Pepperkakehus

Med dette trikset faller ikke pepperkakehuset sammen

Si farvel til salrygget pepperkakehus med dette enkle trikset fra eksperten.

PEPPERKAKEHUS: Drømmer du om å lage like fine pepperkakehus som svenske Sanna Hederstedt? Da kan du begynne med dette enkle trikset: FOTO: Privat
PEPPERKAKEHUS: Drømmer du om å lage like fine pepperkakehus som svenske Sanna Hederstedt? Da kan du begynne med dette enkle trikset: FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Når svenske Sanna Hederstedt steller til jul, tar hun det lengre enn de aller fleste. Ikke bare baker hun hele pepperkakebyer, som hun dekorerer og møblerer med selvlagede møbler. Når påsken nærmer seg, dekorerer hun i tillegg om husene, legger på plen og blomster, og steker hagemøbler i ovnen. Velkommen inn i Sannas vidunderlige verden!

– Jeg får mye inspirasjon når vi er ute reiser. Jeg tar bilder av steder jeg synes er fine og som kan egne seg, sier Sanna Hederstedt til KK.

Opp gjennom årene har hun delt pepperkakeprosessen med sine nærmere femti tusen følgere på Instagram, og sist ut en er liten ostebutikk, med to små mus, som kanskje skal flytte inn i årets pepperkakehus.

Sanna liker nemlig det som er smått. Men når det kommer til selve pepperkakehuset, ja, da kan det gjerne være så stort som mulig!

– Det største jeg har bygget er nok et kvartal med sju hus, forskjellige butikker, kafé og restaurant, fylt med miniatyrer inni, sier Sanna.

GOD JUL: Sannas juleby har nok av vinduer å titte inn i. her fra et tidligere år. FOTO: Privat
GOD JUL: Sannas juleby har nok av vinduer å titte inn i. her fra et tidligere år. FOTO: Privat Vis mer

Faktisk har hun laget hele pepperkakebyer, og rekonstruksjoner av det som kan ligne en fasjonabel husrekke i London. Hun forteller at tradisjonen med å bake pepperkakehus er noe hun begynte med da barna var små.

– Hvert år lagde vi en boligblokk med mange vinduer. Pepperkakehus med miniatyrer inni begynte jeg med rundt 2015.

JULEBY: En av Sannas tidligere julebyer i pepperkakedeig, pynten med både møbler, miniatyrer og mus. FOTO: Privat
JULEBY: En av Sannas tidligere julebyer i pepperkakedeig, pynten med både møbler, miniatyrer og mus. FOTO: Privat Vis mer

Steketriks for pepperkakehus

Sanna forteller at hun baker egen deig, og at trikset for å få husdelene sprø nok, slik at de ikke blir myke og faller sammen, er å steke lenge, på lav temperatur.

- Jeg eksperimenterer fortsatt for å finne den perfekte deigen, og steker delene dem flere ganger, så de blir harde og tørre.

KOSELIG: Sanna bygger møblene til husene selv. Legg merle til stolene som er laget av en sjampanjekork. FOTO: Privat
KOSELIG: Sanna bygger møblene til husene selv. Legg merle til stolene som er laget av en sjampanjekork. FOTO: Privat Vis mer

Hun bruker gelatinplater som vindusglass og belysning inne i husene, slik at pepperkakehusene blir nesten som titteskap eller dukkehus.

PEPPERKAKEHUS: Svenske Sanna Hederstedt bruker minst en uke hvert år på pepperkakehuset, eller snarere pepperkakebyen. FOTO: Privat
PEPPERKAKEHUS: Svenske Sanna Hederstedt bruker minst en uke hvert år på pepperkakehuset, eller snarere pepperkakebyen. FOTO: Privat Vis mer

Og både Sanna, familien og gjester på besøk kan nyte av de søte konstruksjonene hennes langt utover de tilmålte juleukene:

- Pepperkakehusene mine står til over påske, forteller Sanna.

VÅR I LUFTA: Sannas pepperkakehus får stå helt til påske, og da går hun i gang og vårpynter i og utenfor huset. FOTO: Privat
VÅR I LUFTA: Sannas pepperkakehus får stå helt til påske, og da går hun i gang og vårpynter i og utenfor huset. FOTO: Privat Vis mer

– Når det nærmer seg vår og påske lager jeg husene fargerike med blomster. Jeg legger plen foran med uteservering på kafeen og restauranten, og det blir karusell og marked.

Pepperkakehuset med miniatyrer

Sanna forteller til KK at hun elsker å lage miniatyrer, og at hun aldri møblerer med ferdige dukkehusmøbler. Hun er oppfinnsom i bruk av ting fra husholdningen som hun ser kan bli fine møbler eller detaljer til pepperkakehusene:

- Jeg lager møbler og miniatyrer gjennom hele året. Det er så morsomt at de blir personlige og fulle av detaljer. Mange liker å kikke inn i pepperkakehusene. Det lyser så fint med lyslenker inni.

I FARTA: I bakeriet står kakene parat, og juletrehandleren er i farta. FOTO: Privat
I FARTA: I bakeriet står kakene parat, og juletrehandleren er i farta. FOTO: Privat Vis mer

Vi spør Sanna hvor mange timer hun bruker på pepperkakehusene sine i løpet av ett år:

– Det er vanskelig å beregne hvor mange timer det tar å bygge. Selve bakingen og monteringen tar omtrent en uke. Og så er det mange miniatyrer som skal på plass også. Og alle små butikker, kafeen og restauranten har tapeter og gulv.

Men alt har en slutt, også pepperkakesesongen hjemme hos Sanna. Hva gjør hun når det endelig er slutt?

- Jeg bruker å rive pepperkakehusene i mai. Da har de stått i seks måneder, forteller Sanna, som allerede er i gang med årets kreasjon.

Vi bøyer oss i støvet, og selv om vi ikke har tenkt til å gå Sanna i næringa og bygge Regents Street i pepperkake, tar vi gjerne med oss et par tips. For lite er vel mer ergerlig enn et salrygget pepperkakehus, tynget av Non Stop og tøvær.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet