Giftige planter

- Med de giftigste plantene kan selv en smak være farlig

Mens mange småbarnsforeldre barnesikrer huset til punkt og prikke, har de ofte gifte planter i hagen.

BARN SOM UTFORSKER: De aller fleste henvendelsene til Giftinformasjonen som gjelder planteeksponering hos mennesker, dreier seg om barn i alderen ett til fire år. FOTO: NTB
BARN SOM UTFORSKER: De aller fleste henvendelsene til Giftinformasjonen som gjelder planteeksponering hos mennesker, dreier seg om barn i alderen ett til fire år. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sommertid betyr mye utetid, i alle fall hvis vi er så heldige at vi får oppleve litt solskinn. Men hvor trygt har du gjort uteområdene for familiens yngste?

I Norge finnes det flust av giftige planter, og ifølge botaniker Charlotte Sletten Bjorå ved Naturhistorisk museum, gror mange av dem i hagene våre.

– Det er interessant å observere nybakte foreldre som barnesikrer hvert hjørne og hver stikkontakt i hjemmet sitt, men så står det en kjempegiftig plante midt på bordet. Når du har små barn kan det derfor være lurt å tenke over hvilke potteplanter du har og hvilke du har i hagen din, sier hun.

– Mange av de plantene vi har i Norge kan være supergiftige, men ikke utgjøre så stor fare fordi de er ganske sjeldne eller langt unna. Men med en gang du putter en giftig plante inn i hagen din er det noe helt annet, fordi de er så tilgjengelige for barn og kjæledyr.

Minner om spiselige bær

Typiske verstinger er ifølge Bjorå planter som har et utseende som gjør det ekstra fristende for barn å putte dem i munnen. Det kan for eksempel være planter med røde eller blå bær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer