Downs syndrom:

- Mennesker med Downs er mennesker. Punktum

Sanna (12) vil bli kokk og bo for seg selv. Hun vil ikke ha uføretrygd på 18 års dagen.

VERDENSDAGEN FOR DOWNS SYNDROM: Sanna (12) går på nærskolen og deltar i de samme aktivitetene som sine klassevenninner, nå ønsker hun seg bedre tilrettelegging slik at hun i fremtiden kan jobbe som kokk. FOTO: Privat
VERDENSDAGEN FOR DOWNS SYNDROM: Sanna (12) går på nærskolen og deltar i de samme aktivitetene som sine klassevenninner, nå ønsker hun seg bedre tilrettelegging slik at hun i fremtiden kan jobbe som kokk. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Sanna er Sanna, sier trebarnsmor Karianne Nes.

– Vi har hele tiden hatt fokus på at hun skal være selvstendig og utvikle en identitet utenfor diagnosen sin. Når du er en person med Downs syndrom, så er det så lett at diagnosen din blir «deg».

Datteren Sannas (12) hverdag er typisk for en sjetteklassing; fritiden er fullpakket med aktiviteter som turn og moderne dans, mens det på skolen i disse dager er fokus på å lære om Europa, atomer og molekyler. Nylig kom hun hjem fra en uke på leirskole uten foreldrene, hvor hun bodde på rom sammen med en klassevenninne.

Foreldrene Inge og Karianne har alltid vært opptatt av at Sanna ikke skal settes i bås.

– Hun reagerer selv når hun blir det. Legestanden regner kanskje Downs syndrom som en sykdom fordi det er et avvik, men Downs syndrom er en genetisk tilstand. Det å ha rødt hår er også genetisk og på samme måte som at man ikke kan si at alle rødhårede er så temperamentsfulle, kan man ikke si at alle med Downs er like. Alle er forskjellige, sier Nes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer