Digital Vold

- Mange tenåringer har opplevd ting som kan defineres som digital vold

Mange kaller det ikke for vold, og ofre gir seg selv skylden for det som har skjedd.

DIGITAL VOLD: Å oppleve vold på nett er noe mange tenåringer går igjennom. Stiftelsen Tryggere råder foreldre til å sette seg inn i problematikken.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
DIGITAL VOLD: Å oppleve vold på nett er noe mange tenåringer går igjennom. Stiftelsen Tryggere råder foreldre til å sette seg inn i problematikken. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fire av ti tenåringer har opplevd digital vold av en kjæreste. Det vil si utpressing, trusler, deling av bilder og negative ytringer på nettet. Konsekvensene kan være store - både for utøveren og for offeret. 

Per Moum Hellevik er stipendiat ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. I perioden 2013 og 2014 gjennomførte han den norske delen av STIR-studien (Safeguarding teenage intimate relationships), som hadde som hensikt å innhente kunnskap om vold, trusler og overgrep i kjæresteforhold hos tenåringer. Fem europeiske land er med i studien. 

Rundt 38 prosent av de norske jentene som deltok svarte at de hadde opplevd digital vold i forholdet. 20 prosent av guttene svarte det samme. 

- Dette kan strekke seg fra at noen har opplevd at kjæresten har skrevet noe stygt om dem på nett - til at det er spredd nakenbilder, så det er et ganske stort gap. Så er det spørsmål om du har opplevd at kjæresten har skrevet noe stygt om deg én gang eller om det er del av et større voldsmønster. Det er mange som har opplevd ting som kan defineres som digital vold. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer