Barn hjemme alene

- Mange starter for seint

Barn som ikke får øve seg på å være hjemme alene kan ifølge ekspertene få problemer med dette senere.

VÆRE HJEMME ALENE: For å bli et trygt, selvstendig menneske er det bra å få øve på å være alene under trygge forhold. FOTO: NTB
VÆRE HJEMME ALENE: For å bli et trygt, selvstendig menneske er det bra å få øve på å være alene under trygge forhold. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å være hjemme alene for første gang er en viktig milepæl i barnas liv. Ifølge ekspertene er nemlig det å bli trygg på å være litt alene noe av det aller viktigste vi lærer barna våre.

Men for at de skal føle seg trygge på egenhånd må vi begynne å øve lenge før vi faktisk forlater dem i hjemmet.

– Reisen mot å klare seg selv begynner idet navlestrengen blir kuttet og varer også etter at du juridisk sett er gammel nok til å ta alle bestemmelsene selv. For å klare å ta gode avgjørelser som voksen, kan du ikke ha blitt overvåket frem til da. Det må være en gradvis overgang der barnet stadig blir gitt mer tillit, sier psykologspesialist Solfrid Raknes.

Viktig å starte i det små

Noe av det aller første foreldre kan begynne med er ifølge Raknes å la barnet få leke alene. Hun understreker imidlertid at alle barn er forskjellige og at det lurt å starte i det små med korte perioder.

– Jeg vil tro at de fleste tre-fireåringer kan få leke med Lego på rommet sitt eller i stua, mens foreldrene er i høreavstand på kjøkkenet. I denne alderen er det også vanlig å la barn få gå på do alene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer