Tidsklemma:

Martes musikkvideo går viralt: - Her er forklaringen på hvorfor jeg ikke meldte meg som FAU-representant

Det er fullstendig lov for stressa småbarnsforeldre å si nei til å ta på seg verv uten at de trenger å ha dårlig samvittighet for det, mener psykolog.

SKREV SANG OM TIDSKLEMMA: - Egentlig var den bare ment som en informasjon til vennene mine om hvorfor jeg var så fraværende, forteller Marte Amalie Jonsrud Kaardahl, som ikke forventet responsen hun har fått. Foto: Heidi Røsland
SKREV SANG OM TIDSKLEMMA: - Egentlig var den bare ment som en informasjon til vennene mine om hvorfor jeg var så fraværende, forteller Marte Amalie Jonsrud Kaardahl, som ikke forventet responsen hun har fått. Foto: Heidi Røsland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg har nok satt ord på noe som folk har følt litt på, uten at det egentlig var hensikten min. Det var bare ment som en informasjon til vennene mine på Facebook og det hele var veldig spontant og gjort i ett opptak, ler Marte Amalie Jonsrud Kaardahl (34).

For et par uker siden la trebarnsmoren ut en «musikkvideo» på Facebook, som synes å ha truffet en nerve hos andre småbarnsforeldre.

I sin egen versjon av Hoziers hit «Take me to church», forklarer hun at hun for øyeblikket trår vannet for å ikke drukne i hverdagsstresset – men at hun vil komme sterkere tilbake.

SE FILMEN LENGRE NED I ARTIKKELEN.

– Det hele begynte egentlig med et foreldremøte hvor vi skulle velge FAU-representanter. Vanligvis er jeg kjapt oppe med hånda på slike ting, da jeg jo gjerne vil bidra. Men da ingen meldte seg og det var fullstendig stillhet i rommet, startet jeg en kamp mot hånda mi. Jeg vurderte å rekke den opp og melde meg, men innså til slutt at det rett og slett ikke gikk fordi det muligens ville velte hele lasset hjemme.

– Min yngste datter er bare ti måneder gammel og med henne og de to andre på syv og fire år, fulltidsjobb og det faktum at vi akkurat har flyttet og fortsatt bor i pappesker, har jeg rett og slett ikke nok tid til å ta på meg slike verv, forklarer hun.

TRAVEL HVERDAG: Med tre små barn, full jobb og et hjem som er nedpakket i pappesker, har Marte og samboer Jørgen lite tid til andre oppgaver. Foto: Inger Jonsrud
TRAVEL HVERDAG: Med tre små barn, full jobb og et hjem som er nedpakket i pappesker, har Marte og samboer Jørgen lite tid til andre oppgaver. Foto: Inger Jonsrud Vis mer

Mange som kjenner seg igjen

Filmen har til nå fått 25 000 visninger, mange likes, delinger og kommentarer. Flere skriver at de kjenner seg godt igjen i hverdagen Marte beskriver.

– Jeg føler veldig på dette at jeg alltid er seint ute og at jeg ikke helt strekker til noe som helst sted. Det tar for eksempel evigheter før jeg svarer på sms’er eller på snapchat. Jeg ble derfor veldig positivt overrasket over at så mange skriver at de kjenner seg igjen. Tidligere har jeg trodd at alle andre takler hverdagsstresset så bra, så det er godt å lese at flere har det som meg, sier hun.

Marte understreker at hun synes det er viktig at foreldre engasjerer seg og stiller opp på det barna driver med, uansett om det dreier seg om aktiviteter i forbindelse med skole eller fritid.

– Dette med FAU er jo kjempeviktig og noen må jo være representant, selv om alle andre sikkert også har det veldig travelt. Men man må vurdere det nøye og ikke ta på seg noe som man kjenner at man ikke vil klare, ingen er tjent med at man ikke fikser det. Jeg tror også at det er bra å være ærlig og at det er ok å forklare andre hvorfor man ikke kan stille opp akkurat nå, selv om man har lyst.

– Når det gjelder barnas andre fritidsaktiviteter, så fører jo dette ofte med seg dugnader og annen foreldrejobbing. Hvis det ene barnet ditt går på fotball og det andre går på teater, så må du engasjere deg i begge. Det kan derfor kanskje være lurt å begrense antall fritidsaktiviteter.

LES OGSÅ: Småbarnsforeldre trenger også egentid

Lov å si nei uten å få dårlig samvittighet

– Man klarer som oftest ikke å være superhelt på alle arenaer, så noen ganger kan det være lurt å stoppe opp å spørre seg selv «hva er viktig i livet mitt?», sier psykolog og forfatter Ole Christer Finset Lund.

– Ofte gjør vi veldig mange ting fordi vi synes vi må eller bør. Noen ganger må vi selvsagt gjøre enkelte ting, men andre ganger handler vi på andres forventninger. Hvis man har familie som verdi nummer en i livet sitt, så må man kanskje rydde litt rom i hverdagen til mer familietid, sier han.

Lund synes også det er fullstendig lov for stressa småbarnsforeldre å si nei til å ta på seg verv, uten at de trenger å ha dårlig samvittighet for det.

– Bare du eller dere kjenner deres hverdag og situasjon, og i mange tilfeller kan man ha gode argumenter for at det passer dårlig akkurat nå.

– Samtidig er det mye i det norske samfunnet som er avhengig av dugnadsånd og frivillig innsats for å fungere, men vi trenger ikke bidra på alle fronter til alle tider. Tenk at du skal være en ressursperson for ditt barn/ungdom i cirka 18-19 år før de flytter hjemmefra og at i løpet av den tiden bør alle forsøke å få bidratt litt til fellesskapet nå og da. Som for eksempel klassekontakt, FAU-representant, i dugnader, innen idretten som fotballtrener eller med verv i andre lag og foreninger.

– Men har man grunner til at det ikke passer akkurat nå, kan man kanskje bestemme seg for å heller ta ansvar neste gang sjansen byr seg, sier han.

LES OGSÅ: Slik er det å være tvillingforeldre i turnusarbeid

STREVER ETTER DET PERFEKTE: Psykolog Ole Christer Finset Lund tror mange foreldre kan få det bedre ved å senke kravene til seg selv. Foto: Privat
STREVER ETTER DET PERFEKTE: Psykolog Ole Christer Finset Lund tror mange foreldre kan få det bedre ved å senke kravene til seg selv. Foto: Privat Vis mer

Strever mot et uoppnåelig ideal

Lund, som blant annet har skrevet boken «Senk stresset i familielivet – mindfulness i foreldrerollen», er opptatt av at det perfekte er et uoppnåelig og stressfremkallende ideal.

– Godt nok er ofte vel så bra og dessuten innenfor rekkevidde. Medier og sosiale medier portretterer mange mennesker som er vellykket. Når vi får se all denne vellykketheten sammenligner vi oss med dem, vi higer etter samme status, det å få til alt og ha de samme tingene.

Det vi glemmer er at kjendisene ikke legger ut de dagene de er mest misfornøyd med, alt er ikke glansbilder der heller. De har tatt sine valg og får til masse på noen arenaer, men ikke på alle. Når man intervjuer barna til kjendiser, får man gjerne høre hvordan foreldrene jobbet mye og ikke hadde nok tid til familien. Medaljen har ofte en bakside, men vi mennesker er slik at vi vil ha alt.

– For noen handler det kanskje også om et konkurranseinstinkt; man skal ha med seg den flotteste kaken på juleavslutningen og ha det mest strigla hjemmet. Da bør man spørre seg selv om det å knive på denne måten er det vi blir lykkelige av som mennesker. Kan vi kanskje leve med at min kake var god nok, slik at vi får tid til å gjøre noe annet også før vi drar avsted?

Større press på foreldre i dag?

Mange vil kanskje hevde at presset og stresset blant småbarnsforeldre bare øker og at det er større i dag enn for bare noen generasjoner tilbake, spesielt med tanke på forventninger om å engasjere seg i skole og fritidsaktiviteter.

Marte er usikker på om det er slik at det kreves mer av dagens foreldre når det gjelder det å stille opp på alle fronter.

– Jeg har hørt fra den eldre generasjonen at de synes synd på oss fordi det er mer krav til prestasjon på alle områder enn det de hadde. Men samtidig tror jeg det er mer «tillatt» å ta seg vaskehjelp å få mer hjelp utenfra nå enn det var før, sier hun.

Psykolog Ole Christer Finset Lund peker på at alle tider har sine utfordringer og at vi på mange måter kan være glade for at vi ikke har de samme utfordringene som man hadde for 70 år siden.

– Men samtidig har nok alle arenaer blitt mer profesjonaliserte og mer gjennomtenkte. Det skal være sommer- og juleavslutninger på SFO, fotball, speideren og korpset, og summen av dette blir nok litt mer enn det det var før. I andre land, hvor det ikke er så vanlig at det er så mange «kosearenaer», er det nok mer stuerent å prioritere bort dette noen ganger, men her i Norge har vi en streng kultur for at vi skal kose oss sammen og stille opp på dette, sier han.

LES OGSÅ: Er det småbarnsforeldrene som har mest sex? - Ja, ifølge ny studie!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer