Melkeallergi og laktoseintoleranse

melkeallergi
melkeallergi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når barnet ikke tåler melk - Fakta om melkeallergi hos småbarn
En del spedbarn får kumelkallergi i avvenningsperioden i overgangen fra brystmelk til annen kost. Det er besværlig for både barnet og foreldrene. Kumelkallergi oppstår ved barnets første kontakt med melkeprodukter dvs. i første leveår og varer i et par år. Ved større kumelkallergi får barnet symptomer som diarè og eksem. Den alminnelige trivselen hos barnet kan påvirkes uten tydelige symptomer ved mindre allergier. 9 av 10 er kvitt sin kumelkallergi i 2 års alderen og stort sett alle i 4 - 5 års alderen.

LES: Melkeallergi og laktoseintoleranse - ernæringsfysiologene svarer

Laktoseintoleranse
Vi må skille mellom melkeallergi og laktoseintoleranse. En del barn og voksne tåler ikke kumelk pga. færre enzymer i tarmen. Om man har laktoseintoleranse må man avstå fra visse melkeprodukter, men kan spise noen melkeprodukter.

I Norge er det ca. 1 % som har laktoseintoleranse, i middelhavslandene 50 % og i andre deler av verden 100 %. Denne tilstand er ikke en allergi. Kumelk passer ganske enkelt ikke for disse befolkningsgruppene.

Mathias har melkeallergi


En kraftig reaksjon!
Da Mathias var 5 måneder gammel fikk han smake grøt med melkepulver for første gang. Reaksjonen kom raskt. Han fikk elveblest over hele kroppen, i tillegg kastet han kraftig opp, og ble slapp. Siren, mamma til Mathias ringte til helsestasjonen dagen etterpå. Hun hadde rett i sine antagelser - dette lignet på melkeallergi!
-"Jeg fikk beskjed om å ta en "dråpe" test, det vil si ta en dråpe ren kumelk rett på huden, og se reaksjonen etterpå. Det gjorde jeg, og huden rundt ble rødt, og irritert." 

På neste kontroll fikk Siren snakke med legen. Hun fortalte legen om dråpetesten, og hun formidlet time til allergitest på sykehusets barnepoliklinikk. Vi fikk time tre uker etterpå."
På sykehuset ble Mathias testet for mye, men han hadde bare utslag på melk.
-"Jeg er godt fornøyd med helseapparatet i denne sammenheng, det ble ikke noe særlig ventetid, og ikke minst jeg ble trodd på i mine antagelser." sier Siren. En liten feil oppstod imidlertid, da hun skulle få alternativ melk på blå resept. Det var legen min som hadde skrevet denne resepten ut, det skulle ikke hun gjøre, men en lege på sykehuset, som var spesialist i allergi hos barn. Det betydde et par ekstra telefoner, og litt ekstra tid fra min side, men det ordna seg tilslutt. Siren og Mathias 10 mnd.

Nye oppskrifter, mer penger, mer tid...
Siren vet at hun ikke kan gi sitt barn melkeprodukter nå, da kan han skikkelig dårlig. Etter den første episoden hvor Mathias reagerte kraftig på melkeprodukter, fant derfor Siren oppskrifter på nettet for melkefri mat og søkte informasjon på helsestasjonen for å vite hvordan hun skulle forholde seg til melkeallergien.
-"Jeg visste at det betydde alternativ matlaging, prøve nye veier, nye oppskrifter, mer tid, og mer penger. Det er faktisk ikke så mange praktiske problem, når det gjelder kosthold, for mye er lagt til rette, med salg av melkefrie produkter på apotek, og i helsekost. Jeg har kjøpt melkefri rømme, ost, smør, sjokolade, og kremfløte. Utfordringen blir å finne variasjoner, samtidig som det skal være et godt og sunt kosthold."

Kaker og søtsaker
-"Hva med kaker og søtsaker?"
-"Det er klart at utvalget av kaker, og søtsaker er redusert, og problemene begynner vel ikke før han blir stor nok til å gå i barneselskap, og han ikke kan spise det andre kan ha. Men da må vi ha med mat selv, og det går fint. Han kan også spise ulike sjokolade, for eksempel after eight, og en spesiell blokksjokolade. Kakene lager jeg bare med melkefri margarin og soyamelk, der det skulle ha vært vanlige produkter."  

Kan vokse det av seg!
Mathias er i dag 10 måneder og skal testes igjen om et år. Siren er optimistisk når det gjelder allergien:
-"Jeg er blitt fortalt at når Mathias fikk dette så tidlig, er det stor sannsynlighet at han vokser dette av seg, mellom 3-5 års alderen. Så vi får håpe det beste."

    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer