<b>MENTAL TRENER:</b> Marna Haugen grudde seg sånn til fødselen, at hun søkte hjelp for å overvinne frykten. Foto: TV 2 Bliss
MENTAL TRENER: Marna Haugen grudde seg sånn til fødselen, at hun søkte hjelp for å overvinne frykten. Foto: TV 2 Bliss Vis mer

Marna fikk hjelp til å takle fødselsangsten

- Jeg tror ikke jeg ville hatt en så bra fødselsopplevelse uten, sier hun.

– For meg har disse forberedelsene vært alfa omega og de gjorde meg sterk i både sjel og sinn. Jeg tror ikke jeg ville hatt en så bra fødselsopplevelse uten, sier Marna Haugen fra TV 2 serien «Bloggerne».

Grudde seg til fødselen

Etter en tøff første fødsel, grudde Marna seg til å gå gjennom det samme igjen da hun ble gravid med nummer to.

– Jeg hadde fødselsangst som meldte seg et par måneder ut i svangerskapet, da jeg begynte å forstå hva som ventet meg.

- Min første fødsel var lang og vond, hvilket førstegangsfødsler gjerne er, men opplevelsen av smertene var som et sjokk for meg og jeg fikk panikk, sier hun.

LES OGSÅ: Mange barn sliter med dette i vinter

KJENT FRA «BLOGGERNE»: I serien får vi se hvordan Marna forbereder seg til å føde sitt andre barn. Foto: Bjørn Wad / TV 2
KJENT FRA «BLOGGERNE»: I serien får vi se hvordan Marna forbereder seg til å føde sitt andre barn. Foto: Bjørn Wad / TV 2 Vis mer

Forstod ikke smerten

Marna forteller at det hun fryktet mest, var at hun igjen skulle oppleve å få panikk under fødselen.

– Jeg klarte hverken forstå eller takle smertene og det var der skoen trykket for meg. Det var dette jeg nå måtte forberede meg på, sier hun.

For å forberede seg til fødselen gjorde hun gravidyoga for å lære seg pusteteknikker og avspenning.

I tillegg deltok hun på kurset «En god fødsel» som har fokus på å mentalt forberede kvinner på å føde. I kveld kl 20:00 kan du på TV 2 Bliss se hvordan dette gikk.

- Jeg hadde fødselsangst, forteller Marna åpenhjertig i TV serien bloggerne. Foto: TV2 bliss
- Jeg hadde fødselsangst, forteller Marna åpenhjertig i TV serien bloggerne. Foto: TV2 bliss Vis mer

Må lære seg å slappe av

I følge jordmor Tonje Wessel Rummelhoff, en av kvinnene bak kurset, er det et typisk problem for mange kvinner at de «spenner kroppen» sin under fødselen og at riene derfor oppleves som mer smertefulle.

Selv om fødselen går fremover, vil for noen kvinner panikkfølelsen være fremtredende.

- Ved å jobbe avspent og fokusert, og samtidig ha lært seg å slappe av når hun har riepauser, vil hun lettere få i seg energi. På den måten forebygger man uttørring som medfører at musklene jobber dårlig, sier hun til Mammanett.

LES OGSÅ: Fødekvinner - gjør som Petter Nordthug!

Fornøyd med fødselen

Marna forteller at hun forsøkte så godt hun kunne å ha et åpent sinn til hvilken fødsel det ville bli. – Men jeg forventet mer av meg selv med tanke på å takle smerter og å stå i det rent mentalt uansett hva som måtte møte meg, sier hun.  

– Resultatet ble en fødsel «etter boka» vil jeg si, jeg følte jeg var til stede under hele forløpet og arbeidsoppgavene ble fint fordelt mellom meg, mannen min og jordmor.

- Det var så klart dritvondt men det å forstå grunnen til smertene gjorde at jeg kom fra det som en seirende nybakt løvemor, smiler hun.

Redd for å ikke rekke frem til fødestua i tide? Her er det du må kunne!

NYBAKT TOBARNSMAMMA: Marna og ektemannen Ørjan Burøe sammen med minstemann Dexter. Foto: Privat
NYBAKT TOBARNSMAMMA: Marna og ektemannen Ørjan Burøe sammen med minstemann Dexter. Foto: Privat Vis mer

Tja til flere barn

På spørsmål om hun skal ha flere barn, svarer Marna «Ja, nei, ja, nei». – Jeg tar èn om gangen. Men tanken på å «bare» få to barn er ikke noe jeg slår meg helt til ro med, sier hun.

– Jeg kommer sikkert til å grue meg neste gang også, men da vet jeg hvilke verktøy jeg skal bruke. Det er faktisk heller det at det er travelt med flere småbarn i huset som bremser meg litt akkurat nå. Det er på alle måter sant det de sier; Én er en men to er TI!

LES OGSÅ: - Infernalsk vondt og helt fantastisk!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: