Navn

Mange velger juleinspirerte navn til barna!

Hva med Maria, Josef, Rudolf eller Noelle?

NAVN: Vi er mange som elsker julehøytiden, og hvorfor ikke gi barnet ditt et juleinspirert navn? Under finner du inspirasjon! FOTO: NTB
NAVN: Vi er mange som elsker julehøytiden, og hvorfor ikke gi barnet ditt et juleinspirert navn? Under finner du inspirasjon! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi er mange som elsker julehøytiden, så hvorfor ikke gi barnet ditt et juleinspirert navn?

Her i KK-redaksjonen er det en av oss som har en onkel som heter Rudolf, gikk på en skole der grunnleggeren het Nissen til etternavn og har et vennepar med tvillingene Maria og Josef.

De juleinspirerte navnene er mange!

Kjendisparet Stian Blipp (31) og Jamina Iversen Blipp (31) kalte sin førstefødte Noelle (3) - som er den feminine versjonen av guttenavnet Noel.

Noel er et fransk navn, betyr jul, og har sitt oppgav i Jesu fødselsdag. Man kan dra paralleller til jentenavnet Natalie eller Nathalie.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) har 151 kvinner Noelle som første fornavn, 106 kvinner har det som eneste fornavn og kun 4 har Noelle som mellomnavn/etternavn per 21. januar 2021.

Skuespiller Natalie Bjerke Roland (24) er kjent fra NRK-serien Rådebank og TVNorge-serien Nissene i bingen. I førstnevnte serie heter rollefiguren hennes Maria og i sistnevnte serie heter rollefiguren hennes Stella.

Både Natalie, Maria og Stella er alle navn som kan knyttes til julehøytiden. Sistnevnte navn betyr stjerne. 1325 norske kvinner har Stella som sitt første fornavn. 7 har Stella som sitt etternavn, mens 762 norske kvinner har Stella som sitt eneste fornavn.

SYMBOLIKK: Nissene i bingen-skuespiller Natalie Bjerke Roland har selv et navn man kan knytte til julen - og ironisk nok har hun spilt både en karakter ved navn Maria og en karakter som heter Stella - begge med tilknytning til julen. FOTO: Annika Byrde / NTB
SYMBOLIKK: Nissene i bingen-skuespiller Natalie Bjerke Roland har selv et navn man kan knytte til julen - og ironisk nok har hun spilt både en karakter ved navn Maria og en karakter som heter Stella - begge med tilknytning til julen. FOTO: Annika Byrde / NTB Vis mer

Men hva med Maria og Josef, hvor mange her til lands heter det?

Navnet Maria, som ifølge Store Norske Leksikon er en gresk-latinsk form av det hebraiske navnet Mirjam og som både kan bety fyldig og vakker, og også ønske eller elske, er det hele 19708 kvinner i Norge som har som sitt første fornavn.

Det er 11651 kvinner som har Maria som sitt eneste fornavn, og det er ifølge SSB 18 som har Maria som sitt mellomnavn/etternavn.

Josef derimot er mer sjeldent. Det er et maskulint navn som er avledet av det hebraiske navnet Jōsēph, som betyr «Herren skal forøke». Den arabiske varianten er Yusuf.

Det er 726 menn som har Josef som sitt første fornavn i Norge. 97 nordmenn bruker Josef som sitt etternavn og det er 533 menn som har Josef som sitt eneste fornavn. 14 nordmenn har Josef som sitt mellomnavn/etternavn.

Nissen og Rudolf

Julenissen og reinsdyret Rudolf har naturlig nok en sterk betydning i julehøytiden. I Norge er det ingen som heter Nissen til fornavn, men derimot 211 nordmenn som har det som etternavnet sitt, og 122 som har Nissen som sitt mellomnavn/etternavn.

Nissen har sitt utspring i det danske guttenavnet Nis, som igjen er hentet fra navnet Nils. Nissen har også sitt utspring i den latinske varianten Nikolaus, og helgenen Nikolaus som på 200-300-tallet sørget for at fattige og trengende fikk den hjelpen de trengte. Og dette gjorde at Nikolaus, greske Nikolaos og siden Nicholas ble opphavet til Julenissen.

SØTNOS: Hva med å kalle sønnen din Rudolf - etter en av julenissens mange hjelpere? FOTO: NTB
SØTNOS: Hva med å kalle sønnen din Rudolf - etter en av julenissens mange hjelpere? FOTO: NTB Vis mer

I Norge er det 301 menn som har Rudolf som sitt første fornavn og 11 som har Rudolf som sitt etternavn. Det er 158 menn som har Rudolf som sitt eneste fornavn.

Trenden, som hadde sin høydare på begynnelsen av 1900-tallet dabbet drastisk av i etterkrigstiden - muligens som følge av at flere av de tyske nazitoppene nettopp var døpt Rudolf. Som eksempelvis Rudolf Hess og Rudolf Höss.

Første ledd av navnet Rudolf kan, ifølge Wikipedia, ha opprinnelse i norrøne hróðr eller gammelsaksiske hrôt, som begge betyr «hyllest, berømmelse». Det andre navneleddet kan ha opprinnelse i norrøne ulfr eller gammelhøytyske wolf, «ulv».

Populær adventskalender

Denne adventstiden har NRKs julekalender Kristiania magiske tivolitheater benket juleglade seere foran TV-skjermen, og over 1,1 millioner nordmenn har fått med seg første episode, ifølge Kampanje, om barna på teateret i Kristiania - som Oslo het fra slutten av 1800-tallet til 1. januar 1925.

De tre hovedkarakterene i serien er fattiggutten Luka, teaterjenta Gabrielle og rikmannsdatteren Lobelia.

JULEKALENDER: I NRKs kalender Kristiania magiske tivolitheater blir vi kjent med flere karakterer med juleklingende navn - og mange nye varianter! FOTO: NRK
JULEKALENDER: I NRKs kalender Kristiania magiske tivolitheater blir vi kjent med flere karakterer med juleklingende navn - og mange nye varianter! FOTO: NRK Vis mer

Navnet Lobelia er det færre enn 4, og kanskje ingen, som har som navn i Norge. Ifølge Store Norske Leksikon er navnet Lobelia en planteslekt i klokkefamilien, med over 400 arter, og de fleste finnes i Amerika, Sør-Afrika og Australia.

Det stammer fra den nederlandske botanikeren Matthias Lobelius (egentlig de l'Obel) som levde fra år 1538 til 1616, og som bodde i England. Fiffig nok er også navnet Matthias tilknyttet Bibelen, og dermed julen, ettersom en av Jesu disipler het Matteus, som Matthias stammer fra, og som var forfatteren av Matteusevangeliet.

Luka har sitt utspring i guttenavnet Lukas, som man kjenner godt igjen fra Bibelen. I Lukasevangeliet finner vi Juleevangeliet, som er fortellingen om Jesu fødsel - og selve grunnen til at vi i det hele tatt feirer jul.

I Norge er det 428 menn som har Luka som første fornavn. 364 menn har Luka som sitt eneste fornavn, mens 67 kvinner har Luka som sitt eneste fornavn og 36 har Luka som etternavn. Det er 5 nordmenn som har Luka som mellomnavn/etternavn.

Gabrielle, eventuelt Gabriella, har sitt utspring fra den maskuline versjonen Gabriel. Også dette navnet finner vi i Bibelen - som engelen Gabriel. Det er 291 kvinner i Norge som har Gabrielle som sitt første fornavn. Det er 186 kvinner som har Gabrielle som sitt eneste fornavn.

Deriblant den norske artisten Gabrielle Leithaug (36) - som apropos jul og Bibelen har en nydelig versjon av Bjørn Eidsvåg-låten Kyrie, som du kan høre i Instagram-innlegget lengre opp i saken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer