Matallergi - lang vei mot diagnose og riktig kosthold

Matallergi - lang vei mot diagnose og riktig kosthold
Publisert
Sist oppdatert

Mamma til John-Henning har erfart at veien mot diagnose og riktig kosthold kan være lang og vanskelig! Hennes sønn fikk fikk konstantert at han var allergisk mot egg da han var 1 år. Da hadde hun allerede lenge hatt mistanke om at han reagerte på noe mat.

Reagerte allerede som baby
John-Henning fikk diagnosen eggallergi da han var 1 år. Han er nå 3,5 år, og lever et så normalt liv som mulig. Mistanken om at noe var galt kom da han kun var 3 måneder da han alltid skrek intenst, og hadde mye eksem. Huden hans var i tillegg veldig tørr. Da han var 8 uker fikk han diagnosen kolikk, og vi gikk til kiropraktorbehandling i 2 omganger. Det hadde ganske god effekt, men hadde fortsatt mye magesmerter og eksemet blomstret. Han ble fullammet til han var 9 måneder, og helsestasjonen påstod hardnakket at barn som ble fullammet ikke ville få allergiske reaksjoner på maten jeg spiste. Dessverre trodde jeg på dette, og fortsatte å spise både egg og melk i maten. Bryst ernæringen fortsatte til han var 14 måneder da det anbefales så lenge som mulig for å styrke immunforsvaret og minske allergi.  

Endelig en diagnose!
Da John-Henning var rundt 1 år var vi ganske utslitte, engstelige og rådville. Vi fikk derfor time hos barnelegen hvor vi bor, hvor det ble utført en prikktest. Det viste seg at han hadde kraftig eggallergi. Mistanken vår hadde blitt vakt bare noen uker før da han hadde fått kraftig anfall av elveblest rundt munnen etter å ha spist en bolle fra bakeren. Jeg spurte derfor bakeren om hva bollene inneholdt, og fikk vite at de var penslet med egg! En annen ting vi hadde reagert på var at John-Henning alltid fikk mye elveblest og eksem i helgene. Årsaken var at vi alltid hadde stekt egg til frokost, og han tålte ikke å være i samme rom som det ble stekt egg i. Eggproteinene løser seg opp i luften, og når han pustet inn var det som om han spiste eggene! Man lærer så lenge man lever...

MMR inneholder egg
Helsestasjonen ble opplyst på 1 års kontrollen at gutten hadde kraftig eggallergi, men på tross av dette ga de ham MMR-vaksine. Vi var dessverre ikke oppmerksomme på at denne vaksinen inneholdt eggehvite-stoffer, og kunne ha utløst full pustestans. Dette fikk vi vite i ettertid, og skepsisen til helsestasjon er til stede. Til andre med barn med egg-allergi; ved MMR- vaksinasjon bør denne foretas på sykehuset. Det gikk fint med John-Henning heldigvis, men han har opplevd puteproblemer etter å ha spist is.

Kreative dietter
Egg-fri diett stod på matkartet. Den første tiden prøvde jeg å være kreativ, og fant på nye oppskrifter selv spesielt med tanke på kaker og middag. Etter en stund fant vi ut gjennom internett og Norges Astma og Allergi forbund at det fantes et egg-erstatningspulver som kunne erstatte egg i mat der hvor retten ikke baserte seg på egg som hovedingrediens. (Loprofin - finnes i helsekosten) Det ble i tillegg kjøpt inn en rekke kokebøker for allergikere, men få av dem har vært noe særlig gode.

Takk og lov for internett!
Her har vi funnet andre betegnelser for både egg og melk, og noen oppskrifter har kommet fra andre i samme situasjon. Ved egg-allergi er det spesielt viktig å være oppmerksom på at alt med strøkavring må unngås da det alltid er brukt egg sammen med dette. Da det er egg i små mengder må ikke produsenten oppgi egg på varedeklarasjonen.

Mer allergi
Dessverre ble ikke John-Hennings plager helt borte. Han var fortsatt plaget av magesmerter, noe som vekket mistanken om mer matvareallergi. Så var det på'n igjen. Vi ringte legen, og fikk time 2-3 måneder sener. Tiden snegler seg fremover mot legetimen, og forventningene var høye. Etter 10 minutter på legekontoret hadde vi en rekvisisjon til laboratoriet på sykehuset for blodprøver, som viser seg i ettertid å være lite pålitelige). Etter å ha tatt prøvene, måtte vi ringe legen for å få svar 3 uker senere. Prøvene var negative, det vil si ingen utslag på annet enn eggallergi.

Runde på runde med blodprøver
Ny time hos legen om 2 måneder, for å få rekvirert nye prøver! Legen er nemlig pålagt å ikke ta for mange unødvendige prøver. Av den grunn tar de ikke alt på en gang. Jeg har ikke tall på hvor mange slike runder vi har hatt, men John-Henning var alt 2,5 år før vi endelig fikk time på allergipoliklinikken på sykehus. For en lettelse det var! Den stakkars lille sønnen min hadde da fått mange stikk i armen, og var fortsatt plaget av magesmerter.

Melkefri diett
Under dette 1,5 året hadde vi hatt han på sin ordinære egg-frie diett i tillegg til diett uten fisk, melk og sitrus. Vi hjemme så forbedringene under diett uten melk, men det var ikke godt nok for trygdekontoret slik at han kunne få melkeerstatning på blå resept. Alt måtte ha vært gjennomført av en pediater (barnelege) ellers så ble ikke søknaden godkjent.
Under diettene ble melken erstattet med soyamelk, rismelk og havremelk, men faren her er at barnet kan utvikle soyaallergi (ingen sa noe om dette) og feilernæring kan oppstå. Dessverre smaker melkeerstatning alt annet enn godt så det anbefales derfor at barnet starter med dette før det slutter med brystmelk, for å venne seg til smaken. Derfor har det ikke blitt et alternativ for vår sønn, så vi handler havremelk som er det beste alternativet i bøtter og spann i Sverige hvor prisen er mye bedre enn her hjemme. Tro det eller ei, men pannekaker og vafler laget på havremelk er skikkelig godt!

Mulig å vokse dette i fra seg
Etter nye gjennomførte dietter på allergi-poliklinikken, fikk John-Henning diagnosen melkeallergi 3 år gammel. Vi er nå i disse dager i ferd med å finne ut om han er allergisk mot melkesukkeret eller proteinet i melken. Ved en laktose-allergi , vil han ikke kunne vokse dette av seg, så vi krysser fingrene for at det er melkeproteinet som er problemet, for da vil han kunne bli bra ved 4-5 års alder. En forutsetning for dette er en streng diett uten melk, og for min sønns eggallergi er det også håp om 2-3 år.

Hudeksem krever behandling
Mye følger i kjølvannet av å ha et barn med matvare-allergi. Utgifter til mat-erstatninger er stor, og alle kremene, oljene og salvene gjør et stort innhogg i budsjettet. Samtidig er det en god investering i velvære og helse for barnet om man smører mye og holder huden myk. Da kan man unngå å bruke kortison så veldig mye. Dog så er det helt påkrevd å slå ned på hissig eksem med sterk kortison når den fete kremen og oljebadene ikke er godt nok. Heldigvis finnes det mye enestående god hjelp, men man må være ganske oppsøkende når det gjelder denne hjelpen.

Lever så normalt som mulig
Vi har nå fått innvilget hjelpestønad, for å få dekket noe av utgiftene til økte matutgifter og for alt merarbeidet det ligger i å alltid lage maten fra bunnen av. Ved selskaper og når vi er på besøk må vi alltid ha med egen mat til John-Henning for å unngå matsmitte. I begynnelsen synes jeg det var slitsomt, men etter hvert blir man så vant med det at man ikke tenker over det. Det viktigste er tross alt at barnet har det godt, og kan kose seg på lik linje med andre. Vårt primære mål er at John-Henning skal få leve så normalt som mulig, og det er vår jobb som foreldre å se til at hans allergi ikke vil bli en begrensning for ham.
Noe som aldri vil slutte å forundre meg, er hvor godt han tar det å være litt annerledes i kosten enn andre, og han var ikke mer enn 2 år da han spurte om maten var med eller uten egg! Barn er heldigvis mye mer opptatt av hva de kan gjøre eller få enn av begrensningene sine. Takk og lov!

Hjelpemidler
Vi fikk for ca 1 år tilbake tak i en CD-rom kokebok som heter Minmat, og den har vært helt enestående. Du taster inn det du er allergisk mot, og vips kommer oppskriften på ca 100 retter opp uten det du ikke kan spise! Et slikt redskap er virkelig til god nytte når noen skal gjennom flere ulike dietter. Dessuten er den basert på vanlig mat. Feks melken i sjokoladekaken er byttet ut med eplejuice, og den blir luftig og smaker som en vanlig sjokoladekake.
(Her kan du lese mer om og bestille CD-rom Min Mat. Anm. Mammanett.)

Råd til deg som mistenker matvare-allergi
Mitt tips til andre som mistenker matvare-allergi hos barnet er å stå på krava, og be om å bli henvist direkte til allergi-poliklinikken slik at barnet slipper unødig stress og at antall prøve-dietter blir færrest mulig. Det er så viktig at barna slipper å foreta mange unødige dietter, og få organisert prøvetakingen så godt som overhodet mulig. Vår vei gjennom hjelpeapparatet har vært lang og seig, men når vi kom til allergi-poliklinikken har alt gått på skinner. Hverdagen blir mye enklere når bistanden er god.
John-Henning er som sagt nå en gutt på 3,5 år, og han er sjelden syk og en skikkelig herlig unge som ikke skriker i frustrasjon pga magesmerter. Livet har blitt helt annerledes etter å ha fått skikkelig god oppfølging på Allergi-poliklinikken med kontroll hvert halvår. Etter fylte 4 år skal han bli påført både melk og egg på sykehuset for å se hvordan han reagerer. Det skal bli spennende å se om han vokser det av seg. I mellomtiden fortsetter vi å lese på innholdsfortegnelser, og lager maten fra bunnen av og prøver å være kreative på kjøkkenet slik at kosten blir ernæringsmessig riktig sammensatt.

Håper noen kan få nytte ut av vår historie.

Vennlig hilsen mamma til 3 flotte gutter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer