Menn kan få graviditetssymptomer

Vi kaller det gjerne å være sympatigravid. Men fenomenet couvade, hvor menn også får graviditetssymptomer, er vanligere enn du kanskje tror.

KJENNER DET PÅ KROPPEN: Ja, han kan også ha graviditetsplager. Tro det eller ei! Foto: Shutterstock ©
KJENNER DET PÅ KROPPEN: Ja, han kan også ha graviditetsplager. Tro det eller ei! Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legger partneren din på seg? Eller har han humørsvingninger, følelsesutbrudd eller vondter? Trolig bør du ikke avfeie omveltningene som skjer med ham, selv om det kan være lett å riste på hodet; det er jo tross alt du som bærer barnet i magen.

Men tilstanden som kalles couvade er faktisk ikke helt uvanlig.  

LES OGSÅ: Gravid? Alt om graviditet på www.mama.dk

– Både far og mor kan reagere på ulike måter under en graviditet, og fars egen prosess er i seg selv viktig. Disse reaksjonene er både psykiske og fysiske. Kroppens reaksjoner og det pysiske er meget tett sammenvevd, og kan ikke nødvendigvis skilles fra hverandre, forteller Gro Vatne Brean, som er spesialist i klinisk psykologi. 

Mennene kan, i takt med sin gravide partner, få klassiske graviditetssymptomer, som såre og hovne brystvorter, kvalme, tretther, hodepine, vektøkning og humørsvingninger. 
Gro Vatne Brean, spesialist i klinisk psykologi.

Hun har gjennom sin praksis som psykolog for foreldre som på ulike måter strever under graviditet og spedbarnstid, møtt par som har pekt på fars reaksjoner som et symptom. 

– Noen menn kan si at de også er kvalme, eller føler seg oppblåst, men dette blir ofte sagt litt spøkefullt. Noen kvinner kan føle seg lite møtt på egne symptomer, da far også har det samme, sier hun.

LES OGSÅ: Da jeg ble pappa

Speiler mors følelser 

Man vet at også fars hormonnivå kan endre seg når mor er gravid. På samme måte som mors nivå av oxytocin, prolactin og kortisol økes under graviditeten, økes dette også hos far. Hos mor synker østrogennivået, men hos far stiger det. 

– I dyreforskning er det også funnet at testosteronnivået synker hos hanner i de fleste undersøkte arter, men faktisk stiger hos andre. Dette gjør det jo rimelig å tenke at fars reaksjoner på mors graviditet både kan være et resultat av andre hormonverdier, og en emosjonell reaksjon på det å skulle bli pappa, og ikke minst en emosjonell reaksjon på å se kvinnens endringer og reaksjoner, sier Brean, og legger til at det heller ikke er urimelig å tenke at mors kvalme kan forårsake at også far føler seg kvalm.

–  Gjennom speilnevronsystemet (en type hjerneceller) speiler vi hverandres handlinger, de vil si at vi på meget kort tid, uten at vi blir det bevisst, kan «kjenne» en annens følelser. Man kan si at speilnevroner danner et «fysisk bånd» mellom mennesker i sosial interaksjon ved at alle handlinger speiles i den andres hjerne. Det gjør at vi fort kan oppleve andres følelser, sier hun.

Psykologen mener det er viktig å fokusere på at både mor og far forbereder seg til det å bli foreldre, og avhengig av deres egen historieog deres felles historie ville dette på ulik måte skape utfordringer for dem, både for den enkelte og for relasjonene. 

KAN FÅ SYMPTOMER: Menn kan oppleve både kvalme, humørsvingninger, vektøkning og hovne brystvorter under partnerens graviditet. Foto: Shutterstock.com ©
KAN FÅ SYMPTOMER: Menn kan oppleve både kvalme, humørsvingninger, vektøkning og hovne brystvorter under partnerens graviditet. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

– Man vet at kvinner opplever en økt sårbarhet under graviditeten, dette for bedre å kunne passe på barnet både gjennom svangerskapet og etterpå. Det samme kan også gjelde for menn, avslutter Brean.

LES OGSÅ: Styrtfødsel - Pappa ble jordfar

Hormonelle endringer også hos menn 

Jordmor Kristina Jacobsen synes temaet er interessant.

– Fysisk er det vi kvinner som bærer barnet i magen, men en graviditet med venting og forberedelser er jo tilstede både hos menn og kvinner. Kanskje mer nå enn noen gang, siden menn nok aldri har vært så engasjerte i svangerskap, fødsel og nyfødttiden som nå, sier hun.

Jacobsen har i likhet med Brean erfart at menn også ofte opplever forandringer i humør, og blir mer emosjonelle i svangerskapet.

–  Noen opplever også vektøkning, kvalme og tretthet. Menn engasjerer seg idag mer i forhold til graviditeten enn tidligere, og graviditetssymptomene kan nok i hvert fall delvis forklares med at de også går igjennom hormonelle forandringer. Oxytocinnivået stiger i løpet av svangerskapet og vil, som hos kvinner, nå en topp under selve fødselen. Oxytocinet er med på å gjøre oss til gode foreldre. I fødselsøyeblikket når oxytocinet er på sitt høyeste, både hos menn og kvinner, er vi på det mest sårbare og mottakelige. Derfor vil vi også elske det barnet som kommer helt betingelsesløst, noe som er livsviktig for et nyfødt barn som ikke kan klare seg uten omsorg, mat og kjærlighet. Det er med andre ord viktig for tilknytningen til den lille skapningen som kommer. Tidligere fikk ikke far være med på fødselen, eller han ble sent hjem fra fødestuen – i dag er de fleste fedre med på fødselen og får oppleve både hormonelle forandringer i større grad og gleden og nærheten i den første tilknytningen til barnet, sier Jacobsen.

Et liv i endring 

Hun påpeker at svangerskap og det å få barn er en stor forandring både i kvinnens og mannens liv og for parforholdet.

–  Mange menn føler seg også overveldet av det store ansvaret som det vil være å ta hånd om et barn. Det økonomiske ansvaret kan være tungt, man har ikke lengre bare ansvar for seg selv, men for «kone og barn». Menn er som oftest praktisk anlagt, og for mange dreier svangerskapet seg mye om å bygge ferdig huset, pusse opp badet, gjøre trappen trygg etc. For mange er det den største overgangen inn i den voksne verden med ansvar og plikter. Livet er i endring, og for mange menn kan det være overveldende – men en tid med store muligheter for utvikling på mange plan, avslutter hun.

LES OGSÅ: Fødende fedre

Blir skadet under graviditeten 

Jordmor Marie har ikke sett så mange tilfeller at menn med graviditetssymptomer, men mener å ha sett en tendens til at vordende fedre skader seg når partneren er gravid.

– Det er vel tilfeldig, men morsomt så lenge det ikke er alvorlig. Det kan være hekseskudd i ryggen, brukket lilletå eller andre småsaker. Da tuller jeg gjerne og mener han trenger litt oppmerksomhet også, sier hun til Mammanett. 

Publisert  første gang 2012-09-17. Oppdatert!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer