å være alene eller for hvordan det gå med barnet når det ikke er sammen med foreldrene, for eksempel når de skal si «ha det» i barnehagen, oppfatter ungene det og kan tenke at «dette er farlig!» sier hun.

START I DET SMÅ: Psykolog Solfrid Raknes mener man kan begynne å øve allerede når barnet er rundt fire år gammel, såfremt foreldrene er i høreavstand. FOTO: Privat
START I DET SMÅ: Psykolog Solfrid Raknes mener man kan begynne å øve allerede når barnet er rundt fire år gammel, såfremt foreldrene er i høreavstand. FOTO: Privat Vis mer

Drives av å få stadig mer tillit

Det neste naturlige skrittet er ifølge Raknes å la barnet få lov til å være litt alene ute, det vil si like i nærheten av hjemmet for eksempel i hagen.

Dette forutsetter at man bor slik at det er fysisk mulig for foreldrene å nå dem dersom det skulle være nødvendig.

Etter hvert som barna modnes og viser at de klarer seg litt alene, synes hun det kan være greit å la de få øve på å være hjemme alene i korte perioder.

– Barn vil ha tillit og de liker å oppdage at de stadig får lov til litt mer, de vil drives av denne friheten. Jeg synes ikke det er uforsvarlig å la en seksåring sitte foran tv-en i stua, mens man selv lufter hunden eller stikker en liten tur på butikken. Men det kommer selvsagt an på hvor langt unna butikken er og hvor lenge man er borte. Å la barn i denne alderen få være hjemme alene i ti minutter synes jeg er innafor, sier hun.

Barn yngre enn fem bør ikke være alene

Inger-Lise Køltzow, pedagog og lektor i ungdomsskolen, synes også at en gradvis tilnærming er bra.

– Men man bør aldri la barn yngre enn fem år være alene hjemme, det er da de er utsatt for flest ulykker i hjemmet. Når de holder på med ting på egenhånd i denne alderen, kan det gå ille veldig fort, sier hun.

Køltzow, som blant annet har skrevet boken «Tiden med barn - fra spedbarn til tenåring», mener det er ekstra viktig å la barn få øve på å være litt alene fra de er syv-åtte år gamle og frem til de skal slutte på skolefritidsordningen.

– Sett deg i hagen eller på verandaen og se hva som skjer når du er unna, slik får barna øvd på å være alene. Mange har ikke trent så mye frem til de plutselig skal være hjemme alene i to-tre timer til foreldrene kommer hjem fra jobb, og da kan det fort bli litt kaotisk. Det er derfor viktig at foreldre er bevisste på dette og øver på å la barnet være litt hjemme alene før de slutter i fjerde klasse.

Hun synes imidlertid det er vanskelig å si helt konkret hvor gamle barn bør være for å kunne være hjemme alene på kveldstid.

– Vi må hele tiden være i dialog med barnet og spørre dem om hva de selv synes. Men vær oppmerksom på at barn ofte vil samarbeide med foreldrene selv om det kanskje ikke er noe de har lyst til å gjøre. Se derfor på hvordan de oppfører seg. Blir de bleke når du sier du skal ut er det ikke et godt tegn, men dersom de blir glade er det en utfordring de synes er grei.

GRADVIS TILNÆRMING: Det er ifølge Inger-Lise Køltzow spesielt viktig at barn får trene på å være alene før de slutter helt på SFO. FOTO: Anette Samuelsen
GRADVIS TILNÆRMING: Det er ifølge Inger-Lise Køltzow spesielt viktig at barn får trene på å være alene før de slutter helt på SFO. FOTO: Anette Samuelsen Vis mer

– Barn er jo veldig forskjellige. Noen har kanskje en veldig ansvarlig 11-åring som man kan dra fra noen timer om kvelden, mens andre finner ut at de skal koke pølser og setter fyr på huset. Følg magefølelsen og lytt til hva som kjennes greit og ikke, råder hun.

Når barnet er 15-17 år gammel, synes hun det kan være ok å la det få være hjemme alene over natten. I starten kan det imidlertid føles tryggere for tenåringen å ha en venn på besøk.

– Vær tydelig ovenfor barna på hva de kan gjøre mens dere er borte. Bli for eksempel enige om hva de skal ha til middag og om at ringelyden på telefonen skal være på. Hvis det er noe man er engstelig for kan det være greit å tenke tanken ut, som hva barnet skal gjøre dersom brannalarmen går, sier hun.

Mange starter for seint

Psykolog Solfrid Raknes sier hun er mer bekymret for at mange foreldre i Norge starter for seint enn for tidlig med å la barn få være alene.

Etter flere tiår som psykolog har hun sett mange eksempler på hva som kan bli resultatet av dette.

– Den første bølgen med henvisninger til psykisk helsevern rundt barn som er engstelige for å være alene kommer når barn skal starte på skolen og sliter med atskillelse.

– Den neste store bølgen med henvisninger kommer i syvende trinn, gjerne i forbindelse med at man skal sende ungene på leirskole. Mens de fleste barna synes dette er morsomt, synes unger med separasjonsproblematikk at det er helt forferdelig. Dette gjelder også foreldrene som ikke tør å slippe ungene, slik at vi ofte må jobbe med både foreldre og barn.

Sliter når de skal flytte hjemmefra

Redsel for å være alene kommer ifølge Raknes også til syne når ungdommen skal flytte hjemmefra, noe som hos de fleste skjer etter at de er ferdige med videregående skole.

– For noen kan det være vanskelig å flytte hjemmefra når de skal studere. Det mange med slik angst gjør, spesielt jenter, er å flytte sammen med kjæresten. Problemet oppstår den dagen de ikke flytter fra kjæresten og blir værende i destruktive forhold fordi de ikke tør å være alene.

– Det er også mange godt voksne, både menn og kvinner, som sliter ekstra når ektefellen dør fordi de aldri har sovet alene i sengen sin.

For å bli et trygt, selvstendig menneske er det ifølge Raknes bra å få øve på å være alene under trygge forhold. Hvis man hele tiden må være sammen med noen, kan det sette stopper for mye.

– Barn jeg har hjulpet til å bli mer trygge alene, har hjulpet meg til å se hvorfor det har vært så bra for dem. Jeg glemmer aldri en gutt jeg hadde jobba med slik at han turte å overnatte hos venner.

– Da jeg spurte ham om han var fornøyd med hjelpen sa han «Det er utrolig deilig å kunne være borte fra mamma og pappa uten å være redd hele tiden. Jeg er mye gladere nå – og kan være med på så mye gøy!»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer