- Mange ungdommer har ikke med seg matpakke på skolen, spiser ikke frokost og lever på Pepsi Max

Og i byene er det flest «matforstyrra» ungdom, sier lege og forfatter.

UNDERVEKT BLANT UNGE JENTER: Mange tenåringer lever med strenge mat- og treningsregimer som ikke er forenelig med en sunn utvikling av en kropp i puberteten. Foto: NTB scanpix
UNDERVEKT BLANT UNGE JENTER: Mange tenåringer lever med strenge mat- og treningsregimer som ikke er forenelig med en sunn utvikling av en kropp i puberteten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Mange ungdommer har ikke med seg matpakke på skolen, spiser ikke frokost og lever på Pepsi Max, sier Kari Løvendahl Mogstad.

Mogstad er spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU og har nylig gitt ut boken «Kroppsklemma - Hvordan være trygge og gode voksne for barn og unge i et kroppsfiksert samfunn». Her tar hun for seg den sammensatte problematikken rundt hva det er som skaper kroppspress blant barn og unge.

Selv om overvekt blir regnet som et langt større samfunnsproblem, snakkes det ifølge boken lite om undervekt blant tenåringsjenter. Det vil si jenter som er undervektige uten at de nødvendigvis lider av en spiseforstyrrelse.

LES OGSÅ: Symptomene på at du er for tynn

Undervektige unge jenter i Oslo

Ifølge en rapport fra Statistisk Sentralbyrå i 2013, var så mange som 15 prosent av jentene på 17 år i Oslo undervektige. Dette er langt flere enn de seks prosentene som ifølge samme rapport var overvektige.

Mogstad understreker at en del av disse jentene nok er det man kan kalle normalt undervektige, men når så mange som femten prosent blir definert som undervektige mener hun allikevel varsellampene bør lyse.

– Presset på idealkroppen har nok tradisjonelt vært mer tydelig i Oslo enn andre steder i landet, da kroppsjaget har det med å være sterkere i urbane strøk. Rapporten viste også store skiller mellom hovedstaden og Finnmark, hvor over 16 prosent ble rapportert som overvektige og bare fem prosent var undervektige.

– Men ikke alle undervektige har spiseforstyrrelser. Mange er «matforstyrra» og bruker mye tid på å telle kalorier, snakke om karbohydrater og fett. Det kommer nok blant annet av at vi foreldre selv snakker mye «teknisk» om maten og slik lærer barna våre å få et anstrengt forhold til mat, sier hun.

LES OGSÅ: Ekstrem kresenhet kan i noen tilfeller være en spiseforstyrrelse

STORT KROPPSPRESS: Kari Løvendahl Mogstad skriver i boken sin om hvordan man kan være trygge og gode voksne for barn og unge i et kroppsfiksert samfunn. Foto: Privat
STORT KROPPSPRESS: Kari Løvendahl Mogstad skriver i boken sin om hvordan man kan være trygge og gode voksne for barn og unge i et kroppsfiksert samfunn. Foto: Privat Vis mer

Lever en daglig kamp mot kiloene

Mogstad mener at mange undervektige tenåringer lever en daglig kamp mot kiloene, med strenge mat- og treningsregimer som ikke er forenelig med en sunn utvikling av en kropp i puberteten.

– Generelt sett så er vi avhengig av å ha litt fett på kroppen vår og spesielt i forhold til de enorme endringene som skjer under puberteten; hormoner, muskeloppbygging, skjelettoppbygging og ikke minst hjerneutvikling. Vi trenger fett for at disse prosessene skal skje i kroppen.

– Noen undervektige opplever at de mister mensen, noe som kan gå greit så lenge man får den tilbake. Mange blir svimmel. Undervekt kan også føre til at man taper muskelmasse og blir mindre utholdende. Psykisk vil det å være undervektig også påvirke humøret og evnen til å konsentrere seg på skolen, sier hun.

Også undervekt hos gutter

Undervekt er ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør ikke bare noe man kan se blant unge jenter.

– En stor trend akkurat nå er at man ikke skal være så tynn, men at man skal være veldig muskuløs. Dette betyr at de vil ha lav fettprosent og høy muskelmasse, noe som også er en form for undervekt og som vi ser både hos gutter og jenter, ser hun.

– Men for jenter er det viktig å vite at en normal fettprosent skal være omtrent dobbelt så høy som guttenes fettprosent i samme alder. Jenter trenger blant annet en viss grad av fettvev for å kunne opprettholde menstruasjonen. Men man kan også ha en normal vekt samtidig som man har en veldig lav fettprosent som gjør at man får hormonforstyrrelser, sier hun.

– Frykter du at dette med undervekt hos unge kvinner er et problem som bare vil øke dersom noe ikke gjøres?

– Jeg frykter at mange, spesielt kvinner, bruker for mye av energien sin til å tenke på mat, kropp og trening. Dette kan være en av faktorene som bidrar til at flere i dagens samfunn opplever psykiske problemer. Så selv om undervekt kanskje ikke er et økende problem, kan man på sykestatistikken vår se at psykiske problemer er det, svarer Sundfør.

LES OGSÅ: Gutter med spiseforstyrrelser ser ofte på seg selv som mindre enn de egentlig er

TREND Å VÆRE MUSKULØS: Det å skulle ha svært lav fettprosent og høy muskelmasse er ifølge ernæringsfysiolog Tine Sundfør også en form for undervekt. Foto: Anita Sælø
TREND Å VÆRE MUSKULØS: Det å skulle ha svært lav fettprosent og høy muskelmasse er ifølge ernæringsfysiolog Tine Sundfør også en form for undervekt. Foto: Anita Sælø Vis mer

Foreldrenes holdninger påvirker barna

Hun er imidlertid enig i at foreldre bør tenke på hvordan de er som rollemodeller for barna sine.

– Foreldre kan si så mye de vil til barna om sunn mat, men har man selv et veldig spesielt kosthold hvor man ikke kan spise enkelte matvarer så smitter det selvsagt over på barna. Det å for eksempel gå på en toukers pulverkur for å gå ned noen kilo til sommeren, sender en del signaler, sier hun.

– Det vært undersøkelser hvor man har spurt voksne om hvor mange som ønsker å gå ned i vekt. Resultatet viser at dette er veldig mange flere enn de som faktisk er overvektige.

– Men det er mange faktorer som påvirker unge i dag. De får input fra mange steder som blogger og media hvor det skrives veldig mye om hva som er sunt og usunt. Er du i en sårbar situasjon, som tenårene ofte er, så tar du det til deg, sier hun.

- Kropp og utseende har blitt et prosjekt i livet vårt

Kari Løvendahl Mogstad sier boken hennes er ment å være til hjelp for foreldre og andre voksne som jobber med barn og unge, for å forstå litt mer av det komplekse og intensiverte samfunnet de vokser opp i.

– Ordet «kroppsklemma» er på en måte en billedliggjøring av det trange kroppsidealet som eksisterer i dag. Det er noe tvangsaktig over det som reduserer livsutfoldelsen for mange unge. Det er ikke alle som kan ha timeglassfigur og sixpack, sier hun.

– Kropp og utseende har blitt et prosjekt i livet vårt, men hvordan du er som menneske har ingenting med BMI’en din å gjøre. Mange jenter bruker utrolig mye tid på å bekymre seg og «pusse» på prosjektet sitt. Jeg synes vi foreldre må se på hvor verdiene våre ligger og hvilket samfunn vi er med på å skape, slik at barna våre slipper å slanke seg for å være populære.

– Vi foreldre og voksne er for naive. Vi gjør så godt vi kan, men mange har nok resignert litt fordi sosiale medier og mediakjøret er så komplekst. Mange velger å bare satse på at det går bra med barna våre, men vi må engasjere oss mer. Vi må lære mer, og være mer nysgjerrige og engasjerte for å være gode rollemodeller og støtte barna våre.

LES OGSÅ: Har tenåringen fått seg kjæreste?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer