Mathilde (11) er født med en leppe-ganespalte: - Kan oppleves som et sjokk

Årlig fødes det i Norge rundt 100 barn med leppe-, kjeve-, ganespalte. Ingrid Christine visste ikke at hun bar på et barn med en leppe-ganespalte.

LEPPE-GANESPALTE: Ingrid Christine var helt uforberedt da datteren Mathilde ble født med leppe-ganespalte. Foto: Privat
LEPPE-GANESPALTE: Ingrid Christine var helt uforberedt da datteren Mathilde ble født med leppe-ganespalte. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg har alltid følt at Mathilde er den fineste i verden. Hun er helt perfekt, sier Ingrid Christine Best. Hun er mamma til Mathilde (11) som ble født med en leppe-ganespalte.

Ingrid Christine forteller at hun under graviditeten var totalt uvitende om at datteren kunne ha en leppe-ganespalte.

– Jeg fikk vite det i det øyeblikket hun ble løftet opp på brystet mitt etter fødselen. Jeg så med en gang at noe var galt og at hun hadde hull i fjeset.

– Jeg holdt henne enda tettere inntil meg for å beskytte henne. Jeg var nok litt ute av det, for jeg spurte henne «Hva er det med deg da lille venn?».

Leppe-, kjeve- og ganespalter kan i mange tilfeller avdekkes på ultralydundersøkelsen under graviditeten, men selv om Ingrid Christine var på to ultralydundersøkelser ble det ikke oppdaget.

– Men nå i ettertid kan jeg selv se på ultralydbildet at overkjeven hennes er unaturlig langt ut. Jeg ble veldig overrasket da jeg så henne, da jeg heller ikke har noen med spalte i nær familie, forteller hun.

Utfordrende å gi mat

Mathilde hadde en venstresidig totalspalte, som betyr at hun ikke var vokst sammen i ganen, i overkjeven og i leppa på venstreside. Ingrid Christine måtte raskt sette seg inn i hva dette innebærer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer