Gravid:

Marie (20) ante ikke at hun var gravid før fødselen startet

Trodde smertene skyldtes blindtarmbetennelse.

VISSTE IKKE AT HUN VAR GRAVID: Marie fikk beskjeden om at hun skulle bli mamma bare fire timer før datteren ble født. Foto: Privat
VISSTE IKKE AT HUN VAR GRAVID: Marie fikk beskjeden om at hun skulle bli mamma bare fire timer før datteren ble født. Foto: Privat Vis mer
Publisert

– Det er viktig for meg å vise at man ikke blir en dårligere mor selv om man ikke oppfatter at man er gravid. Det skjer ikke så ofte, men det skjer - og vi blir fantastiske mødre vi også! Jeg synes man burde få lov til å skryte av seg selv for å takle en slik situasjon som andre har hatt ni måneder på å forberede seg på. Jeg fikk cirka fire timer og føler meg like god i jobben som alle andre, smiler Marie (20).

For tretten måneder siden fødte hun datteren Elida, en fødsel som kom totalt uventet på henne og alle hennes nærmeste. Marie forteller at magesmerter var det aller første tegnet på noe var på gang.

– Jeg skulle snart få mensen og tenkte ikke noe mer over det annet enn at det sikkert var menssmerter, så jeg tok en Ibux. Men et par netter senere ble smertene bare verre og verre, forteller hun.

Marie gjorde det som enhver annen ville ha gjort i samme situasjon; hun søkte hjelp hos «doktor google».

– Jeg selvdiagnoserte meg selv sikkert ti ganger i løpet av natta, men jeg trodde til slutt at det måtte være blindtarmbetennelse fordi jeg hadde så vondt i magen. Jeg klarte knapt å bevege meg og kastet mye opp, forteller hun.

Hadde ingen symptomer på graviditet

Etter å ha vært våken mesteparten av natten, ble smertene etter hvert så intense at Maria vekket moren sin som ringte ambulansen. Men da moren så hvordan datteren hadde det, synes hun etter hvert at det lignet mistenkelig mye på sin egen fødsel.

– Jeg trodde ikke på det. Det ga jo ingen mening, for jeg hadde jo ikke hatt noen symptomer, sier Marie.

Da ambulansen kom, kunne de raskt bekrefte at Maries smerter skyldtes graviditet. De antok imidlertid at hun kunne være cirka 22-24 uker på vei, da hun ikke hadde mage. Men da hun litt senere ble undersøkt av jordmor på sykehuset, viste det seg at de hadde tatt grundig feil; jordmor kunne nemlig konstatere at Marie var rundt 38 uker på vei og at hun hadde en åpning på 8 cm. Fødselen var med andre ord i full gang!

– Jeg reagerte med sjokk og trodde fortsatt ikke på det de sa, man kan vel kanskje si at jeg var litt i fornektelse, forteller Marie.

Moren måtte ringe barnefar

Hun har i dag vansker med å huske noe særlig fra ambulanseturen og selve fødselen, noe hun tror skyldes at hun var fullstendig i sjokk over situasjonen. Hun takker imidlertid jordmoren som underveis forklarte alt som skjedde og som klarte å roe henne ned. Fødselen var kommet for langt til at hun kunne få epidural, men de ga henne fødespinal for å sinke fødselen slik at barnefar Christian skulle rekke frem til sykehuset.

– Mamma ringte Christian og fikk vekket ham og forklart situasjonen. Han var med på fødselen og synes hele greia var like uvirkelig som meg. Det første han gjorde når han kom til sykehuset var å kaste opp, ler hun.

– Men det hjalp veldig å ha ham der. Faren min kom også og det var et veldig rart og fint øyeblikk på samme tid.

Bare fire timer etter at hun fikk vite at hun skulle bli mamma, fødte Marie en frisk og rask datter på 3420 gram og 49 cm.

– Øyeblikket jeg fikk datteren min i armene var ganske uvirkelig. Jeg dro på sykehuset og visste ikke hva jeg gikk til, men endte opp med den fineste forundringspakken jeg noen sinne har fått. Men jeg skjønte helt ærlig ikke hva jeg hadde vært med på, før jeg hadde henne i armene mine. Alle var enige i at dette var det fineste som kunne skje og alle ble forelsket i Elida med en gang, forteller hun.

Selv om mange i familien naturlig nok ble sjokkerte over å høre at Marie og Christian plutselig var blitt foreldre, er Marie overrasket over hvor godt nyheten allikevel ble tatt imot.

– Vi overlot jobben med å fortelle familiene våre om dette til foreldrene våre, men vi valgte selv å fortelle det til våre nærmeste venner. Alle var veldig støttende og har vært det siden. Da jeg la ut status om det på Facebook fikk jeg mange meldinger hvor det bare stod «wtf!». Vi fikk mange spørsmål, meldinger og reaksjoner, men vi forklarte så åpent vi følte at vi trengte og folk ga seg fort med det verste maset, sier hun.

LES OGSÅ: - Du er 28 uker på vei, det er tvillinger og du må føde om fem uker

FACEBOOK-STATUSEN SOM OVERRASKET ALLE: Det var nok mange som fikk hakeslepp da Marie la ut denne statusen på Facebook dagen etter fødselen. Foto: Privat
FACEBOOK-STATUSEN SOM OVERRASKET ALLE: Det var nok mange som fikk hakeslepp da Marie la ut denne statusen på Facebook dagen etter fødselen. Foto: Privat Vis mer

Har også fått negative tilbakemeldinger

Marie og Christian bor i dag sammen og har klart å venne seg til å være en liten familie. Til høsten skal Marie studere og planene hennes for fremtiden er fortsatt de samme som hun hadde før fødselen.

– Den eneste forskjellen er at planene ble utsatt ett år og jeg har et lite menneske å ta hensyn til i tillegg til meg selv.

– Jeg trives veldig godt som mamma og er stolt av både meg selv, Christian, familie og venner som har klart å overleve denne situasjonen bedre enn man skulle tro. Det har vært veldig viktig for meg å være åpen og kanskje kunne vise andre som havner i samme situasjon at det går bra.

Marie legger imidlertid ikke skjul på at hun etter fødselen også har fått en del negative tilbakemeldinger, spesielt på det at hun kunne gå et helt svangerskap uten å vite at hun var gravid.

Jeg brukte p-piller, hadde menstruasjon og fikk aldri mage. Det at jeg ikke fikk mage kan skyldes at jeg har bakovervendt livmor. Jeg la heller ikke spesielt mye på meg, hadde normal menstruasjon og ingen symptomer ellers – altså et drømmesvangerskap, smiler hun.

Hun synes også det har vært litt tøft å tenke på at hun under graviditeten var russ og festet slik som de fleste russ gjør.

– Jeg var jo redd for at jeg hadde skadet babyen min på grunn av festingen under russetiden. Jeg jobbet også ekstremt mye under graviditeten fordi jeg skulle ha et friår og ville ha råd til å reise og oppleve så mye som mulig. Jeg jobbet derfor to jobber en periode på sommeren. Dette hadde slitt ut de fleste og jeg var ekstremt sliten de ukene jeg gjorde det, men jeg ser jo i ettertid at det hadde vært nok med en jobb!

UVANLIG: Ifølge professor Ellen Blix er det svært sjelden at kvinner ikke oppdager graviditeten før de er i fødsel. Foto: Sonja Balci / HiOA
UVANLIG: Ifølge professor Ellen Blix er det svært sjelden at kvinner ikke oppdager graviditeten før de er i fødsel. Foto: Sonja Balci / HiOA Vis mer

Kan ha fysiske og psykiske årsaker

Å ikke oppdage at man er gravid er et forholdsvis uvanlig fenomen.

En studie fra 2010 viser at cirka 1 av 2455 graviditeter oppdages i andre halvdel av svangerskapet, mens kun 1 av 7225 ble oppdaget ved fødsel. Det vil si rundt åtte kvinner årlig i Norge.

Professor i jordmorfag Ellen Blix ved Høgskolen i Oslo og Akershus forteller at det både kan være fysiske og psykiske årsaker til at enkelte gravide ikke skjønner at de er gravide.

– Noen kan ha uregelmessige blødninger og reagerer ikke på at mensen blir borte over lang tid, andre kan ha blødninger som oppfattes som mens. Det kan være at de har hatt få eller ingen svangerskapssymptomer som kvalme, svimmelhet og trøtthet. Dersom man ikke tenker på at man kan være gravid, kan spark tolkes som for eksempel tarmbevegelser. Overvekt kan også gjøre at man ikke oppdager graviditet, sier hun.

– Andre kvinner kan fortrenge at de er gravide. Det kan være at de er i en situasjon hvor graviditeten vil gjøre at de får problemer med foreldre, barnefar eller andre. Eller at de rett og slett ikke aner hvordan de skal håndtere situasjonen.

Blix kjenner ikke til om det er gjort studier som har sett på fellestrekk mellom disse kvinnene.

– Fra egen erfaring kan jeg huske noen svært unge kvinner som fikk sitt første barn, men også noen som hadde barn fra tidligere. Jeg har møtt en som hadde forsøkt å bli gravid i mange år og trodde at hun ikke kunne få barn, og en som hadde tolket tegnene på graviditet som at hun var kommet i overgangsalderen. De fleste oppdaget graviditeten før de gikk i fødsel, sier hun.

Marie mener at hennes bakovervendte livmor kan ha vært en medvirkende årsak til at hun ikke fikk synlig mage. Blix sier imidlertid at det å ha bakovervendt livmor ikke vil ha særlig betydning i forhold til magestørrelsen når man kommer et stykke ut i svangerskapet.

– Vanligvis ligger livmoren foroverbøyd, det vil si framover mot magen. Hos noen vender den bakover. Det kan kanskje gjøre at den ikke kjennes så godt i starten av svangerskapet, men den vil jo vokse og «rette seg opp» i løpet av svangerskapet.

– Men noen kvinner får mindre mage enn andre. Det kan skyldes at de er lange i livet og har god plass til barnet, og at de har sterke magemuskler, sier hun.

LES OGSÅ: Liv Jane (39) fant ut at hun var gravid ni uker før hun fødte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer