Hormonstimulering

Mange venter så lenge med å få barn at de trenger hjelp til å bli gravide

- For å definere det som et «problem» skal paret ha forsøkt å oppnå graviditet i ett år.

HORMONSTIMULERING: Noen kvinner må ty til hormonstimulering for å gi eggstokkene et ekstra «dytt» for å få til eggløsning, slik at de kan bli gravide. Foto: Shutterstock / Gajus
HORMONSTIMULERING: Noen kvinner må ty til hormonstimulering for å gi eggstokkene et ekstra «dytt» for å få til eggløsning, slik at de kan bli gravide. Foto: Shutterstock / Gajus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har liksom vært så opptatt med studier, karriere og det å finne drømmemannen, at det er først nå ute i 30-årene at du forsøker å bli gravid. Men til din store forskrekkelse skjedde det ikke på første forsøk, eller andre, eller tredje… 

Det vanligste er selvsagt at man prøver å bli gravid helt uten noen form for ekstra stimulering, men ifølge Jone Trovik, overlege ved Haukeland Universitetssykehus og professor ved Universitetet i Bergen, er det noen som kan trenge litt hjelp på veien. 

LES OGSÅ: Tvinger og lurer menn til å få barn

– Fordi mange venter med å få barn til ut i 30-årene så vil det kunne være flere i den gruppen som kanskje både trenger, søker, og får hjelp, sier hun til KK.no.

Aldri før har det vært flere som får barn sent i 30-årene og i 40-årene. Og selv om fertiliteten synker betraktelig fra 35-årsalderen, betyr det imidlertid ikke at alle kvinner i 30-årene behøver hormonstimulering for å bli gravid.

Må prøve i ett år før det anses som et problem

Ifølge Seksjon for barnløshet og assistert befruktning ved Oslo Universitetssykehus, vil det vanligvis være rundt 20 prosent sannsynlighet for å oppnå graviditet i hver syklus i løpet av det første halvåret. Og i løpet av ett år vil cirka 90 prosent ha blitt gravide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer