Uten kursbeviset stopper adopsjonsprosessen for mange par. Foto:Shutterstock.com
Uten kursbeviset stopper adopsjonsprosessen for mange par. Foto:Shutterstock.com Vis mer

Mangel på adopsjonskurs blir «flaskehals»

Publisert
Sist oppdatert

For tredje gang på halvannet år kan norske familier få sin adopsjonsprosess forsinket. – Det er en skandale, mener leder for Adopsjonsforum.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) klarer ikke å dekke behovet for adopsjonsforberedende kurs.

Adopsjonskursene både våren og høsten 2013 ble fulltegnet i løpet av få timer. Kursene i første halvår 2014 var fulltegnet før de tre adopsjonsforeningene rakk å varsle sine medlemmer om tilbudet.

– Det eneste som er positivt er at Bufdir nå operer med ventelister for å komme på kurs, men de som kom med på neste års kurs er stort sett de fra ventelisten i høst. 

Det sier daglig leder i Adopsjonsforum, Øystein Gudim, som karakteriserer kurstilbudet som en gjentatt skandale. 

LES OGSÅ: Rådet som ikke hjelper ufrivillig barnløse

KARAKTERISERER KURSTILBUDET SOM EN SKANDALE: Øystein Gudim
KARAKTERISERER KURSTILBUDET SOM EN SKANDALE: Øystein Gudim Vis mer

Kurset obligatorisk for mange adoptivforeldre

Adopsjonsforberedende kurs er utviklet av Bufdir, og er et tilbud til førstegangs adoptivsøkere i hele landet. Hensikten er å forberede adoptivforeldre slik at de står bedre mulig rustet til å ta imot barnet. Kurset er gratis for deltagerne.

Forsinker adopsjonsprosessen

Par som søker adopsjon har ofte en lengre historie bak seg som ufrivillig barnløse. De kan ha gjennomgått flere mislykkede prøverørsforsøk, og allerede ha tilbakelagt flere år med barneønske når de starter på adopsjonsprosessen – også en prosess som nødvendigvis tar tid. 

Men at et kurs som arrangeres av Bufdir blir flaskehalsen som gjør prosessen enda lengre for en del av søkerne, er svært uheldig, melder Adopsjonsforum. 

– Stadig flere opprinnelsesland for adopsjon krever at kommende adoptivforeldre legger ved kursbeviset til søknaden. Uten kursbevis forsinkes prosessen, opplyser Gudim.

– De tre adopsjonsforeningene har advart mot dette i lengre tid – og situasjonen vedvarer, ar forteller Gudim.

Han forteller at dette allerede var et problem våren 2013, da syv familier ikke fikk kurstilbud og hadde behov for dette raskt. Adopsjonsforum, Verdens Barn og InorAdopt arrangerte da selv et kurs for egen kostnad, for å unngå at disse syv famliene fikk forsinket sin prosess.

– Fram til høsten 2013 var det «førstemann til mølla» som gjaldt når kurs ble annonsert. Flere mistet dermed minst ett halvår i prosessen, men jeg har ikke oversikt over om noen i praksis «mistet» muligheten to ganger på rad. De som ikke var raske nok kunne i høst sette seg på en venteliste – og det er primært disse som nå får et tilbud våren 2014. Det betyr at ingen nye søkere mellom nå og mai 2014 får noe kurstilbud ennå, forteller Gudim

Forstår at enkelte blir skuffet 

– Vi ser at flere ønsker adopsjonsforberedende kurs enn hva det er kapasitet til denne høsten. I 2013 har etterspørselen vært stor, og flere har måttet vente. Det er forståelig at enkelte opplever skuffelse vedrørende dette, sier Wenche Mobråten i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Bufdir til Mammanett.no.

– De siste årene har vi sett en markant nedgang i antall barn som adopteres fra utlandet. Dette skyldes flere forhold, først og fremst at antallet innenlandsadopsjoner har gått opp i mange land. Så sent som i 2011 ble fire adopsjonsforberedende kurs avlyst.

– Dette er noe vi må se på

Hun kan imidlertid bekrefte at adopsjonsforberedende kurs som foreløpig er planlagt våren 2014 er allerede fulltegnet.

– Det er nå en økende etterspørsel etter adopsjonsforberedende kurs. Dette skyldes at stadig flere opprinnelsesland stiller krav om at søkerne må ha gjennomført et kurs for å bli godkjent. Noen land har gitt kravet tilbakevirkende kraft, også for familier som har adoptert tidligere og som nå søker om barn nr. to eller tre. Dette er noe vi må se på, sammen med organisasjonene som formidler adopsjon, i forbindelse med behovet og planleggingen av kurs for 2014, avslutter Mobråten. 

Kilde: Bufdir

År

Gjennomførte kurs

Merknader

2010

25

3 kurs avlyst pga. sviktendepåmelding

2011

17

4 kurs avlyst pga. sviktendepåmelding.

2012

15

Alle fulltegnet

2013

12

Alle fulltegnet 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer