Metoden som gjør babyen bleiefri fra fødselen av

Men å starte for ivrig og for tidlig kan gi forstoppelse og urinveisproblemer, mener norsk uroterapeut.

BLEIEFRIE BABYER: Noen foreldre velger helt bort bleiene og lar barna bruke potte fra de er født. Foto: NTB scanpix
BLEIEFRIE BABYER: Noen foreldre velger helt bort bleiene og lar barna bruke potte fra de er født. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

– De fleste blir veldig overrasket over at det går an for så små barn å «gå på do». Men det er egentlig ikke så uvanlig i andre deler av verden, sier Katharina Brnic (39).

Helt siden datteren Ronja bare var seks uker gammel, har hun latt henne gjøre sitt fornødne i do i stedet for i bleien. Metoden kalles babypotting eller eliminasjonskommunikasjon og praktiseres på barn i alderen 0-18 måneder.

Et av kjernepunktene i eliminasjonskommunikasjon er at foreldre skal lære seg å lese barnets signaler. Ifølge teorien gir spedbarn uttrykk for at de må på do, på samme måte som de gjør når de er sultne, trøtte eller trenger kos.

– Eliminere er et medisinsk uttrykk for å tisse og bæsje. Dette er ikke det samme som pottetrening, barnet kan jo ikke gå på do selv når det er så lite. Så babypotting handler om å møte babyens behov for eliminasjon. Det skal alltid gjøres på babyens premisser, det vil si at babyen ikke skal tvinges, forklarer Katharina.

LES OGSÅ: Kan man bli bleiefri på tre dager?

BRUKER KUN BLEIER EN GANG I BLANT: Ronja (9 mnd) er så godt som bleiefri allerede. Foto: Privat
BRUKER KUN BLEIER EN GANG I BLANT: Ronja (9 mnd) er så godt som bleiefri allerede. Foto: Privat Vis mer

Holder datteren over do

De mest «hard core» tilhengerne av denne metoden, velger å la barnet være bleiefri fra fødselen av. Katharina og samboeren Patrick (38) har imidlertid valgt enn «light» versjon hvor de lar datteren få bruke bleier av og til.

– Den viktigste motivasjonen for meg er miljøhensyn. Det er utrolig hvor mye søppelmengden øker når man får en bleiebaby i hus. Vi har tidligere brukt tøybleier for å redusere søppelmengden, men babypotting er enklere og mer renslig enn både tøy- og papirbleier etter min mening. Nå bruker vi så få bleier at vi unner oss å bruke engangsbleier.

– Det som er fint med babypotting er at det kan legges på akkurat det nivået som passer familien. Man ødelegger ikke opplegget om man bruker bleier av og til. Hos oss går for eksempel en del tiss i bleia når hun er med pappaen. Det er jo ikke så lett for ham å lære seg signaler og rutiner når det er hun og jeg som er sammen hele tiden. Men han begynner å bli ganske flink!

Selve dobesøket gjennomføres ved at Katharina sitter på ringen med datteren i froskestilling mellom beina. Datterens rygg er støttet mot magen hennes, og så holder hun henne under knærne slik at baken er nedi do.

– Som regel er hun helt tørr når jeg er hjemme med henne på dagtid, og vanligvis holder hun seg tørr også på tur. Men jeg har stort sett på henne en backup-bleie likevel, for sikkerhets skyld. Dersom jeg er i nærheten av en do når vi er ute, for eksempel på biblioteket, så går jeg dit og tilbyr henne det. Akkurat som man ville gjort med en treåring som slutter med bleie. Men jeg tar henne ikke opp for å tisse ute midt på vinteren, da lar jeg det heller gå i bleia.

– I starten var jeg oppe med henne på natten, men nå opplever jeg at det forstyrrer nattesøvnen hennes, så hun tisser i bleia om natta og blir tilbudt do om morgenen, sier Katharina.

LES OGSÅ: 7 tips som gjør pottetreningen til en lek

BABYPOTTING: Slik går foreldre frem når de skal holde babyen over do

Opplever økt interesse

Svenske Ulrika Casselbrant er en av pionerene innen eliminasjonskommunikasjon i Skandinavia. Hun er doula og har skrevet boken «Bebis på pottan: din guide till EC och potträning». Hun driver også nettstedet Blöjfri bebis, samt reiser Sverige rundt og foreleser om temaet.

– Som babypottingcoach veileder jeg foreldre i babypotting samt foreleser for foreldre og på helsestasjoner. Noen av de fremste fordelene med babypotting synes jeg er økt kommunikasjon med barnet og redusert risiko for forstoppelse. Det er også topp for miljøet og familiens økonomi, sier hun.

Den norske Facebookgruppen Eliminasjonskommunikasjon har foreløpig bare i overkant av 700 medlemmer, mens tilsvarende gruppe i Sverige har godt over 9000. Casselbrant opplever at stadig flere fatter interesse for denne metoden.

– Interessen har vokst enormt de seneste årene. At svenske helsestasjoner i 2015 fikk nye retningslinjer som gikk ut på at potten gjerne kunne introduseres innen barnet kan gå, har også fått fart i interessen for babypotting, sier hun.

LES OGSÅ: Slik får du barnet til å slutte med smokk

For stort press kan gi forstoppelse og urinveisinfeksjoner

Uroterapeut Aud Hofsli hos Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital sier hun ikke ser noe direkte galt ved denne metoden, så fremt foreldrene har en avslappet holdning og ikke har for store forventinger hverken til barnet eller seg selv.

– Det vil kreve en del tid på å observere og lære seg barnets signaler når det tisser eller bæsjer. Dette «ekstraarbeidet» kan for noen bli en stressfaktor i en ellers sårbar og travel periode. Uansett metode, er det aller viktigste at foreldrene har en avslappet holdning uten press på resultater. Det ordner seg jo alltid, og noen måneder fra eller til trenger ikke bety noe. Hvis denne treninga holdes på et positivt plan, tror jeg ikke det er negativt for videre pottetrening, sier hun.

Hofsli sier imidlertid at det kan få negative konsekvenser dersom foreldre starter for ivrig og voldsomt med et barn som selv ikke er modent nok for tørr-trening.

– En må være lydhør og sense barnets modning. Det at barna tisser når de blir avkledt/avkjølt og holdes fram over vask eller lignende, er ikke avhengig av fysisk eller psykisk modenhet for å fungere. De fleste har nok fått en overraskelse når babyen blir avkjølt på stellebordet, sier hun.

– Hvis foreldrene ikke klarer å fenge barnets interesse og likevel kjører på, vil barna «lukke ørene» og skjerme seg med å ikke respondere på forslag om potta. Mange begynner å holde seg for å unngå «mas og styr» fra foreldrene. Og om barna holder seg, blir de fleste forstoppet. Forstoppelse kan resultere i avføringsinkontinens og urinveisinfeksjoner/urinlekkasjer, sier hun.

LES OGSÅ: Barneoppdragelse - 10 vanlige utfordringer

Mener bleiene «har skylda»

Ulrika Casselbrant kjenner til denne typen kritikk mot metoden, men er ikke helt enig. – Uansett når barnet blir tørt, så må foreldre være oppmerksom på om barnet jevnlig går på toalettet og at det ikke blir forstoppet. Dette gjelder helt opp i skolealder, sier hun.

– I Sverige har vi hatt flere forskere som har studert emnet de seneste årene. Uroterapeututdanningen i Sverige har boken min «Bebis på pottan» som kurslitteratur. Stadig flere barneurologer har fått kjennskap til fordelene med babypotting i og med at det minsker risikoen for urinveisinfeksjon og forstopping.

– Det er et nytt fenomen i historien at barn rekker å bli tre år eller eldre før de slutter med bleier. Det at den moderne bleien kan suge opp til 1,5 liter urin og fortsatt kjennes tørr, tror forskerne er en av årsakene til økt forstoppingsproblematikk hos barn og sent bleieslutt, sier hun.

Best å vente til barnet er rundt to år gammelt

Hofsli mener den sommeren barnet er pluss-minus to år gammelt er en bra tid for å starte med bleieavvenning, men understreker at alt mellom to og fire år er vanlig.

– La barnet være uten bleie på dagtid, la barnet være på do sammen med eldre søsken og foreldre for å observere. Oppmuntre barnet til å prøve potta- gjerne med klærne på. Er man for tidlig ute eller for voldsom, kan man måtte avbryte læringen i flere måneder. Barnet må være både fysisk og psykisk moden for læringen.

– Hvis han eller hun er helt uinteressert eller blir stresset, er det lurt å ta bleien på igjen og legge temaet helt dødt en periode. Vent til barnet responderer positivt eller selv viser interesse igjen. Tving aldri barnet til å slutte, for da vil barnet begynne å holde igjen, råder hun.

Hofsli sier barn i dag bruker nattbleie lengre enn man gjorde før.

– Mulige årsaker er at bleiene letter hverdagen i forhold til mindre arbeid med vasking av klær, bleiene er lett tilgjengelig og finnes i størrelser oppover i høy alder.

– Men store barn med natt-bleie blir senere tørr. Det kan oppleves som «lov» å tisse med bleie (det blir som å sove med doen på seg). Bleiene, som oftest absorberer veldig bra, kamuflerer for huden og forsinker modningsprosessen i nervebanesystemet mellom huden og hjernen.

LES OGSÅ: Min baby lukter ikke like ille som din. - Og her får du vite hvorfor!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer