- Friluftsliv er generelt i vinden, og noe flere og flere bruker tid på. Småbarnsforeldre ser fordelen med å introdusere barna for natur og friluftsliv tidlig, forteller Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turforening (DNT).
- Per oktober har vi rekordmange medlemmer, hele 269 000, fastslår Stephansen.
Det siste året har 12 000 nye nordmenn meldt seg inn i foreningen, og medlemstallene i Barnas Turlag, som er foreningen sitt tilbud for barn mellom 0 og 12 år, har også vokst den siste tiden.
LES OGSÅ: Populær turmat for hele familien
Sover under åpen himmel
Selv med nydelig natur rundt seg på hjemstedet Møre, forteller Monica (39) at hun ikke er oppvokst med friluftsliv. Det var først da hun traff sin mann i 2001 at skog og mark ble en mer naturlig del av livet hennes.
Da hun ble mamma til en liten gutt flere år senere oppdaget hun ganske fort at barn absolutt ikke var noen hindring for å komme seg ut på tur.

- Det var heller en berikelse! Marius (5) er en ny turkamerat. Klart det var mer jobb å komme seg ut døra med barn, og turene er ikke så ambisiøse, men absolutt verdt det, understreker Monica.
- Marius elsker å sove ute, så vi ligger i hver vår hengekøye under åpen himmel. Bedre alenetid sammen får vi ikke, sier Monica.
De gangene ikke alt ligger til rette for at hele familien er med på tur, reiser Monica og eldstemann, Marius (5) alene på tur.
LES OGSÅ: Babykino, babymassasje, babyyoga... er det verdt pengene?

Voksende trend
- Vi ser så absolutt en voksende trend med å sove ute blant våre medlemmer, bekrefter Stephansen i DNT.
I samarbeid med Friluftslivets år 2015, ble det arrangert over hundre ulike #nattinaturen over hele landet - en kjempestor suksess, noe man ser tydelig på sosiale medier.
- Vi synes dette er kjempemoro og vi oppfordrer alle til å overnatte ute, om bare i din egen hage, gjør det så ofte dere kan, sier Stephansen.
LES OGSÅ: Sykkelhjelmen beskytter, men hvis barnet bruker den i lek kan den også være farlig
Dropper TV til fordel for friluftsliv
Teltturer, dagsturer, utesoving, leir og turglede. Monica og familien elsker å bruke nærmiljøet de har i marka. Og prioriterer det så ofte de kan. Begge ungene elsker å være ute, og på telttur er det ingen huslige plikter, TV eller annet som forstyrrer.
- Det fører uten tvil familien enda tettere sammen. Søskenkjærligheten pleier også blomstre ekstra sterkt på slike turer, noe som er veldig koselig å se! Så klart trengs det ekstra planlegging og jeg pakker tursekkene til fordel for TV-titting på kveldene. Men det veies opp i opplevelsene vi har sammen dagen etter, sier Monica.
Les mer om familiens friluftsliv på bloggen Markablogg
Ønsker flere familieturer
Også konseptet FjellDate opplever en ekstra pågang fra familier som ønsker at det skal arrangeres turer med barn. Fjelldate, er sosialt nettverk og konsept for alle som liker å være ute. Fjelldate ble opprettet i 2014 og har allerede 4000 medlemmer.
- Ut fra det vi ser på sosiale medier, og spesielt på Instagram, ser vi at det absolutt er en trend å ta med barna ut i naturen. Under vår emneknagg #FjellDate, er det flere som poster flotte turbilder hvor barna er med. Vi syns det er svært positivt på alle måter at barna blir tatt med ut i naturen, forteller Gisle Hauge Levang.
LES OGSÅ: Inviter familien på overraskelsestur
- Trigger til å prøve noe nytt
Fjelldate har planer om å legge opp til turer hvor deres medlemmer kan ta med barna sine, og har opprettet en gruppe som heter "Barn ingen hindring" hvor medlemmer med barn kan møte hverandre på nett for å planlegge neste utflukt.
Gisle H. Levang merker også den økende interessen fra medlemmer som ønsker å sove utendørs da Friluftslivets år 2015 arrangerte sine "sove ute"-netter.
- Det kan virke som at store eventer som dette trigger både barn og foreldre til å prøve noe nytt. Kanskje fordi at de føler de kan få "opplæring" av de andre som deltar på slike eventer, tror han.
LES OGSÅ: Kan jeg, så kan alle!

Sov ute med barna du også - her får du Monicas tips til hva og hvordan:
- Det er mye kaldere å sove i hengekøye enn i telt. Man kan kjøpe isolasjonslag beregnet for hengekøyer. Den festes på hver side av hengekøya og isolerer godt både på sidene og under hengekøya.
- Har man fjellduk kan den også legges rundt hengekøya som et isolerende teppe. Unngå luft mellom hengekøya og fjellduken.
- En ekstra sovepose kan også brukes til å henges utenpå hengekøya. Bruk det du har, man trenger ikke kjøpe alt utstyret på engang. Men prioriter utstyret til barnet høyest.
- Man kan også bruke liggeunderlag i hengekøya. Min erfaring er at oppblåsbare liggeunderlag fort sklir i køya og blir bare en irritasjonsfaktor så jeg foretrekker skumunderlag. Dersom du bruker oppblåsbart ikke blås det helt opp, da sklir det mindre.
- Tarp (tak å ha over) beskytter ikke bare mot regn, men gjør det også lunere og beskytter mot vinden. Tarp kan også være greit å ha på sommeren for beskyttelse mot sola.
- Gull med ull. Lue og ullsokker sparer deg og barnet for mye varmetap.
- Sjekk værmeldingen før man tar med barna på tur i hengekøyen. Litt regn skader ikke men er det meldt skikkelig kaldt og ruskevær er det kanskje like greit å vente til senere anledning.
- Ellers er myggnetting er en fordel på sommeren. Kjedelig om ute opplevelsen skal bli ødelagt av myggstikk. En annen ting er at det blir som et lite rede/ reir for barnet, nesten som å sove i telt. For Marius har den gitt en ekstra trygghet. Lys over hengekøya gjør det også koselig og mørket blir mindre truende.
- Velg gjerne en hengekøye som er stor nok til to (iallefall deg og et barn). Jeg og sønnen min foretrekker å ligge hver for oss men skulle han bli redd eller kald en natt er det greit å vite at jeg kan la han komme opp til meg.
- Start med å sove i hagen eller i nærheten av hjemmet eller bilen så er det ikke så langt å gå om barnet skulle ville hjem eller bli veldig kald. Slår dere leir et kjent sted gir det ofte ekstra trygghet.

LES OGSÅ: Hele barselgruppen reiste til Syden