Å komme ut av skapet og fortelle familien din at du har en annen seksuell orientering enn det de forventer seg, er ikke alltid like lett.
Hvordan vi som foreldre reagerer idet barna våre tar mot til seg og forteller det til oss, er derfor veldig viktig mener «Marte» (34) som av hensyn til datteren sin ønsker å være anonym.
Selv ble hun ikke spesielt overrasket da datteren på 12 år fortalte henne at hun var lesbisk. Mistanken hadde vært der en god stund, fordi datteren aldri hadde vist særlig interesse for gutter.
– En dag hun var litt nedfor, spurte hun om hun kunne få snakke med meg alene. Først begynte hun å gråte og da fikk jeg litt panikk, slik vi mødre gjerne får, fordi jeg trodde det kunne være noe alvorlig galt, smiler Marte.
– Men etter en stund sa hun «jeg vet ikke om du vet hva jeg skal si?». Jeg spurte henne om hun var lesbisk og da hun bekreftet det begynte også jeg å gråte. Det var et sånt sterkt øyeblikk og en ekstrem tillitserklæring. Jeg forklarte for henne at jeg ikke gråt fordi jeg var lei meg, men fordi jeg var så glad over at hun hadde turt å si det til meg.
Mer krevende å komme ut til familien
Marte, som selv er bifil, er stolt over at datteren turte å komme ut til henne i så ung alder. Selv var hun voksen og hadde fått barn, da hun kom ut til sine egne foreldre.
– Datteren min vet at jeg er forkjemper for lesbiske, homofile og bifile, at jeg deltar i Pride og at jeg synes alle er like viktige uansett legning. Allikevel var hun litt redd for å komme ut til meg og faren sin, og for at vi skulle bli sinte. Jeg sa til henne at vi elsker henne uansett om hun liker jenter, gutter eller begge kjønn. Hun er den hun er, hun forandrer seg ikke.
En landsdekkende undersøkelse utført av Kantar i 2017 på vegne av Reform Ressurssenter for menn, så på hvordan nordmenn ville reagere på at barnet deres kom ut av skapet.
Her kom det frem at 80 prosent ville reagere positivt eller nøytralt dersom barnet fortalte at det var homofilt eller lesbisk. 77 prosent svarte det samme om det var snakk om et bifilt barn, mens 61 prosent var positive eller nøytrale til at barnet deres var transkjønnet.
Kvinner var noe mer positive enn menn, og yngre var mer positive enn eldre.
– Det er nok mer krevende å komme ut til foreldre enn til venner. Selv var jeg åpen med mine venner da jeg var ungdom, men syntes det var vanskelig å si det til foreldrene mine, sier Marte.
– Spesielt faren min sa han alltid gledet seg sånn til å få barnebarn. Den gangen var det ikke så vanlig med assistert befruktning og jeg ville ikke skuffe ham ved å si at jeg likte jenter også. Jeg fortalte derfor aldri foreldrene mine at jeg hadde jentekjærester, det var lettere å komme ut etter at jeg var blitt voksen og mor.

Her forteller Oliver broren sin at han er homofil
Kan også være vanskelig i dag
Marte tror dagens foreldre generelt sett er mer tolerante enn tidligere foreldregenerasjoner, men at det også er andre faktorer som gjør det vanskeligere å komme ut nå enn før.
– Da jeg kom ut hadde vi ikke tilgang på den samme informasjonen som i dag, jeg kjente for eksempel ikke til historier om mennesker som hadde blitt banket opp fordi de er homofile. Folk skriver så mye stygt på sosiale medier om folks legning, som at de ikke er verdt noe og at de kommer til helvete.
– Samtidig finnes det flere Facebook-grupper hvor unge kan møte andre med samme legning. Det blir ikke sett på som så unormalt lenger, så jeg tror nok flere kommer ut i ung alder nå enn de gjorde på nittitallet.
Selv om du kanskje ikke har mistanke om at barnet ditt er noe annet enn heterofil, tror Marte at det kan være lurt å lese seg litt opp og være forberedt på hvordan du kan formulere deg.
– Mange foreldre tenker at det «bare er en fase», men man skal aldri bagatellisere noe slikt. Resultatet kan bli at barnet lukker seg og aldri vil fortelle deg noe igjen. Ta det heller imot med åpne armer, om de senere finner ut at de kanskje ikke var det allikevel er det også helt greit.
– Selv valgte jeg å gjøre litt ekstra stas på datteren min, for å vise henne at jeg var stolt av henne. Det må ha kostet henne mye å fortelle det til meg og jeg ville gjerne vise henne at jeg var glad for å få den tillitserklæringen. Forhåpentligvis oppmuntrer det henne til å fortelle meg andre ting som skjer i livet hennes også.

Fembarnsmoren Hege kom ut av skapet: - Jeg var redd for at barna skulle bli ertet
Stort aldersspenn
I hvilken alder er det så vanlig at man forstår hvilken legning man har? Ifølge Ingun Wik, helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved Helsestasjon for kjønn og seksualitet, kan det varierer mye.
– Noen sier at de har kjent det fra de var syv-åtte år gamle, mens andre ikke forstod det før de plutselig ble forelska i kompisen sin som 16-åring. På samme måte som hos heterofile er det et stort spenn som har sammenheng med utvikling og modenhet, sier hun.
– Men jeg tror det er lettere å komme ut som ung nå, da det ikke blir sett på som en like stor greie. Dette varierer riktignok veldig fra miljø til miljø.
Wik opplever også at barn i dag er mer normkritiske og at de ikke er like opptatte av de litt gammeldagse betegnelsene lesbisk, homofil og bifil.
– Det kan kanskje skyldes at de har fått mer kunnskap fra nettet og bøker. Hetero og homo er kunstige bokser som samfunnet har laget, det er jo ikke slik at alle hetero kvinner er tiltrukket av alle menn. For mange gir det mer mening å betegne seg selv som panfil, det vil si at man forelsker seg i personligheten til et menneske. Man vet kanskje ikke helt hva man er ennå og tar det litt som det kommer.

La barna få tid på seg
Barn og ungdom må ifølge helsesykepleieren få tid til å utforske hvem de er, uten å føle at de må passe inn i en bestemt boks.
– Dersom sønnen din sier at han er homofil, bør du akseptere det og ikke stille spørsmål som «er du sikker?». Dette er jo et spørsmål vi aldri ville ha stilt til et barn som er hetero og på den måten kommuniserer vi at det ikke er like greit som noe annet. I stedet er det fint å anerkjenne det og si at du synes det er bra at barnet ditt vil dele dette med deg. Ikke gjør et kjempestort nummer ut av det ved å si «det hadde jeg aldri trodd» eller ved å flagge i hagen, råder hun.
– Tenk også gjennom hvordan du kommuniserer heteronormative forventninger i hverdagen. Unngå for eksempel å si til datteren din «idet du forelsker deg i en gutt», dette gir et subtilt signal om at noe er mer riktig enn noe annet. Si heller at du er glad på barnets vegne, uansett hvem det blir tiltrukket av.

Mari (36) stod ikke fram som lesbisk før hun flyttet til Oslo: - Jeg følte på redselen for å skuffe familien
