Metoden som gjør babyen bleiefri fra fødselen av

Men å starte for ivrig og for tidlig kan gi forstoppelse og urinveisproblemer, mener norsk uroterapeut.

BLEIEFRIE BABYER: Noen foreldre velger helt bort bleiene og lar barna bruke potte fra de er født. Foto: NTB scanpix
BLEIEFRIE BABYER: Noen foreldre velger helt bort bleiene og lar barna bruke potte fra de er født. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

– De fleste blir veldig overrasket over at det går an for så små barn å «gå på do». Men det er egentlig ikke så uvanlig i andre deler av verden, sier Katharina Brnic (39).

Helt siden datteren Ronja bare var seks uker gammel, har hun latt henne gjøre sitt fornødne i do i stedet for i bleien. Metoden kalles babypotting eller eliminasjonskommunikasjon og praktiseres på barn i alderen 0-18 måneder.

Et av kjernepunktene i eliminasjonskommunikasjon er at foreldre skal lære seg å lese barnets signaler. Ifølge teorien gir spedbarn uttrykk for at de må på do, på samme måte som de gjør når de er sultne, trøtte eller trenger kos.

– Eliminere er et medisinsk uttrykk for å tisse og bæsje. Dette er ikke det samme som pottetrening, barnet kan jo ikke gå på do selv når det er så lite. Så babypotting handler om å møte babyens behov for eliminasjon. Det skal alltid gjøres på babyens premisser, det vil si at babyen ikke skal tvinges, forklarer Katharina.

LES OGSÅ: Kan man bli bleiefri på tre dager?

Holder datteren over do

De mest «hard core» tilhengerne av denne metoden, velger å la barnet være bleiefri fra fødselen av. Katharina og samboeren Patrick (38) har imidlertid valgt enn «light» versjon hvor de lar datteren få bruke bleier av og til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer