Hjemmefødsel:

Marissa valgte hjemmefødsel – uten jordmor!

Frarådes sterkt av norsk jordmor.

FØDTE UTEN JORDMOR: På grunn av en tidligere dårlig fødselsopplevelse, valgte Marissa Heckel å føde sitt andre barn hjemme uten kyndig assistanse. Foto: Privat
FØDTE UTEN JORDMOR: På grunn av en tidligere dårlig fødselsopplevelse, valgte Marissa Heckel å føde sitt andre barn hjemme uten kyndig assistanse. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens det for mange kan kjennes utenkelig å skulle føde sitt barn hjemme i stedet for på et sykehus, går noen kvinner enda ett skritt lengre. Amerikanske Marissa Heckel har vakt stor oppsikt etter at hun delte et innlegg på Facebook hvor hun fortalte om sin hjemmefødsel.

Marissa valgte nemlig å føde barnet sitt hjemme, kun med assistanse fra ektemannen.

Marissa skriver på Facebook at årsaken til dette var at hun hadde en svært dårlig opplevelse da hun fødte sitt første barn. Hun mener at hun ble mobbet for fødselsplanen sin og at hun opplevde å bli trakassert i løpet av fødselen. Så snart hun oppdaget at hun var gravid igjen, bestemte hun seg derfor for å føde helt uten jordmor.

Marissa forteller til KK.no at hun forberedte seg til fødselen på flere forskjellige måter og at hun og ektemannen hadde en back up-plan dersom ting ikke gikk som det skulle.

– Jeg er medlem av en Facebook-gruppe for hjemmefødende mødre og lærte mye fra dem og deres opplevelser. Gruppen har over seks tusen medlemmer og alle kvinnene er så sterke og inspirerende. Noen av medlemmene er også doulaer og jordmødre som kunne gi meg gode råd.

– Jeg leste også alt jeg kom over av ulike komplikasjoner som kan oppstå og lærte hvordan vi skulle takle dem. For eksempel hva som skjer under setefødsel, dersom navlestrengen kveiler seg rundt halsen og ved blødninger.

Ikke forberedt på en så lang fødsel

Men til tross for at hun var godt forberedt på det rent «tekniske» rundt fødselen, kunne hun på ingen måte forutse hvor lang tid fødselen ville ta. Marissa forteller at hun forsøkte å lindre smertene gjennom å dusje og sitte i et badekar, uten at det hjalp nevneverdig. Til slutt klarte hun å holde ut smertene ved å stå lent mot veggen, mens hun gjentok for seg selv at smerten bare var midlertidig.

– Men jeg vurderte aldri å kontakte et sykehus eller jordmor for å få hjelp med smertene, forteller hun til KK.

Marissas plan var opprinnelig at hun skulle føde i sengen, men etter at vannet gikk følte hun at det var «unaturlig» og satte seg i stedet på toalettet. Etter hvert ble babyens hode synlig og ektemannen uttrykte bekymring for at sønnen ville falle i toalettskålen og slå seg. Marissa valgte da å reise seg opp og etter hele 36 timer kunne hun endelig føde sitt barn stående med ektemannen som «jordfar».

– Jeg har aldri følt meg så sterk og flink i hele mitt liv, sier hun. – Kroppene våre er virkelig fantastiske!

LES OGSÅ: Har du hørt om lotusfødsel?

FØDTE STÅENDE: Etter hele 36 timer kunne endelig Marissa holde babyen sin i armene. Foto: Privat
FØDTE STÅENDE: Etter hele 36 timer kunne endelig Marissa holde babyen sin i armene. Foto: Privat Vis mer

Svært sjeldent i Norge

I Norge er rask fødsel den vanligste årsaken til at noen føder uten medisinsk personell, da det ved en styrtfødsel er vanskelig å beregne nok tid eller i det hele tatt rekke frem til sykehuset i tide. Ved de aller fleste ikke-planlagte hjemmefødsler eller transportfødsler er ikke fødekvinnen alene. Som regel bidrar barnets far eller andre som oppholder seg i nærheten.

Tall fra medisinsk fødselsregister viser at årlig føder cirka 400 kvinner ufrivillig før de når frem til kvalifisert fødselshjelp.

Jordmor Kari Klocke ved Jordmorhandverk sier at hun personlig aldri har hørt om tilfeller hvor kvinner har valgt å føde uten medisinsk personell her i Norge. Hun tror det handler om at norske kvinner har mer tillit til at de vil få god hjelp under fødselen.

FRARÅDES: Å føde uten kyndig assistanse, kan ifølge jordmor Kari Klocke innebære risiko både for mor og barn. Foto: Privat
FRARÅDES: Å føde uten kyndig assistanse, kan ifølge jordmor Kari Klocke innebære risiko både for mor og barn. Foto: Privat Vis mer

– I USA har man helt andre utfordringer som ikke er sammenlignbare med Norge. Fødselshjelpen i USA ser ut til å være preget av redsel for å bli saksøkt, det fører gjerne med seg at kvinnene blir overbehandlet. For noen kvinner blir det ett skremmende scenario og det skaper gjerne mer ekstreme retninger. Kanskje disse kvinnene har mistet tilliten og ikke helt vet hvor de kan finne god nok hjelp. I Norge tror jeg de fleste gravide stoler ganske mye på at de vil få god hjelp av helsepersonellet som finnes, sier hun.

– Likevel så ser vi også i Norge at kvinnene ikke har ett reelt fritt valg om å få føde der de ønsker. Hjemmefødsel er forbeholdt gravide som er heldige og har en hjemmejordmor i nærheten av der de bor.

LES OGSÅ: Marie kjørte til sykehuset selv - med intense rier!

Fraråder kvinner å føde uten kyndig assistanse

Klocke er tilhenger av at kvinner skal føde mest mulig fysiologisk og peker på at det for friske kvinner som har hatt en frisk graviditet, er tryggest å føde hjemme eller på jordmorstyrte fødestuer.

– Årsaken er at man ved denne typen fødsler spiller mer på lag med kroppens egne funksjoner og forstyrrer de naturlige prosessene minst mulig. Sykehusfødsler kan i blant være preget av lite inviterende rom, mer støy og personal som er bunden til rutiner som kan være med å forstyrre kvinnen i sitt fødselsarbeid. Dette kan føre til at det er vanskeligere for kvinnen å håndtere ri-arbeidet og øker behovet for medikamentell smertelindring og kunstig riestimulering. Da mister kvinnen fort eierskapet til sin fødsel, sier hun.

Hun vil allikevel sterkt fraråde kvinner å føde helt uten kyndig assistanse.

– Det handler om at det er bra å ha med en person som kan kjenne igjen ting som ikke er normalt eller se dersom fødselen har en unormal fremgang, sier hun.

– Men det er klart at det hender folk føder alene fordi de ikke rekker frem til fødeavdelingen, mye på grunn av desentraliseringen vi har sett de siste årene. Det går jo som regel bra, men det innebærer en risiko både for mor og barn.

LES OGSÅ: Leela (3) var med da søsknene ble født

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer