Menn kan få graviditetssymptomer

Vi kaller det gjerne å være sympatigravid. Men fenomenet couvade, hvor menn også får graviditetssymptomer, er vanligere enn du kanskje tror.

KJENNER DET PÅ KROPPEN: Ja, han kan også ha graviditetsplager. Tro det eller ei! Foto: Shutterstock ©
KJENNER DET PÅ KROPPEN: Ja, han kan også ha graviditetsplager. Tro det eller ei! Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legger partneren din på seg? Eller har han humørsvingninger, følelsesutbrudd eller vondter? Trolig bør du ikke avfeie omveltningene som skjer med ham, selv om det kan være lett å riste på hodet; det er jo tross alt du som bærer barnet i magen.

Men tilstanden som kalles couvade er faktisk ikke helt uvanlig.  

LES OGSÅ: Gravid? Alt om graviditet på www.mama.dk

– Både far og mor kan reagere på ulike måter under en graviditet, og fars egen prosess er i seg selv viktig. Disse reaksjonene er både psykiske og fysiske. Kroppens reaksjoner og det pysiske er meget tett sammenvevd, og kan ikke nødvendigvis skilles fra hverandre, forteller Gro Vatne Brean, som er spesialist i klinisk psykologi. 

Mennene kan, i takt med sin gravide partner, få klassiske graviditetssymptomer, som såre og hovne brystvorter, kvalme, tretther, hodepine, vektøkning og humørsvingninger. Gro Vatne Brean, spesialist i klinisk psykologi.

Hun har gjennom sin praksis som psykolog for foreldre som på ulike måter strever under graviditet og spedbarnstid, møtt par som har pekt på fars reaksjoner som et symptom. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer