Melkeallergi og laktoseintoleranse

melkeallergi
melkeallergi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når barnet ikke tåler melk - Fakta om melkeallergi hos småbarnEn del spedbarn får kumelkallergi i avvenningsperioden i overgangen fra brystmelk til annen kost. Det er besværlig for både barnet og foreldrene. Kumelkallergi oppstår ved barnets første kontakt med melkeprodukter dvs. i første leveår og varer i et par år. Ved større kumelkallergi får barnet symptomer som diarè og eksem. Den alminnelige trivselen hos barnet kan påvirkes uten tydelige symptomer ved mindre allergier. 9 av 10 er kvitt sin kumelkallergi i 2 års alderen og stort sett alle i 4 - 5 års alderen.

LES: Melkeallergi og laktoseintoleranse - ernæringsfysiologene svarer

Laktoseintoleranse Vi må skille mellom melkeallergi og laktoseintoleranse. En del barn og voksne tåler ikke kumelk pga. færre enzymer i tarmen. Om man har laktoseintoleranse må man avstå fra visse melkeprodukter, men kan spise noen melkeprodukter.

I Norge er det ca. 1 % som har laktoseintoleranse, i middelhavslandene 50 % og i andre deler av verden 100 %. Denne tilstand er ikke en allergi. Kumelk passer ganske enkelt ikke for disse befolkningsgruppene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.