Marie kjørte til sykehuset selv - med intense rier!

Kjørte selv den over to timer lange bilturen til sykehuset for å føde.

KJØRTE SELV TIL SYKEHUSET: - Jeg må innrømme at jeg kjente litt på tidspresset, sier tobarnsmamma Marie Gravdal. Foto: Privat
KJØRTE SELV TIL SYKEHUSET: - Jeg må innrømme at jeg kjente litt på tidspresset, sier tobarnsmamma Marie Gravdal. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange kvinner velger å kutte ut bilkjøringen de siste ukene før terminen.

For enkelte kan det rent praktisk bli ubehagelig med en stor mage som presser mot rattet, mens andre ønsker å holde seg mest mulig nær hjemmet i tilfelle noe skulle skje.

Da Marie Gravdal (31) ventet sitt andre barn i juni for seks år siden, hadde hun et flott svangerskap.

– Jeg fikk mitt første barn da jeg var 19 år gammel. Det var et vanskelig svangerskap med en vond fødsel. Men denne gangen var formen min god og vi gikk faktisk på topptur dagen før fødselen, forteller hun.

Fødeavdelingen hadde sommerstengt

Den dagen hun merket at fødselen var i gang, kjørte hun og samboer Mauritz Olsson til sitt lokale sykehus i Odda.

Hvem som skulle sitte bak rattet på bilen var det aldri noen diskusjon om, Mauritz hadde nemlig ikke sertifikatet.

– På sykehuset fikk vi beskjed av jordfar om at fødselen var i startfasen, men at vi nok ikke kunne føde der fordi fødeavdelingen hadde sommerstengt. Vi måtte derfor kjøre til sykehuset i Haugesund som ligger cirka 2,5 timer unna, forteller Marie. 

– Jordfar sa; Jeg tror dere rekker det nå, men da må dere kjøre med en gang. Han så på Mauritz og forklarte at han måtte ta det rolig på veien. Vi kom til å rekke det, men at han skulle be en sykebil stå klar cirka halvveis dersom det skulle skje noe. 

– Ehhh, det er bare jeg som har sertifikat, svarte jeg. 

LES OGSÅ: Disse ukedagene fødes det flest barn

IKKE NOE STRESS: Marie forteller at hun ikke var redd for å ikke rekke frem i tide. Foto: Privat
IKKE NOE STRESS: Marie forteller at hun ikke var redd for å ikke rekke frem i tide. Foto: Privat Vis mer

Valgte å kjøre selv

Med vissheten om at de hadde en tilgjengelig ambulanse i området, antok Marie og Mauritz at det ville gå fint at Marie kjørte bilen. Med jordfars oppfordring om å skynde seg litt, la de av sted på den lange og temmelig svingete veien mot Haugesund. 

– Mauritz brukte tiden godt. Han ringte rundt for å fortelle alle hva vi holdt på med og hvor vi var på vei. Det var en del familiemedlemmer som nok var litt bekymra der vi kjørte avgårde, forteller Marie med et smil. 

Stadig vondere rier

Underveis økte riene både i intensitet og smerte, men Marie forteller at hun klarte å holde seg innenfor fartsgrensen – godt hjulpet av AC/DC og Metallica på full guffe over bilstereoen. 

– Det gikk greit til tross for at det er ganske mange saktegående bobiler og andre turister i det området på det tidspunktet av året. Når vi passerte en holdeplass så vi den nevnte sykebilen og vi registrerte så vidt at den var opptatt med noen andre. I etterkant fikk vi vite at sykebilen hadde holdt på med et annet fødende par, forteller hun.

Vurderte aldri å stoppe

Marie forteller at de aldri vurderte å stoppe bilen underveis. – Men jeg må innrømme at jeg kjente litt på tidspresset. Jeg var veldig heldig med denne fødselen, ingenting var veldig smertefullt.

– Det kan jo selvsagt henge sammen med den intense konsentrasjonen som fulgte med å kjøre bil fødende, smiler hun.

Vel fremme på Haugesund sykehus ble sykesøstrene temmelig overrasket da de fikk høre at Marie hadde kjørt hele den lange turen på egenhånd. – De måtte bare le, da de var klar over hvor langt det faktisk er fra Odda til Haugesund – spesielt når man skal føde, forteller Marie. 

LES OGSÅ: Føder i bilen på vei til sykehuset - se den utrolige videoen!

PAPPA MAURITZ MED EN NYFØDT KLARA SOFIE: - Det skal være sagt at nå når vi venter vårt neste barn, så har Mauritz skaffet seg sertifikat, forteller Marie. Foto: Privat
PAPPA MAURITZ MED EN NYFØDT KLARA SOFIE: - Det skal være sagt at nå når vi venter vårt neste barn, så har Mauritz skaffet seg sertifikat, forteller Marie. Foto: Privat Vis mer

Var ikke redd

Det skulle vise seg at det bare gikk to timer fra ankomsten til datteren Klara Sofie ble født og et par dager senere kunne Marie kjøre hjem med mann og nyfødt datter som passasjerer.

For mange vil det nok være utenkelig å skulle kjøre til sykehuset med vonde rier, men Marie forteller at hun aldri var redd for seg selv eller barnets helse.

– Formen og humøret mitt var på topp hele tiden, både før, under og etter fødselen, forteller Marie. – Jeg tror han ved siden min synes det var hakket mer ubehagelig. For min del gikk jo dette helt fint og jeg har fått en historie jeg aldri kommer til å glemme.

– Men det skal være sagt at nå når vi skal ha vårt neste barn, så har Mauritz skaffet seg sertifikat!

Tillatt å kjøre bil som høygravid

Jordmor Siv Anett Hernar Belgum fra Kvinne/barn klinikken ved Haugesund sykehus, sier at det i utgangspunktet ikke er noen begrensinger for høygravide når det gjelder bilkjøring.

– Man skal jo leve som normalt. Men jeg tror kanskje ikke det er smart å kjøre selv når man er i fødsel. Når en får vondt vil konsentrasjon være dårlig, sier hun.

Hun peker på at det også er svært viktig at gravide bruker bilbeltet riktig, da feil bruk kan skade fosteret og hindre beskyttelse av kvinnen ved ulykker:

  • Beltet skal ligge på over- og undersiden av magen, ikke rett over
  • Man bør bruke trepunktsseler med den underste selen så lavt som mulig under magen. Den selen som går på skrå skal gå mellom brystene og på oversiden av magen.
  • Bilbeltet skal være stramt men behagelig.

- Husk at fødsel nummer to kan gå raskere!

Hernar Belgum sier gravide også må være oppmerksomme på at fødsel nummer to ofte går raskere enn første gang. 

En vanlig førstegangsfødsel varer normalt i cirka 10 timer, mens for flergangsfødende er en normal fødsel cirka 8 timer – det vil si fra riene er regelmessige til barnet er ute. 

– Fødselen går fortere fordi vevet har vært tøyd før. Livmorhalsen glemmer heller aldri, sier hun. – Man bør også være på vakt for tegn som forteller at fødselen snart skal skje, som når slimproppen går og man får økende mensverk. 

LES OGSÅ: Fødte live på Facebook

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer