Fødselssmerter:

Metodene som lindrer fødselssmerter

Mange ønsker også å føde uten medikamentell smertelindring og da finnes det flere alternativer.

FØDSELSSMERTER: De aller fleste trenger en eller annen form for smertelindring under fødselen. FOTO: NTB Scanpix
FØDSELSSMERTER: De aller fleste trenger en eller annen form for smertelindring under fødselen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En fødsel er noe av det største en kan oppleve, men også noe av det mest smertefulle. Kirsten Jørgensen er leder i Den norske jordmorforeningen. Hun forteller at svært mange får epidural under fødselen, men at det samtidig er mye som kan gjøres for å lindre smertene uten medisiner.

- Vi prøver jo å tilby flere alternativer, som badekar, massasje og akupunktur, sier hun.

Akupunktur er mye brukt i forbindelse med fødsler og har vist god effekt, og studier har også antydet at akupunktur kan gjøre at fødselen går fortere. Det å være godt forberedt, samt å ha god støtte rundt seg er viktig. Støtte og trygghet under fødselen har ikke bare en smertelindrende effekt, blant annet på grunn av utskillelsen av hormoner, men det kan også redusere risikoen for komplikasjoner under fødselen, forteller Jørgensen.

LES OGSÅ: Derfor valgte Tonje (16) å føde på TV

Varme, vann og massasje

Hjemmejordmor Kristina Jacobsen, som driver jordmorsappen Hjemmefodsel, er enig. Ved en hjemmefødsel er det begrensede muligheter for medikamentell smertelindring, men det å føde hjemme kan for mange føles trygt og godt og slik sett redusere behovet for smertelindring.

- Fordeler ved ikke-medikamentell smertelindring er at man blant annet slipper å være tilkoblet overvåkningsapparater og kan bevege seg fritt. Ikke- medikamentell smertelindring er også uten bivirkninger for mor og barn, sier Jacobsen.

Ved en hjemmefødsel brukes blant annet akupunktur, vann og massasje for å lindre smertene.

- Akupunktur kan man bruke som blant annet smertelindring både i svangerskapet, fødsel og barseltid. Forskning viser redusert forekomst av instrumentelle forløsninger, forteller Jacobsen.

Et varmt fødebasseng eller en dusj kan også virke avslappende og smertelindrende under riene, samt at det ifølge Jacobsen øker blodsirkulasjonen til livmor slik at fødselen kan gå fortere.

Massasje, eller akupressur, samt pust- og avspenningsteknikker kan også være til god hjelp. I tillegg til å gi en avslappende effekt kan det øke utskillelsen av naturlig smertelindrende hormoner.

- Dette kan lindre smerte, fremme avslapning og trygghet. Det øker utskillelse av hormonet oxytocin som har positiv effekt på fødselsprosessen og reduserer utskillelse av adrenalin som har motsatt effekt.

LES OGSÅ: Er du gravid og spiser ikke kjøtt?

Hjemmefødsler kan måtte flyttes

Ikke alle kan føde hjemme. En forutsetning er at kvinnen har et normalt svangerskap og at fødselen forløper normalt.

Fordi man aldri kan forutse hvordan en fødsel vil foregå, er man også alltid forberedt på at det kan være nødvendig å flytte kvinnen over på et sykehus, blant annet om hun har behov for medikamentell smertelindring. Sistnevnte skjer som regel i forbindelse med en langvarig fødsel, og er ifølge Jacobsen ikke veldig vanlig.

- For å unngå økt risiko i løpet av fødselen må fødselen også starte spontant og det utføres minst mulig intervensjoner underveis i fødselen for å holde risikoen på et minimum, forteller Jacobsen.

LES OGSÅ: Marie (20) ante ikke at hun var gravid før fødselen var i gang

Viktig å være klar over at medikamenter kan bli aktuelt

Selv om noen kvinner på forhånd ønsker å føde uten smertestillende, understreker jordmor Jørgensen at det er lurt å være forberedt på det kan endre seg.

- Det er viktig at man ikke bestemmer seg på forhånd, sier hun.

Hun påpeker at det er kvinnen som bestemmer om hun skal bruke smertestillende eller ikke, men at det er viktig å ikke bli skuffet om planene forandrer seg.

- Veldig ofte så blir det jo litt annerledes enn vi hadde tenkt, sier hun.

LES OGSÅ: Sterkt bilde viser hvor fleksibelt en nyfødt babys hode er

LINDRER SMERTE: Epidural er ganske mye brukt under fødsler på sykehus, men massasje, akupunktur og vann kan også ha en smertelindrende effekt. FOTO: NTB Scanpix
LINDRER SMERTE: Epidural er ganske mye brukt under fødsler på sykehus, men massasje, akupunktur og vann kan også ha en smertelindrende effekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Epidural og lystgass

På sykehuset er det flere former for medikamentell smertelindring som kan brukes under en fødsel, og det varierer også litt fra sykehus til sykehus. Helt i starten av fødselen kan vanlig smertestillende som paracet være nyttig. Noen får morfin under fødselen, mens pudendalblokade, eller nerveblokkade, er en lokalbedøvelse som settes og virker i skjeden.

De to vanligste formene for smertelindrende under fødselen er lystgass og epidural. Spinalbedøvelse er en annen form for lokalbedøvelse, som i likhet med epidural settes i ryggen. Spinalbedøvelsen har rask og god virkning, men kan ikke brukes i like lang tid som epiduralen.

- Epidural er en god smertestillende bedøvelse, og dette er det mange som ønsker, forteller Jørgensen.

Epiduralen har god smertelindrende effekt, men du føder ikke helt smertefritt. Denne settes vanligvis når du har kommet inn i en aktiv fase av fødselen. En ulempe med denne formen for smertelindring er at den kan gjøre at sammentrekningene i livmoren blir svakere, og at fødselen dermed tar lenger tid.

- Det kan skje at riene stanser og må settes i gang igjen, men det kan også skje at åpningen slapper av og fødselen går fortere, forteller jordmoren, og påpeker at en liten pause i fødselen ikke alltid er negativt.

Lystgass pustes inn gjennom en maske og har i hovedsak en avslappende effekt. Effekten virker og avtar hurtig og lystgassen brukes derfor under riene.

- Lystgassen tar jo ikke bort all riesmerten, men da konsentrerer du deg om noe annet - om å puste inn denne gassen, og du blir avslappet, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: Tinashe om fødselsangst: - Ingen velger keisersnitt med mindre det er nødvendig

Støtten er viktigst

Aller viktigst er imidlertid at du føler deg trygg og ivaretatt på føderommet, og det skal være lagt til rette for at jordmor er til stede gjennom hele den aktive fødselen.

- Kontinuerlig støtte fra jordmor er viktig, sammen med muligheten til å bruke blant annet et badekar, og omgivelsene på fødeværelse. Det at du er i et mykt rom, har musikk og noe å drikke og spise på, kan alt ha betydning for følelsen av smerte og engstelse, sier Jørgensen.

Vi hører historier om ekstremt langvarige fødsler, og vi vet at det er smertefullt, men det er samtidig viktig å vite at det ofte er forberedelsesfasen som er lang, og at det ikke er slik at du har smerter hele tiden.

- For hver rie du får så får du en pause, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om rettighetene dine når du går gravid

LES OGSÅ: Jordmor til KK: - Det er ytterst sjeldent at nybakte mødre drar hjem fra sykehuset samme dag som de har født

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer