Marius (5) sover ute under åpen himmel

Og stadig flere barnefamilier blir med på trenden.

SOVER UTE: Marius (5) er en ekte friluftsgutt som gjerne sover under åpen himmel i skogen. Foto: privat
SOVER UTE: Marius (5) er en ekte friluftsgutt som gjerne sover under åpen himmel i skogen. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Friluftsliv er generelt i vinden, og noe flere og flere bruker tid på. Småbarnsforeldre ser fordelen med å introdusere barna for natur og friluftsliv tidlig, forteller Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turforening (DNT).

- Per oktober har vi rekordmange medlemmer, hele 269 000, fastslår Stephansen. 

Det siste året har 12 000 nye nordmenn meldt seg inn i foreningen, og medlemstallene i Barnas Turlag, som er foreningen sitt tilbud for barn mellom 0 og 12 år, har også vokst den siste tiden. 

LES OGSÅ: Populær turmat for hele familien

Sover under åpen himmel

Selv med nydelig natur rundt seg på hjemstedet Møre, forteller Monica (39) at hun ikke er oppvokst med friluftsliv. Det var først da hun traff sin mann i 2001 at skog og mark ble en mer naturlig del av livet hennes.

Da hun ble mamma til en liten gutt flere år senere oppdaget hun ganske fort at barn absolutt ikke var noen hindring for å komme seg ut på tur.

SOVER UTE: Soveplassen til Marius (5) når han er på tur med mamma, består av en hengekøye med både madrasser og utstyr for å gjøre natten så behagelig og trygg som mulig. Foto: Privat
SOVER UTE: Soveplassen til Marius (5) når han er på tur med mamma, består av en hengekøye med både madrasser og utstyr for å gjøre natten så behagelig og trygg som mulig. Foto: Privat Vis mer

- Det var heller en berikelse! Marius (5) er en ny turkamerat. Klart det var mer jobb å komme seg ut døra med barn, og turene er ikke så ambisiøse, men absolutt verdt det, understreker Monica.

- Marius elsker å sove ute, så vi ligger i hver vår hengekøye under åpen himmel. Bedre alenetid sammen får vi ikke, sier Monica.

De gangene ikke alt ligger til rette for at hele familien er med på tur, reiser Monica og eldstemann, Marius (5) alene på tur.

LES OGSÅ: Babykino, babymassasje, babyyoga... er det verdt pengene?

KVALITETSTID: Når alenetid skal utnyttes er det ut i skog og mark som gjelder for Monica (39) og Marius (5) fra Oslo. Foto: privat
KVALITETSTID: Når alenetid skal utnyttes er det ut i skog og mark som gjelder for Monica (39) og Marius (5) fra Oslo. Foto: privat Vis mer

Voksende trend

- Vi ser så absolutt en voksende trend med å sove ute blant våre medlemmer, bekrefter Stephansen i DNT.

I samarbeid med Friluftslivets år 2015, ble det arrangert over hundre ulike #nattinaturen over hele landet - en kjempestor suksess, noe man ser tydelig på sosiale medier. 

- Vi synes dette er kjempemoro og vi oppfordrer alle til å overnatte ute, om bare i din egen hage, gjør det så ofte dere kan, sier Stephansen.

LES OGSÅ: Sykkelhjelmen beskytter, men hvis barnet bruker den i lek kan den også være farlig

Dropper TV til fordel for friluftsliv

Teltturer, dagsturer, utesoving, leir og turglede. Monica og familien elsker å bruke nærmiljøet de har i marka. Og prioriterer det så ofte de kan. Begge ungene elsker å være ute, og på telttur er det ingen huslige plikter, TV eller annet som forstyrrer.

- Det fører uten tvil familien enda tettere sammen. Søskenkjærligheten pleier også blomstre ekstra sterkt på slike turer, noe som er veldig koselig å se! Så klart trengs det ekstra planlegging og jeg pakker tursekkene til fordel for TV-titting på kveldene. Men det veies opp i opplevelsene vi har sammen dagen etter, sier Monica.

Les mer om familiens friluftsliv på bloggen Markablogg

Ønsker flere familieturer

Også konseptet FjellDate opplever en ekstra pågang fra familier som ønsker at det skal arrangeres turer med barn. Fjelldate, er sosialt nettverk og konsept for alle som liker å være ute. Fjelldate ble opprettet i 2014 og har allerede 4000 medlemmer.

- Ut fra det vi ser på sosiale medier, og spesielt på Instagram, ser vi at det absolutt er en trend å ta med barna ut i naturen. Under vår emneknagg #FjellDate, er det flere som poster flotte turbilder hvor barna er med. Vi syns det er svært positivt på alle måter at barna blir tatt med ut i naturen, forteller Gisle Hauge Levang. 

LES OGSÅ: Inviter familien på overraskelsestur

- Trigger til å prøve noe nytt

Fjelldate har planer om å legge opp til turer hvor deres medlemmer kan ta med barna sine, og har opprettet en gruppe som heter "Barn ingen hindring" hvor medlemmer med barn kan møte hverandre på nett for å planlegge neste utflukt.

Gisle H. Levang merker også den økende interessen fra medlemmer som ønsker å sove utendørs da Friluftslivets år 2015 arrangerte sine "sove ute"-netter.

- Det kan virke som at store eventer som dette trigger både barn og foreldre til å prøve noe nytt. Kanskje fordi at de føler de kan få "opplæring" av de andre som deltar på slike eventer, tror han.

LES OGSÅ: Kan jeg, så kan alle!

UT PÅ TUR HELE FAMILIEN: Barnas turlag med familicamp på Sota sæter i Juli 2015. Foto: Marius Dalseg Sætre
UT PÅ TUR HELE FAMILIEN: Barnas turlag med familicamp på Sota sæter i Juli 2015. Foto: Marius Dalseg Sætre Vis mer

Sov ute med barna du også - her får du Monicas tips til hva og hvordan:

 

 • Det er mye kaldere å sove i hengekøye enn i telt. Man kan kjøpe isolasjonslag beregnet for hengekøyer. Den festes på hver side av hengekøya og isolerer godt både på sidene og under hengekøya. 
 • Har man fjellduk kan den også legges rundt hengekøya som et isolerende teppe. Unngå luft mellom hengekøya og fjellduken.
 • En ekstra sovepose kan også brukes til å henges utenpå hengekøya. Bruk det du har, man trenger ikke kjøpe alt utstyret på engang. Men prioriter utstyret til barnet høyest.
 • Man kan også bruke liggeunderlag i hengekøya. Min erfaring er at oppblåsbare liggeunderlag fort sklir i køya og blir bare en irritasjonsfaktor så jeg foretrekker skumunderlag. Dersom du bruker oppblåsbart ikke blås det helt opp, da sklir det mindre.
 • Tarp (tak å ha over) beskytter ikke bare mot regn, men gjør det også lunere og beskytter mot vinden. Tarp kan også være greit å ha på sommeren for beskyttelse mot sola. 
 • Gull med ull. Lue og ullsokker sparer deg og barnet for mye varmetap.  
 • Sjekk værmeldingen før man tar med barna på tur i hengekøyen. Litt regn skader ikke men er det meldt skikkelig kaldt og ruskevær er det kanskje like greit å vente til senere anledning.
 • Ellers er myggnetting er en fordel på sommeren. Kjedelig om ute opplevelsen skal bli ødelagt av myggstikk. En annen ting er at det blir som et lite rede/ reir for barnet, nesten som å sove i telt. For Marius har den gitt en ekstra trygghet. Lys over hengekøya gjør det også koselig og mørket blir mindre truende. 
 • Velg gjerne en hengekøye som er stor nok til to (iallefall deg og et barn). Jeg og sønnen min foretrekker å ligge hver for oss men skulle han bli redd eller kald en natt er det greit å vite at jeg kan la han komme opp til meg.
 • Start med å sove i hagen eller i nærheten av hjemmet eller bilen så er det ikke så langt å gå om barnet skulle ville hjem eller bli veldig kald. Slår dere leir et kjent sted gir det ofte ekstra trygghet.

 

KOSELIG: - Uansett hvor full sekken er til turen, så husk bamsen/ kosedyr slik at barna er så trygg som mulig der de skal sove, anbefaler Monica. Foto: Privat
KOSELIG: - Uansett hvor full sekken er til turen, så husk bamsen/ kosedyr slik at barna er så trygg som mulig der de skal sove, anbefaler Monica. Foto: Privat Vis mer

10 tips til en vellykket tur med barn:

 

 1. Lek og ha det moro på tur. Syng, dans eller fortell et eventyr.
 2. Engasjer barna. La de få delta i matlagng, slå opp telt, fiske osv.
 3. Ikke vær redd for å utfordre barna - litt vanskelig terreng kan være veldig gøy og spennende.
 4. La barna få tid til å stoppe opp underveis på turen. For barna kan det være stor opplevelse å få tid til å studere insekter, kongler osv.
 5. Vær fleksibel. Er barna ekstra sliten en dag eller været plutselig blir dårligere så er det lov å forkorte turen eller ta en ekstra lang pause.
 6. Variasjon kan være lurt. Dra til nye steder man ikke har vært før og finn på nye aktiviteter.
 7. Ha med ekstra god mat og drikke + litt snacks for ekstra motivasjon hvis det trengs.
 8. Bruk nærmiljøet. Har man for store ambisjoner risikerer man at man ikke kommer seg ut på tur i det hele tatt.
 9. Pakk sekk og mat dagen før, så er det bare å gå rett ut i skogen etter jobb og barnehage.
 10. Be med andre venner med barn på tur.

Kilde: Monica, Markablogg.blogspot.no

LES OGSÅ: Hele barselgruppen reiste til Syden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer