Sommertid betyr mye utetid, i alle fall hvis vi er så heldige at vi får oppleve litt solskinn. Men hvor trygt har du gjort uteområdene for familiens yngste?
I Norge finnes det flust av giftige planter, og ifølge botaniker Charlotte Sletten Bjorå ved Naturhistorisk museum, gror mange av dem i hagene våre.
– Det er interessant å observere nybakte foreldre som barnesikrer hvert hjørne og hver stikkontakt i hjemmet sitt, men så står det en kjempegiftig plante midt på bordet. Når du har små barn kan det derfor være lurt å tenke over hvilke potteplanter du har og hvilke du har i hagen din, sier hun.
– Mange av de plantene vi har i Norge kan være supergiftige, men ikke utgjøre så stor fare fordi de er ganske sjeldne eller langt unna. Men med en gang du putter en giftig plante inn i hagen din er det noe helt annet, fordi de er så tilgjengelige for barn og kjæledyr.

Jørgine om morsrollen: - Mer engstelig enn før
Minner om spiselige bær
Typiske verstinger er ifølge Bjorå planter som har et utseende som gjør det ekstra fristende for barn å putte dem i munnen. Det kan for eksempel være planter med røde eller blå bær.
– Barlind er en eviggrønn plante som brukes mye som hekk. Dette er kanskje den planten det er aller mest forgiftningssaker på, fordi den har røde bær som unger synes ser gode ut. Andre eksempler er liljekonvall som også får røde bær, samt bærene til slyngsøtvier eller ugressøtvier som blir mørkeblå.

Ifølge Stine Jevnehagen Moe, seniorrådgiver hos Giftinformasjonen, har også noen planter belger som kan være fristende for barn.
– De minner om sukkererter, som jo barn er vant til å spise. Gullregn, som er en av de giftige plantene i Norge, har belger hengende på treet. De kan være der hele året, da belgene henger igjen fra fjoråret, i tillegg til at de får nye i løpet av sesongen. Disse ligner på lange, store sukkerertbelger, sier hun.
– Også planter i vikkeslekta har små belger. Giftigheten varierer med ulike typer vikke-art, det kan derfor bli et problem i situasjoner der barn har inntatt litt mer. Barn kan for eksempel innta større mengder hvis de leker restaurant eller en lek hvor de tilbereder måltider. I slike tilfeller kan de bli motivert til å spise mer enn ved et smaksuhell.

Får sinte meldinger fordi de sparer så mye
Sjelden alvorlige forgiftninger
I 2021 fikk Giftinformasjonen totalt 3 638 henvendelser om planteeksponeringer hos mennesker. Svært mange av henvendelsene (2500) gjaldt barn under 10 år, hvorav barn i alderen ett til fire år stod for en betydelig andel (1395).
Men de fleste uhellsinntak av planter hos barn er heldigvis lite farlige, og trenger sjelden legeoppfølging.
– Majoriteten av henvendelsene som gjelder barn som har smakt på planter, er av en ufarlig art. Det har ofte sammenheng med mengden barna får i seg. Barn som er ute og utforsker verden tar jo ofte en liten smakebit, så det er sjelden snakk om store mengder, sier Moe.
– Hvor mye man må få i seg for at man skal bli alvorlig syk, avhenger av plante. Med de giftigste plantene vi har i Norge kan selv en smak være farlig, men de fleste planter er jo heldigvis lite farlige ved smaksmengder.

Gir ulike symptomer
Symptomer på forgiftning kan være veldig forskjellig, basert på hvilken plante barnet har spist. Hun råder foreldre om å gå inn på nettsiden Giftinfo.no for å lære mer om de mest problematiske plantene og hvilke symptomer de gir.
Her står det også hva man kan gjøre hvis det har oppstått uhell, for eksempel hvor mye som skal til før man bør oppsøke lege eller ringe Giftinformasjonen.
– Enkelte ganger kan det være vanskelig å oppdage symptomene. For eksempel ved inntak av liljekonvall, hvor man er bekymret for hjerterytmeproblemer. Heldigvis vil barnet ofte få magesymptomer før en eventuell hjertepåvirkning skjer, men det finnes ingen garanti for det, sier Moe.
– Andre planter har en irriterende saft som kan gi irritasjon i munn, svelg og mage. Små barn som har spist en sterkt irriterende plante, vil ofte begynne å gråte fordi det svir i munnen som når man har spist chili. Når det gjelder de giftige plantene som har en allmenn påvirkning, og som går mer på indre organer, er det i utgangspunktet ikke så mange fellestrekk. Men alt plantemateriale kan være tungtfordøyelig, så mange gir magesymptomer.

Medisinsk kull: Dette bør alle foreldre ha i skapet!
Noen planter, for eksempel tromsøpalmen og kjempebjørnekjeks er fototoksiske. Det betyr at du får utslett hvis du utsetter huden for naturlig eller kunstig sollys, etter å ha tatt på dem.
– Det er ikke alltid man klarer å koble det opp mot at man har vært borti en slik plante, fordi det ofte går ett til tre døgn før man ser hudreaksjonen. Slike henvendelser kommer derfor gjerne fra lege først, da de lurer på om det er noe vi kjenner til. Noen ganger nøster vi oss tilbake til at det er en fototoksisk plante man har vært i kontakt med.
Forveksles med ramsløk
Fargerike blomster og knopper, kan også friste barn til å putte dem i munnen. En av de skumleste er revebjelle, da selv små inntak kan være veldig farlig.
– Mange av løkplantene vi har i hagen, som tulipan og påskeliljer, er også giftige. Årsaken til dette er at plantene rett og slett forsøker å overleve. De vil forhindre å bli spist av dyr som har måttet ta til takke med bark og triste bartrær i løpet av vinteren, og som endelig kan få spise saftige vårplanter, forklarer botaniker Charlotte Sletten Bjorå.
– En av verstingene er en løkplante som heter tidløs. Den ligner litt på krokus, men blomstrer om høsten. På våren har planten lange linjeformede blad som kan forveksles med ramsløk, men den er supergiftig. Pass på at ramsløken du plukker lukter løk, da skal du være trygg.

Bjorå råder også foreldre til å være ekstra oppmerksom på eksotiske planter som mange bruker som sommerblomster eller har i drivhus, fordi de ikke kan overvintre i Norge.
– Under pandemien har jeg sett at flere har skaffet seg eksotiske planter. Det har kanskje sammenheng med at folk ikke har kunnet reise ut i verden og derfor har tatt verden til seg. Den vakre klatreliljen er ekstremt giftig, da selv en halv lillefingernegl av rota kan være så giftig at det kan være dødelig for barn. En annen vakker, men farlig plante, er engletrompet. Den har nydelige trompetformede blomster som unger synes det er gøy å dra av og bruke til alt mulig.
– Problemet med mange av disse er at de selges i norske hagesentre uten opplysning om hvor giftige de er. Det er ikke alltid det hjelper å spørre heller, så anbefalingen min er å sjekke litt selv også før man handler nye planter.

Selger armbånd med giftige frø
I tillegg til engletrompet, finnes det en del andre giftige planter som reiseglade foreldre bør være oppmerksomme på. På mange steder i Europa er det ikke uvanlig at man planter vakre, men giftige, planter i potter rundt kafeer.
– Oleander er et eksempel på en fantastisk plante som er veldig giftig. Pass også på planter som har giftige frukter, for eksempel piggeple, som er en plante med runde, piggete frukter som kan være fristende for barn. Lakseroljeplanten har også røde, piggete frukter som er svært giftige. Den er kjent fra sovjettiden, hvor den ble brukt for å forgifte spioner.
Paternosterert er en erteplante med vakre røde og svarte frø, som minner om marihøner. For noen år siden kunne blant annet nettstedet Spaniaidag.no melde om at disse brukes i armbånd og selges på markeder over hele Spania.
Planten er ifølge Bjorø kjempegiftig, og bare 0,5 gram frø regnes som dødelig dose for voksne.
– Frøskallet er hardt, så vanligvis er ikke frøene farlig, men om man for eksempel lager et hull i frøet for å tre et kjede igjennom, frigjøres giften. Disse frøene selges ofte fordi de er så fine, men det kan være greit å vite hvor farlige de er, før man gir et sikt kjede til barna sine, sier hun.
Her er et bilde av slike armbånd fra den botaniske hagen i Praha:
Lurt å fjerne de mest giftige
Men hva bør man så gjøre om man allerede har flere giftige planter i hagen sin? Hvis man har små barn mener Bjorå det kan være smart å fjerne, eller gjøre utilgjengelig, de aller mest giftige prydplantene, som tyrihjelm, revebjelle, tidløs, gullregn og planter med fristende bær.
– Før barna blir så store at de tar ordre, er det nok lurt å holde ekstra godt oppsyn. Da ungene mine gikk i barnehagen, luket jeg for eksempel bort noen giftige planter som vokste rett på utsiden av barnehagen.
– Etter hvert er det lurt å snakke med barna om det, og fortelle dem at de ikke skal putte noe i munnen som de ikke vet hva er. Det kan også være smart å ha et sted i hagen hvor ungene vet at de kan høste trygge planter. Selv hadde jeg svære vintønner fulle av jord med bare urteplanter, som ungene visste at de kunne spise av når de ville. Alt annet måtte de spørre om.
– Dersom barna først har fått i seg noe giftig, kan det være lurt å ta et bilde av det de har spist. Slik blir det lettere å finne ut hvilken behandling man skal sette inn, råder hun.

Barn kan bli syke av rosiner
