Mange utfordringer for aleneforeldre

Aleneforelder, enslig forsørger, singelforeldre eller reorganisert familie? Foreldrepanelet fikk litt å tygge på da spørsmålet: "Hva er egentlig en aleneforelder" ble diskutert. Fra venstre: Elisabeth fra Mammanett, Heidi, Robert, Christian og Gunn
Aleneforelder, enslig forsørger, singelforeldre eller reorganisert familie? Foreldrepanelet fikk litt å tygge på da spørsmålet: "Hva er egentlig en aleneforelder" ble diskutert. Fra venstre: Elisabeth fra Mammanett, Heidi, Robert, Christian og Gunn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er best for barnet når mor og far går fra hverandre? Hvor finnes informasjon om støtteordninger og rettigheter for aleneforeldre? Og – hva er egentlig definisjonen på en aleneforelder?

Mammanetts foreldrepanel var nylig samlet for å drøfte disse – og en rekke andre spørsmål. Tidligere i høst oppfordret vi dere lesere til å komme med forslag til hva som burde tas opp i foreldrepanelet. Blant mange interessante innspill var forskjellige utfordringer aleneforeldre møter en gjenganger. Foreldrepanelet synes det er et viktig tema og viet hele sitt første diskusjonsmøte til dette. I denne første saken, av to fra møtet, tar panelet for seg de mer praktiske utfordringene som møter aleneforeldre.

Hva er en aleneforelder?

Skal man diskutere utfordringer til aleneforeldre, så kan det først være greit å ha en definisjon av begrepet. I panelet viser det seg fort at det er flere forskjellige oppfatninger om hva det egentlig innebærer å være en aleneforelder.
– Hva er egentlig aleneforeldre? Kan man for eksempel være det periodevis, hvis en av foreldrene jobber mye, undres Robert.
– Som regel hører man bare om alenemødre. Alenefar er ikke et begrep man bruker, sier Gunn Mari.

Rune Rækken: "Ikke aleneforeldre - men reorganiserte familier!"
Rune Rækken: "Ikke aleneforeldre - men reorganiserte familier!" Vis mer

- Jeg er ikke glad i begrepet aleneforelder, fordi det normalt er to foreldre, selv om familien er reorganisert og lever i to hushold etter samlivsbruddet. Dette med en reorganisert familie mener jeg er viktig å få fram, det vil kanskje få mange til å få større respekt for at barnet er glad i begge foreldre og trenger begge, mener Rune i Foreningen 2 Foreldre (F2F).

- Jeg mener også at begrepet enslig forsørger er like misvisende, fordi norske barn i dag har tre forsørgere, mor, far og staten. Bidagssystemet sørger for at begge foreldre bidrar økonomisk, stønadssystemet sørger for at staten bidrar, sier han. 

-Amathea jobber i forhold til Norsk regelverk, og det gjør også NAV. NAV bruker visse regler og kriterier for å bestemme om du er alenemor/far eller ikke. Men jeg tenker at det er forskjell på å ha status aleneforelder og det å være aleneforsørger. Har man mange rundt seg som har barnet og gir omsorg så er man ikke alene om omsorgen. En ung mor med eget barn som bor hos sine foreldre og får all hjelp fra hjemmet: for eksempel henting i barnehage, middag og så videre, er ikke alene om omsorgen, selv om man fortsatt er alenemor/far, sier Bente Nymoen fra Amathea.

Definisjonen av en alenforelder kan altså variere og i dagligtale brukes begrepet forskjellig. Det kan være forelder som er alene med omsorg for barn, som har samvær, som har delt omsorg eller er i andre situasjoner.

Foreningen 2 Foreldre
F2F er en foreldre-barn organisasjonsom som ble etablert i 1985. Foreningen drives på frivillig basis, og omfatter omlag 2000 medlemmer tilknyttet en rekke fylkeslag over hele landet.

F2F sin visjon er å skape trygge familieforhold for barn med to hjem. 

Foreningen 2 Foreldre (F2F) driver rådgiving, kursing/kompetansehevende tiltak og er pådrivere for en ny og bedre barnelov.

www.f2f.no     

 

Amathea 
Stiftelsen Amathea er en landsdekkende helsetjeneste. Amathea tilbyr informasjon og veiledning ved valg knyttet til svangerskap og abort, samtale underveis og etter fullført svangerskap, samtale før og etter abort. De tilbyr tjenester som bidrar til samfunnets arbeid med å forebygge uplanlagt svangerskap og abort, og de bidrar videre til utvikling av ny kunnskap og økt kompetanse i samfunnet knyttet til kvinnehelse og psykososiale utfordringer ved uplanlagt svangerskap og abort.

www.amathea.no     

Å finne frem i informasjonshavet

Foreldrepanelet består av både foreldre som bor sammen med barnets far eller mor, og av foreldre som bor alene. Alle kan likevel se utfordringer som møter aleneforeldre. Temaet som først kommer opp rundt bordet er hvilke rettigheter man faktisk har, og hvordan man skal finne dem. Å orientere seg i lovverket kan være vanskelig.
– Det er viktig å sette seg inn i hvilke rettigheter man har. Jeg anbefaler å ta en telefon til NAV og spørre om det du lurer på, sier Gunn Mari.
–Det er enda bedre å avtale et møte med NAV, da kan man sette seg ned og man får litt mer tid, sier Bente.
På NAV sine nettsider finner man også mye informasjon om dette (http://www.nav.no/Familie).

Det er enighet i panelet om at det kan være vanskelig å finne den informasjonen man trenger.
– Som lærer skulle jeg ønske at foreldrene henvender seg til lærere og førskolelærere, da jeg kan henvise videre til noen som kan hjelpe dem. Jeg tror det er mange som ikke vet hva som eksisterer av organisasjoner som kan hjelpe, sier Mari.
Selv om man ikke nødvendigvis går til en lærer for å få praktisk hjelp, så understreker Bente en ting som man må huske på:
– Det er kjempeviktig at skole og barnehage blir informert om hva som skjer i hjemmet, og at skole og barnehage informerer foreldrene om barna.

Aleneforeldreforeningen  

- Å ha foreldre som ikke lever sammen vil ofte kunne medføre både følelsesmessige og praktiske utfordringer for barna. Likevel viser forskning at de fleste barn av aleneforeldre har det bra og klarer seg bra senere i livet, skriver Aleneforeldreforeningen på sin nettside. Les mer om Aleneforeldreforeningen

  

Det koster å være alene

Panelet identifiserer også andre problemstillinger for aleneforeldre, som for eksempel økonomi og arbeidsliv. Også her er det viktig å finne de rettigheter man har i akkurat sin situasjon.
– Det er litt lite anerkjent og lite kommunisert at begge foreldrene kan slite økonomisk etter brudd, forteller Rune fra Foreningen 2 Foreldre.

Sykepleier Bente Nymoen: Selv med økonomiske støtteordninger kan man møte økonomiske utfordringer som aleneforeldre
Sykepleier Bente Nymoen: Selv med økonomiske støtteordninger kan man møte økonomiske utfordringer som aleneforeldre Vis mer

– Når det gjelder den økonomiske utfordringen kan dette variere fra en aleneforsørger til den andre. Se på en ung aleneforsørger, uten utdannelse og jobb. Da er de økonomiske utfordringer store. Ikke alle har en familie som kan stille opp. I Norge får vi støtte og har gode ordninger, skal vi sammenligne oss med andre land, forteller Bente.
Hun understreker at selv med gode støtteordninger kan man møte økonomiske utfordringer i hverdagen:
– Alle krav om alt vi burde gjøre, alle forventninger i miljøet kan være krevende. Det er ikke bare å dra på kino eller i svømmehallen om kontoen sier 150 kr og du har en uke til stønaden kommer. Man kan kanskje føle at man ikke får gitt barnet like mye som andre barn får. Det er sårt og vondt for mange, sier hun.

– En svakere økonomi er et problem som er felles for begge foreldre. Det koster mer å etablere to husholdinger på hver sin inntekt, framfor en felles husholdning på to inntekter, forteller Rune.

Aleneforeldre kan også møte på utfordringer i arbeidslivet. Når man ikke bor sammen med barnets far/mor kan turnusjobbing skape vansker i hverdagen. Man ka for eksempel oppleve å få redusert stillingsprosent, noe som vil gi redusert inntekt og dermed trangere økonomi. Da kan det vært lurt å be om hjelp fra arbeidsgiver, kollegaer og barnets andre forelder, slik at man finner gode løsninger.

Bosted og egentid

Når foreldre skiller lag er deres eget, og barnets, bosted et av problemene som først dukker opp. Mange foreldre blir boende i samme område, men det hender noen vil flytte på seg senere.
– Hvis mor og far bor i nærheten av hverandre, men mor så bestemmer seg for å flytte langt bort, skal barna da bli med på flyttelasset? Jeg har aldri sett en flytting som har vært motivert av at barnet trenger det, forteller Rune.

Panelets erfaring er at foreldre som bor i nærheten av hverandre er den beste løsningen. Det kan også være med på å løse en annen problemstilling de har kommet frem til, nemlig hvordan man skal få tid til hobbyer, trening og egentid.

– Har man et ”greit” brudd, så kan ting løses i fellesskap. Det er viktig å kunne inngå kompromiss, det går an å finne ut ting sammen, mener Robert.

Hvem vet best?

Man kan trygt si at aleneforeldre møter på mange utfordringer, og det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal henvende seg, og hvem man skal høre på. Det finnes ikke alltid et fasitsvar. Rune fra Foreningen 2 foreldre og Bente fra Amathea advarer mot å høre for mye på venner og familie.
– Bruk venner til å være noen som har tid, og som kan gi støtte og trøst. Når det gjelder konkrete råd burde man oppsøke noen som ikke er personlig involvert, oppfordrer Rune.

Om Foreldrepanelet

Norske foreldre stoler mest på fagpersoner, men spør gjerne mennesker i omgangskretsen sin når det er noe de lurer på. Dette er bakgrunnen for at Mammanett.no og Fisher-Price nå gjennomfører sesong nummer to med et norsk foreldrepanel. Tanken er at et knippe foreldre med ulike forutsetninger kan bidra med sine erfaringer og tanker om sider ved det å ha barn, som skal presenteres som ulike saker på Mammanett.no. Her kan du lese om de 5 deltagerne i Mammanetts Foreldrepanel 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer