Hjemmeskole:

Marte fikk alltid klump i magen av å levere sønnen, så tok hun et utradisjonelt valg

- Jeg sendte melding til mannen min om at nå skjer det.

HJEMMESKOLE: Barna til Marte går ikke i barnehage eller skole, og hun lærer dem om matte og språk hjemme og ute i naturen. Foto: privat.
HJEMMESKOLE: Barna til Marte går ikke i barnehage eller skole, og hun lærer dem om matte og språk hjemme og ute i naturen. Foto: privat. Vis mer
Publisert

Da Marte Larsen (31) og Andreas Larsen (31) fikk sitt første barn i 2016, var begge studenter i Danmark. Marte studerte til å bli jordmor og Andreas var medisinstudent.

De aller fleste barn i Norge og Danmark begynner i barnehagen kort tid etter at fødselspermisjonen er over. Marte og Andreas følte derfor en slags forventning fra samfunnet om at de skulle gjøre det samme, slik at de kunne studere og jobbe videre.

- Sønnen vår Ian begynte i barnehagen da han var 16 måneder, og jeg hadde konstant en klump i magen. Jeg følte at han ikke trivdes i barnehagen og at det var feil å levere ham der hver morgen, forteller Marte til KK.

Av andre fikk hun høre at «det er mye verre for mor enn for baby», «bare gi det litt tid» og «det er bare slik det er».

- Jeg tenkte at det umulig kunne stemme, og at det måtte finnes noen alternativer, sier Marte.

UTRADISJONELLE: Paret fra Stavanger har valgt å holde barna, som nå er 3 og 7 år gamle, hjemme fra skole og barnehage. Foto: privat.
UTRADISJONELLE: Paret fra Stavanger har valgt å holde barna, som nå er 3 og 7 år gamle, hjemme fra skole og barnehage. Foto: privat. Vis mer

Sluttet i barnehagen

- Ian var 3,5 år da jeg endelig kjente at jeg ikke ville mer. Han var helt uttrykksløs da jeg leverte han i barnehagen og jeg følte at det ikke var riktig. Da sendte jeg en melding til mannen min og skrev «Nå har jeg levert han i barnehagen for siste gang», forteller Marte.

På den tiden hadde begge praksis på sykehuset, og paret bestemte seg for å få hverdagen til å gå opp med å bytte vakter og jobbe ulike dager.

- Det føltes veldig mye bedre. Han savnet ikke barnehagen i det hele tatt, og han var lykkelig over å slippe å dra dit, sier hun.

HJEMMESKOLE: - Vi ser på læring som noe annet enn det skolen gjør, og vi tror på at barn er født nysgjerrige og villige til å lære hvis vi gir dem tiden til det, sier Marte til KK. Foto: privat.
HJEMMESKOLE: - Vi ser på læring som noe annet enn det skolen gjør, og vi tror på at barn er født nysgjerrige og villige til å lære hvis vi gir dem tiden til det, sier Marte til KK. Foto: privat. Vis mer

Praktiserer «unschooling»

Etter studiene flyttet paret hjem til Stavanger og fikk en datter som heter Vibe. Begge begynte etter hvert å jobbe i hjembyen, men de valgte likevel å holde barna, som nå er 3 og 7 år gamle, hjemme fra skole og barnehage.

- Nå bytter vi på hvem som er hjemme. Mannen min er på jobb 2-3 dager i uken som lege, og jeg jobber 2 dager i uken. Vi har valgt å hjemmeundervise, og det ga mening for oss i forlengelse av at ungene ikke har gått i barnehage. Vi praktiserer frilæring, eller unschooling, forklarer hun.

Marte får ofte kommentarer som «Hæ, er det lov å ikke sende barna på skolen?», men det er helt lovlig å ha hjemmeundervisning i Norge.

ØNSKER Å INSPIRERE ANDRE: Marte driver Instagram-kontoen @Jordmorliv, der hun gir oss et innblikk i hverdagslivet og de utradisjonelle valgene familien tar. Foto: privat.
ØNSKER Å INSPIRERE ANDRE: Marte driver Instagram-kontoen @Jordmorliv, der hun gir oss et innblikk i hverdagslivet og de utradisjonelle valgene familien tar. Foto: privat. Vis mer

- Gir oss friheten vi ønsker

- Vi elsker å ha barna hjemme, fordi det viktigste for oss er friheten og tiden vi har sammen som familie. Vi ser på læring som noe annet enn det skolen gjør, og vi tror på at barn er født nysgjerrige og villige til å lære hvis vi gir dem tiden til det, sier Marte.

Når de skal lære sønnen å regne sier de ikke «nå skal vi ha matte», de sier for eksempel «nå skal vi spille yatzy», og lar ham regne ut resultatet. Hvis du skal øve på engelsk ser de gjerne en engelsk film, eller snakker om hva ting ute i naturen heter på engelsk.

1-2 ganger i året kommer det en ansatt fra kommunen hjem til dem for å snakke om undervisningen. I Norge er det nemlig ikke skoleplikt, men det er undervisningsplikt.

- Ser du noen ulemper med hjemmeskole, for eksempel det sosiale?

- Nei, både vi og barna elsker det. Sønnen vår har mange venner som går på skolen, men han har foreløpig ikke et ønske om å gå der selv, sier hun.

PRIORITERER FAMILIEN: - Vi elsker å ha barna hjemme, fordi det viktigste for oss er friheten og tiden vi har sammen som familie, sier Marte. Foto: privat.
PRIORITERER FAMILIEN: - Vi elsker å ha barna hjemme, fordi det viktigste for oss er friheten og tiden vi har sammen som familie, sier Marte. Foto: privat. Vis mer

Velger bort dyrt hus og dyre ferier

Marte, Andreas og barna bor i en generasjonsbolig sammen med hans foreldre, 40 minutter utenfor Stavanger. De betalte 2,5 millioner kroner for sin del av boligen, og det gir en månedskostnad som de fint klarer å betjene med to deltidsjobber.

- Hvis du har lyst til å leve på denne måten, er det mulig å finne løsninger for å spare, bo billig og leve billig, slik at du får muligheten til å leve det livet du ønsker, sier hun.

- Hvor lenge er det lov å fortsette med hjemmeskole i Norge?

- Det er lov å ha hjemmeundervisning hele barneskolen og ungdomsskolen, og da søker man på videregående uten karakterer. Men det er langt frem, og vi vil hele tiden vurdere hva som er best for oss og barna, sier Marte.

JOBBER DELTID: Marte er utdannet jordmor og Andreas er lege. Begge jobber deltid for å la barna være hjemme. Foto: privat.
JOBBER DELTID: Marte er utdannet jordmor og Andreas er lege. Begge jobber deltid for å la barna være hjemme. Foto: privat. Vis mer

Fant et fellesskap

Da familien flyttet hjem til Norge i 2022, laget Marte en Facebook-gruppe for å få kontakt med andre som har barna hjemme. I dag er det over 160 familier i gruppen som har barna hjemme i Stavanger, og som ønsker å utveksle erfaringer med andre i samme situasjon.

- Det er mange som har barna hjemme fra barnehage og skole, men det er ikke så mange som snakker om det, sier Marte.

Marte driver Instagram-kontoen @Jordmorliv, der hun gir oss et innblikk i hverdagslivet og de utradisjonelle valgene familien tar.

Familien er også med i TV 2-serien Familiekoden, som handler om ulike måter å oppdra barn på. Serien følger ni familier i Norge og har premiere i januar 2024.

ELSKER FRIHETEN: - Hvis du har lyst til å leve på denne måten, er det mulig å finne løsninger for å spare, bo billig og leve billig, slik at du får muligheten til å leve det livet du ønsker, sier Marte. Foto: privat.
ELSKER FRIHETEN: - Hvis du har lyst til å leve på denne måten, er det mulig å finne løsninger for å spare, bo billig og leve billig, slik at du får muligheten til å leve det livet du ønsker, sier Marte. Foto: privat. Vis mer

Så mange har hjemmeundervisning i Norge

- I Norge er det opplæringsplikt, ikke skoleplikt. Det er foreldrenes ansvar å påse at barna får den grunnskoleopplæringen de har rett til. Dette kan foreldrene gjøre gjennom å ha barna i den offentlige skolen, i en privatskole eller gjennom privat hjemmeundervisning. Privat hjemmeundervisning betyr at foreldrene selv står for den praktiske opplæringen av egne barn.

Det sier Hanna Hilt, som er leder av Norsk Hjemmeundervisningsforbund, til KK.

Det er registrert 247 hjemmeunderviste barn i Norge siste år.

Det tallet er imidlertid ikke helt korrekt, fordi det kan være forskjeller i måten kommunene rapporterer tall om privat hjemmeundervisning og delte løsninger.

- Undervisningen hjemme skal være tilsvarende den offentlige skolen, selv om det er metodefrihet, forklarer Hilt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer