Digital Vold

- Mange tenåringer har opplevd ting som kan defineres som digital vold

Mange kaller det ikke for vold, og ofre gir seg selv skylden for det som har skjedd.

DIGITAL VOLD: Å oppleve vold på nett er noe mange tenåringer går igjennom. Stiftelsen Tryggere råder foreldre til å sette seg inn i problematikken.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
DIGITAL VOLD: Å oppleve vold på nett er noe mange tenåringer går igjennom. Stiftelsen Tryggere råder foreldre til å sette seg inn i problematikken. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fire av ti tenåringer har opplevd digital vold av en kjæreste. Det vil si utpressing, trusler, deling av bilder og negative ytringer på nettet. Konsekvensene kan være store - både for utøveren og for offeret. 

Per Moum Hellevik er stipendiat ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. I perioden 2013 og 2014 gjennomførte han den norske delen av STIR-studien (Safeguarding teenage intimate relationships), som hadde som hensikt å innhente kunnskap om vold, trusler og overgrep i kjæresteforhold hos tenåringer. Fem europeiske land er med i studien. 

Rundt 38 prosent av de norske jentene som deltok svarte at de hadde opplevd digital vold i forholdet. 20 prosent av guttene svarte det samme. 

- Dette kan strekke seg fra at noen har opplevd at kjæresten har skrevet noe stygt om dem på nett - til at det er spredd nakenbilder, så det er et ganske stort gap. Så er det spørsmål om du har opplevd at kjæresten har skrevet noe stygt om deg én gang eller om det er del av et større voldsmønster. Det er mange som har opplevd ting som kan defineres som digital vold. 

LES OGSÅ: 6 gode råd til tenåringsforeldre

Offeret skylder på seg selv 

Forskerne spurte også tenåringene om hvordan volden fikk dem til å føle seg. 

- Vi stilte spørsmål om de opplevde positive eller negative følelser knyttet til dette, og så blant annet at spesielt ved seksuell vold, så opplevde jentene i større grad enn guttene å ha negative følelser knyttet til det. Det samme gjaldt tilfellene der meldinger var delt videre.

27 prosent av de norske ungdommene hadde opplevd at et bilde eller melding med seksualisert innhold var blitt delt videre. 83 prosent av jentene som hadde opplevd dette rapporterte at dette hadde påvirket dem negativt. 

I de europeiske studiene kom det også frem at vold og kontroll i et forhold, både digitalt og offline ble sett på som relativt normalt, av både utøver og offer. Offeret skyldte ofte på seg selv for å ha terget frem den digitale volden. 

LES OGSÅ: Kjendispsykolog Peder Kjøs om hevnporno: - En kjempestusselig, veik og uverdig handling

Er ikke klare over konsekvensene

Konsekvensene av digital vold kan være svært alvorlige - også for de som utøver volden. Det har strafferettslige konsekvenser, og voldsutøveren kan sitte igjen med et rulleblad, i tillegg til å ha utgjort langt mer skade enn han eller hun sannsynligvis hadde regnet med. For offeret er digital vold et overgrep som lever videre på nettet lenge etter at det skjedde. 

- Digital vold er veldig utbredt og jeg tror det er enda mer utbredt enn forskningen viser, sier Bjørn Løvland.  

Han er seniorrådgiver og terapeut i Stiftelsen Tryggere, som jobber med å forebygge vold. 

SNAKKER IKKE MED VOKSNE: De fleste som opplever digital vold snakker med venner, ikke foreldrene.  Foto: Scanpix
SNAKKER IKKE MED VOKSNE: De fleste som opplever digital vold snakker med venner, ikke foreldrene. Foto: Scanpix Vis mer

- Når jeg reiser rundt, og holder foredrag og individuelle samtaler med ungdom, så er dette noe mange prater om. De kaller det ikke for vold, men sier det føles ubehagelig og truende. 

Han mener den største grunnen til at ungdom er voldelige på nett er at de ikke forstår alvoret og konsekvensene av det de gjør, og dermed er også den beste forebyggende metoden å informere. Ungdommen kaller ikke det som skjer på nett for vold, og de som utøver volden vet ikke at det de gjør er straffbart, eller er klare over omfanget av skaden de påfører offeret. 

- De kaller slag og spark for vold, men ikke dette. De unge sier ofte i ettertid at de gjorde det på «kødd». De ser ikke alvoret i det, forteller Løvland. 

LES OGSÅ: Frida (21) ble offer for taus mobbing: - Jeg hadde ikke lyst til å leve

- Mye mangel på kompetanse rundt hvor skadelig dette er

Å lære ungdom om konsekvensene av digital vold er derfor en viktig del av arbeidet Stiftelsen Tryggere gjør. 

- Det er mye som foregår digitalt som mange ikke vet at er ulovlig. En viktig del av det forebyggende arbeidet vi gjør er å bevisstgjøre dem på dette. Vi viser for eksempel til dommer som er felt, som da en mann fikk 5000 kroner i bot for å ha vist noen et nakenbilde av eksen sin. 

Den 22 år gamle mannen viste frem bildet til fire av sine kamerater. Løvland tror det er nytt for mange at voldtekter også kan skje over nettet. Han forteller at flere også bruker nakenbilder til trusler for å holde på et forhold, og at mange ikke er klare over at også dette er straffbart - både trusselen og det å eventuelt dele bildet. 

- Det er mye mangel på kompetanse rundt hvor skadelig dette er. Dessuten er det viktig å huske på at ungdommen lærer nettvett av voksne. 

LES OGSÅ: Slik beskytter du barna mot kroppspresset

Etterspør informasjon om hva som er ok å gjøre i et forhold

I Stir-undersøkelsen svarte tre av fire av de unge at de snakket med noen, hovedsaklig venner, når de opplevde digital vold. Bare 17 prosent snakket med en voksen, og da fortrinnsvis foreldre. 

- Det vi så i undersøkelsene våre var at ungdommen etterspurte informasjon om hva som egentlig er greit å gjøre i et forhold og ikke. Vi vet også at det er vanskeligere for voksne å ha oversikt nå, enn tidligere, sier Hellevik. 

Det mener også Løvland.  

- Foreldre er ikke klar over alt dette. De er sjeldent på samme nettstedene som de unge. Og blant de voksne som sprer netthat er det også mye uvitenhet. 

Hans råd til foreldre er å sette seg inn i problematikken, og prate med ungdommen om nettvett, og om hva som er greit og ikke. 

- Dette er overgrep og konsekvensene kan være store. Mange kan bli skamfulle og sinte. Og det handler også om tillit - at en du har stolt på har brutt tilliten din. Mange vil isolere seg, og om f.eks. noen på skolen vet hva som har skjedd vil en unngå å dra dit. Alt dette igjen kan resultere i spiseproblemer, søvnproblemer og konsentrasjonsvansker, det vil si typiske etterreaksjoner etter å ha vært utsatt for et overgrep. Så det er mange reaksjoner som kan dukke opp, og det er alvorlig. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer