Mest lest på Mammanett i 2015

Mammakroppen og halloweenregler var noe av det som opptok dere mest i året som gikk.

ALT FRA FØDSELSFOTO TIL DISKUSJONER RUNDT BARSELGRUPPER OG BARNEOPPDRAGELSE : Spennvidden er stor blant Mammanetts mest leste saker i året som gikk.  Foto: Privat, Jade Beall, Leilani Rogers, Aarhus Universitetshospital
ALT FRA FØDSELSFOTO TIL DISKUSJONER RUNDT BARSELGRUPPER OG BARNEOPPDRAGELSE : Spennvidden er stor blant Mammanetts mest leste saker i året som gikk. Foto: Privat, Jade Beall, Leilani Rogers, Aarhus Universitetshospital Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2015 vil bli stående som et år hvor engasjementet rundt foreldrerollen var stort.

Foreldrebloggere uttalte seg hyppig i alle typer media og mange foreldrerelaterte tema ble delt og heftig diskutert på Facebook.

Høy temperatur på Facebook

En sak som skapte stor debatt på Mammanetts Facebookside, var om små barn og babyer bør få hull i ørene. Mens noen sammenlignet det med barnemishandling, pekte andre på at det i mange land er en helt vanlig del av kulturen.

En annen artikkel som vakte Facebookengasjement var historien om tobarnsmamma Caroline som ba folk ligge unna babyen hennes. Flere kjente seg igjen i problemstillingen om at enkelte tar seg litt for mye til rette når det gjelder andres barn.  

Men hvilke artikler endte opp med å bli mest lest? Vi har sett nærmere på saken og tallenes tale er klar – her er de 10 mest leste artiklene i året som gikk!

MØDRE I ALLE ALDRE OG FASONGER: Jade ble overstrømmet av mail fra kvinner som ønsket å bli fotografert av henne. Foto: Jade Beall
MØDRE I ALLE ALDRE OG FASONGER: Jade ble overstrømmet av mail fra kvinner som ønsket å bli fotografert av henne. Foto: Jade Beall Vis mer

1. Ville vise at kvinnekroppen er vakker

Fotograf Jade Beall ønsket å vise omverdenen hvor vakker kvinnekroppen er. Hun mener det er helt nødvendig og at vi i 2015 stod ovenfor en epidemi der kvinner ikke føler seg verdige å bli kalt vakre

Med boken «The Bodies Of Mothers» har hun valgt å hylle ekte kvinnekropper, gjennom å samle uretusjerte fotografier av 86 mødre i forskjellige livsfaser og aldre.

Bildene hennes førte til at denne artikkelen ble den mest leste på Mammanett dette året.

LAGET INFO-PLAKAT OM HALLOWEEN: ...fikk rasende svar fra ukjent.  Foto: Privat
LAGET INFO-PLAKAT OM HALLOWEEN: ...fikk rasende svar fra ukjent. Foto: Privat Vis mer

2. Halloween skapte engasjement - igjen!

I oktober skrev vi om mødrene som hang opp fire informasjonsskriv om Halloween rundt om i borettslaget. De ønsket å oppfordre folk til å slå av utelysene sine for å signalisere at de ikke feiret Halloween.

Responsen de fikk overrasket dem, da flere beboere mente det var et urimelig krav og truet med å jage bort barna deres. 

Artikkelen førte til en ny diskusjon rundt hvilke regler som bør gjelde på Halloween og mens mange støttet mødrenes håndtering, var andre uenige.

– Jeg liker ikke Halloween, og vil ikke delta, på noen måte! Kan ikke de som feirer dagen da respektere det? Hvorfor er det vi, som IKKE vil delta som de ønsker å tvinge til å sitte i mørklagte hus, skriver en leser i artikkelens kommentarfelt

TØFF HVERDAG: Å være småbarnsforeldre har også sine mindre idylliske sider. Foto: Danielle Guenther
TØFF HVERDAG: Å være småbarnsforeldre har også sine mindre idylliske sider. Foto: Danielle Guenther Vis mer

3. Det uperfekte familielivet

I 2015 var vi opptatt av å få frem at familielivet ikke alltid er like perfekt som på Facebook. «Antibloggeren» Casa Kaos ble kåret til årets mammablogger og artikler rundt dette tema ble hyppig delt og kommentert.

Den amerikanske fotografen Danielle Guenthers helt spesielle måte å ta familiefoto på slo an hos mange.

Hun mener den mindre flatterende siden av familielivet også kan være vakker og mange lesere uttrykte at de godt kunne tenke seg denne typen familiebilder selv. 

BA BARSELGRUPPER RESERVERE BORD: Flere småbarnsforeldre lot seg provosere av teksten som ble hengt opp i den populære kafeen Foto: Privat
BA BARSELGRUPPER RESERVERE BORD: Flere småbarnsforeldre lot seg provosere av teksten som ble hengt opp i den populære kafeen Foto: Privat Vis mer

4. Lappen som provoserte

Viser barselgrupper for lite hensyn når de møtes på kafe? I august skrev vi om spisestedet Miso i Oslo som slet så mye med rot etter barselgruppenes besøk at de valgte å be om forhåndsreservasjoner.

Enkelte lot seg provosere av lappen som daglig leder Daniel Choi valgte å henge opp i kafeen, men selv mente han at problemene var såpass store at de ikke hadde noe annet valg.

Etter at Mammanett først omtalte saken ble den gjengitt i flere medier og kafeen fikk blant annet støtte fra flere av landets største bloggere.

FAR OG SØNN: Pappa Truls-Petter fortalte hvordan livet har vært for familien etter at sønnen ble en hit på Facebook.  Foto: Privat
FAR OG SØNN: Pappa Truls-Petter fortalte hvordan livet har vært for familien etter at sønnen ble en hit på Facebook. Foto: Privat Vis mer

5. Takket nei til Ylvis og Ellen DeGeneres

Hvordan takler man det at barnet helt uventet blir megakjendis? I 2015 fikk vi høre historien til Truls Petter Jacobsen som er pappa til Ludvig fra You Tube hiten «Erre herre er party?»

Et medietrykk uten like og tilbud fra fjern og nær ble på kort tid hverdagen for familien. Foreldrene valgte å begrense eksponeringen av sønnen og de har ikke angret. 

– Hadde det vært meg som voksen som fikk disse tilbudene så hadde jeg ikke vært i tvil, men vi ønsket å skjerme ham. Jeg tror ikke det er sunt for et barn, fortalte Truls Petter Jacobsen til Mammanett.

FORSVINNER HOS DE FLESTE: Denne jenta gjennomgikk den nye behandlingsmetoden på Aarhus Universitetshospital.  Foto: Aarhus Universitetshospital
FORSVINNER HOS DE FLESTE: Denne jenta gjennomgikk den nye behandlingsmetoden på Aarhus Universitetshospital. Foto: Aarhus Universitetshospital Vis mer

6. Ny behandling av «jordbærmerke»

Helsestoff har alltid vært en viktig del av Mammanett.no og det er derfor ikke rart at vi også finner en slik artikkel blant årets mest leste. 

Mange barn fødes med et såkalt «jordbærmerke», et fødselsmerke som ofte sitter i ansiktet og på halsen.

I 2015 kunne vi fortelle om en ny dansk metode som gir bedre behandling til dem som er hardest rammet. Resultatet er færre operasjoner og at fødselsmerket forsvinner raskere.

STERKE ØYEBLIKK: Dette er fra en hjemmefødsel hvor barnet ble født mens moren stod på kne.  Foto: Leilani Rogers
STERKE ØYEBLIKK: Dette er fra en hjemmefødsel hvor barnet ble født mens moren stod på kne. Foto: Leilani Rogers Vis mer

7. Fødselfotografiene som vakte oppsikt

- Noen øyeblikk glemmer du aldri, sier fødselsfotografen Leilani Rogers. Gjennom yrket sitt har hun fått overvære flere fødsler som har gjort et sterkt inntrykk på henne.

En av dem hun husker aller best, er fødselen hvor et barn ble født i full fostersekk.

Leilanis helt unike fødselsfotografier førte til at denne artikkelen ble en av årets mest leste.

VAR ALT BEDRE FØR? Barneoppdragelsen har forandret seg mye de siste tiårene, både på godt og vondt! Foto: Privat
VAR ALT BEDRE FØR? Barneoppdragelsen har forandret seg mye de siste tiårene, både på godt og vondt! Foto: Privat Vis mer

8. Barneoppdragelse før og nå

Var alt bedre før? At oppdragelsesmetodene har endret seg mye bare på et par generasjoner, er det ingen tvil om.

I artikkelen Syv ting våre foreldre gjorde mot oss som ville fått dagens foreldre i trøbbel, så vi nærmere på noen av disse forskjellene.

Artikkelen ble hyppig delt på Facebook, hvor mange kjente seg igjen og kommenterte «men det ble da folk av oss også!» 

IKKE INVITERT: Det er trist å oppleve at man er den eneste som ikke er invitert i barnebursdagen. Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken
IKKE INVITERT: Det er trist å oppleve at man er den eneste som ikke er invitert i barnebursdagen. Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken Vis mer

9. Fryktet at sønnen ble utestengt på grunn av handicap

I februar skrev vi om den fire år gamle gutten som ikke ble invitert i en barnebursdag. Det viste seg at alle på samme alderstrinn var invitert og moren fryktet at utestengingen hadde sammenheng med sønnens handicap. 

Engasjementet rundt denne saken ble stort og flere med funksjonshemmede barn fortalte at dette dessverre er en virkelighet mange opplever.

Artikkelen ble en av årets mest leste saker og er en viktig påminner til oss voksne om at vi må legge forholdene til rette slik at ingen barn blir holdt utenfor.

HVA ER RIKTIG? Mange foreldre er usikre på om bilbeltet kan ligge over barnets hals eller ikke. Foto: Mammanett
HVA ER RIKTIG? Mange foreldre er usikre på om bilbeltet kan ligge over barnets hals eller ikke. Foto: Mammanett Vis mer

10. Armen over eller under bilbeltet?

Å sikre barna riktig i bilen er et viktig tema og et av årets mest leste artikler handlet om en feil mange foreldre gjør;

For at bilturen skal bli mer behagelig for barna, eller i frykt for at de skal bli kvalt ved et sammenstøt, velger nemlig mange å legge bilbeltet under barnets arm.

I følge Trygg Trafikk er dette ikke riktig måte å gjøre det på. – Ved en bråbrems blir barnet kastet frem, og da sklir beltet ut over skulderen, fortalte Carina Henske i Trygg Trafikk til Mammanett. 

LES OGSÅ: Her de vanligste feilene foreldre gjør når de skal sikre barna i bilen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer