Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Migrene: Hver femte kvinne rammes

Graviditet og amming kan endre sykdommen.

Anne Christine (Tine) Buckley Poole er allmennlege med spesiell interesse for pasienter med migrene, og driver Oslo Migreneklinikk

– Sykdommen rammer 10-12 % av befolkningen. Det er flere kvinner enn menn som rammes. Dette gjør at det er om lag 18 % av kvinner og 6 % av menn som har migrene. De fleste av de som rammes er i fertil alder, som oftest faller sammen med studie- og yrkesaktiv alder. Så mye som hver 5. kvinne i fertil alder rammes av sykdommen, forteller Poole 

– Barn rammes også. I førskolealder er det faktisk litt flere gutter enn jenter som får migrene. Først ved pubertetsalder øker andelen av jenter.

LES OGSÅ: Denne enkle testen avslører om det er hodepine eller migrene 

ALLMENNLEGE TINE POOLE: – Forklaringen på migrene er komplisert!
ALLMENNLEGE TINE POOLE: – Forklaringen på migrene er komplisert! Vis mer

Genetisk sammenheng

Poole forteller at frem til 1980-tallet trodde man at migrene utelukkende skyltes en sammentrekning av hjernens blodårer. I dag vet legene at forklaringen er langt mer komplisert, selv om vi nok fortsatt ikke kjenner hele sannheten. Man har lenge sett at tendens til sykdommen ligger i slekten, men først de senere år har man påvist en genetisk sammenheng. 

– Anfallet starter sannsynligvis i hjernestammen der det oppstår en forstyrrelse i hjernens signalstoffer som fører til en aktivering av den store følenerven til ansiktet, nervus trigeminus. De kjemiske stoffene som slippes ut gjør at blodkarene som ligger dypt i hjernen utvider seg samtidig som det skjer en irritasjon i hjernens blodkar og de omliggende hjernehinner. Pasienten opplever smerte og en rekke andre plagsomme symptomer som kvalme, lys og lydskyhet. 

Migrenesymptomer

 • Kvalme eller brekninger
 • Oftest halvsidige smerter
 • Lys og eller lydskyhet
 • Pulserende eller bankende smerte
 • Smerten er moderat til sterk og varer ubehandlet 4 til 72 timer. 
 • Forverring ved fysisk anstrengelse. 

Kilde: Migrene.no


Nettmøte: Svarte på spørsmål om migrene

Professor i farmasi Hedvig Nordeng og allmennlege  Anne Christine Buckley Poole svarte på lesernes spørsmål om migrene i nettmøte på Mammanett:  Les spørsmål og svar her

Svangerskap kan endre symptomene

Graviditet kan medføre at migrenen blir verre eller bedre. Hos noen oppstår migrene også for første gang.

– Dette skyldes de hormonelle forandringene i kvinnes kropp som skjer under graviditeten. Det er ikke helt uvanlig at såkalt Aura; forvarsler i form av synsforstyrrelser, tale- eller føleforsyrrelser i hånd og arm, kan oppstå for første gang eller forverres, sier Poole.

Siri Amundsen er lege i spesialisering i klinisk farmakologi ved avdeling for Laboratoriemedisin, UNN Tromsø. Hun kan også bekrefte at hormoner spiller en viktig rolle ved migreneanfall.

– Kvinnelige kjønnshormoner antas å være en medvirkende faktor for migreneanfall da det er kjent at migrene påvirkes av menstruasjon, graviditet og overgangsalder. Under graviditeten blir de fleste kvinner bedre av sine migreneplager, sannsynligvis på grunn av et mer stabilt nivå av østrogen gjennom svangerskapet, sier hun.

Men dessverre varer forbedringen mange opplever kun midlertidig.

– Etter fødselen kommer imidlertid migrenesymptomene ofte tilbake til tilsvarende nivå som før graviditeten. For enkelte kan migrenen forverres under graviditet, det gjelder særlig for kvinner med ikke-menstruasjonsrelatert migrene og migrene med aura, sier Amundsen. 

LES OGSÅ: Gravide og ammende: Er Paracet greit?

Unngå triggere

Amundsen forteller at både under graviditet og amming må det legges stor vekt på ikke-medikamentelle tiltak, og i første omgang forsøke å unngå eller redusere anfallsutløsende faktorer (triggere), som kan være for eksempel stress, lite søvn eller sterke sanseinntrykk. 


Eksempler på triggere:

 • Stress
 • Alkohol - spesielt rødvin
 • Sjokolade, sitrusfrukter, ost, nitritt/nitrat, natriumglutamat
 • For mye koffein (kaffe) eller plutselig koffeinavbrudd
 • Høyt blodtrykk
 • Menstruasjon
 • P-piller
 • Tannpine eller andre lokale smerter i hodet (bihule, øyne, hals)
 • Hoppe over måltider/sult
 • Tung parfyme, sterke lukter
 • Væromslag
 • Følelsesmessige påkjenninger
Kilde: Migrene.no

Medisinering til gravide og ammende 

Medisinering av migrene kan gjøres ved anfall eller forebyggende. Amundsen skisserer følgende vanlige behandlingsprinsipp.

Anfallsbehandling:

 • Dersom det er behov for medisinering er paracetamol førstevalg som anfallsbehandling. 
 • Anfallsbehandling med triptaner er også en mulighet i svangerskapet, men det bør utøves forsiktighet ved bruk av slike legemidler da det er begrenset erfaring med bruk hos gravide. Fordelene ved behandling og mulig risiko for barnet bør vurderes nøye. Det foreligger mest erfaring med sumatriptan (Imigran) som bør være førstevalg hvis triptanbehandling anses som nødvendig. 
 • Triptaner bør også brukes med forsiktighet under amming, og sumatriptan bør også her foretrekkes fremfor andre triptaner på grunn av mer klinisk erfaring. 
 • Smertestillende innen gruppen NSAID (ikke-steroide anti-inflammatoriske midler) som for eksempel ibuprofen og naproksen skal ikke brukes i 3.trimester på grunn av risiko for for tidlig lukking av en blodåre som i fosterlivet forbinder lungepulsåren med hovedpulsåren. Dette kan igjen gi for høyt blodtrykk i barnets lunger. Midler innen denne gruppen virker dessuten rihemmende. 

Forebyggende behandling:

Forebyggende behandling bør avsluttes ved graviditet, men nyere forskning åpner for bruk av migreneforebyggende behandling hos gravide med hyppige og alvorlige anfall, spesielt når disse ikke har tilstrekkelig effekt av anfallsbehandling. Medisiner kalt betablokkere som propranolol blir da framhevet som et av førstevalgene, i lavest mulig effektive dose.  

LES OGSÅ: PCOS: sykdommen du ikke oppdager 

Fastleger vet ikke nok

– Får denne gruppen god nok hjelp av fastlege?

– Mange fastleger er gode til å oppdage, behandle og veilede migrenepasienter. Dessverre er det også en del fastleger som ikke kan nok om sykdommen og derved ikke klarer å stille diagnosen og følger opp disse pasientene på en god måte. Migrene er definert som en kronisk hjerneorganisk anfalls sykdom. Mange som har migrene trenger regelmessig oppfølgning, spesielt i forhold til hvilket stadie i livet de er, avslutter lege Tine Poole. 

LES OGSÅ: Sjekk brystene dine!

Delta i undersøkelse om migrene

Universitetet i Oslo og UNN Tromsø starter nå en undersøkelse hvor de søker deg som har migrene og er gravid eller småbarnsmor om å delta i en anonym spørreundersøkelse. Les mer og delta   

Bakgrunn for studien er manglende kunnskap om de utfordringer kvinner med migrene opplever i forhold til medisinbruk når de blir gravide og får barn. Hensikten med denne undersøkelsen er å kartlegge hvilke erfaringer kvinner i Norge har til bruk av medisiner mot migrene i graviditeten eller ammeperioden. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: