Matlyst og lukt

Endret lukt og smak: Lukter det enda bedre enn før? Eller byr yndlingsretten deg i mot?
Endret lukt og smak: Lukter det enda bedre enn før? Eller byr yndlingsretten deg i mot? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skjer store forandringer i nervesystemet når man er gravid. Forandring av smaks- og luktesans er et vanlig fenomen. Gravide vil av og til ha mat med spesiell smak, samtidig som de av og til utvikler kraftig aversjon mot enkelte lukter og matsorter. For eksempel kaffe og stekt mat.

Uhemmet lyst på spesielle matsorter kalles cravings eller svangerskapsdilla. Det kan dreie seg om matvarer som bananer eller sylteagurk, lakris eller isbiter. eller det kan dreie seg om enkelte lukter er helt uimotståelige som lukt av bildekk, eller murpuss. Over 70% av gravide oppleder slike "diller" på matvarer eller dragning mot lukter. Like vanlig er det at gravide får aversjon mot enkelte matvarer og lukter som de tidligere likte eller hadde et nøytralt forhold til.

En sjelden gang kan gravide også konsumere bisarre ting som kritt, vaskemidler og murpuss. Det er en sykelig tilstand som kan være helseskadelig for mor og barn. Man må da oppsøke hjelp. Dette kalles pica.


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer