Født med tenner

Mikkel (2 mnd) ble født med to tenner

... men det er langt ifra verdensrekorden!

FØDT MED TENNER: Da lille Mikkel fikk reise hjem fra fødeavdelingen i november, hadde han med seg en litt spesiell historie og to bittesmå tenner i en boks. FOTO: Trine Lise Henriksen
FØDT MED TENNER: Da lille Mikkel fikk reise hjem fra fødeavdelingen i november, hadde han med seg en litt spesiell historie og to bittesmå tenner i en boks. FOTO: Trine Lise Henriksen Vis mer
Publisert

De fleste barn får sin aller først tann når de er mellom fire og 13 måneder gamle. Overraskelsen var derfor stor på fødeavdelingen ved Kalnes sykehus da lille Mikkel ble født i slutten av november.

Jordmødrene kunne nemlig skimte noe som så ut som to små tenner i underkjeven på den lille babyen.

– Det var første gang de hadde sett en nyfødt baby med tenner og de syntes det var en morsom hendelse, forteller mamma Tina Sørensen Næss (37) med et smil.

– Men de var veldig usikre på om det egentlig var tenner eller ikke, fordi tennene ikke hadde kommet ordentlig opp. Det så mer ut som et hvitt belegg, og de var derfor litt i tvil om hva som burde gjøres.

Besluttet at de måtte trekkes

At noen barn kan bli født med tenner, var ukjent for Tina og samboer Lars Erik (34), som forteller at de ikke kjenner til at andre familiemedlemmer eller venner har opplevd det samme.

De tenkte derfor ikke noe særlig mer over saken før dagen etter, da en overlege fra nyfødtintensiven kom for å ta en nærmere titt på fenomenet.

Han kunne raskt bekrefte at deres nyfødte sønn faktisk hadde to tenner.

– Han fortalte at de vanligvis pleier å trekke dem. Det ble derfor foretatt et lite inngrep, hvor legen ved hjelp av et skalpell gjorde et snitt i tannkjøttet og plukket tennene ut. Hele inngrepet var over på et blunk og det gikk kjempefint.

– Den ene tanna var svært løs og datt nesten ut med en gang. Den andre satt noe hardere, men Mikkel reagerte mindre på dette inngrepet enn han gjorde da fikk en blodprøve i foten. Jeg fikk beskjed om at snittet ikke behøvde noen spesiell oppfølging i etterkant og at jeg kunne amme som vanlig. I dag, nesten to måneder senere, kan jeg knapt se det, så det har grodd utrolig fint.

MÅTTE TREKKES: Mikkel måtte trekke begge tennene, men ifølge mamma Tina gikk det hele raskt og problemfritt. FOTO: Trine Lise Henriksen
MÅTTE TREKKES: Mikkel måtte trekke begge tennene, men ifølge mamma Tina gikk det hele raskt og problemfritt. FOTO: Trine Lise Henriksen Vis mer

Fikk bakteriell brystbetennelse

En av årsakene til at man velger å fjerne tenner på nyfødte barn, er at de kan skape problemer under amming, noe tobarnsmor Tina også fikk oppleve.

– Han ble lagt til brystet rett etter fødselen og han hadde et ekstremt stort sugebehov. Tennene lå helt i underkant av tannkjøttet og selv om de ikke syntes så godt, var de skarpe nok til at han klarte å dra av en hudflenge på høyre bryst.

– Ti dager etter at vi kom hjem fra sykehuset, begynte jeg å bli rød på hele den høyre siden av brystet og jeg hadde frostanfall to netter på rad. Jeg hadde ekstremt vondt i brystet og kunne ikke ligge på den siden i det hele tatt. Det viste seg at jeg hadde fått en bakteriell brystbetennelse som måtte behandles med penicillin.

Ikke veldig vanlig

Anne Rønneberg, førsteamanuensis og spesialist i pedodonti ved Det odontologiske fakultet på Universitetet i Oslo, forteller at det ikke er veldig vanlig at barn blir født med en tann, eller at det bryter en tann frem de første ukene etter fødsel, men at det er noe de ser av og til.

– Noen studier viser at et av 6000 barn blir født med tenner, noen studier viser at det skjer hyppigere. I mer enn 90 prosent av tilfellene er dette den ordinære melketannen og ikke en overtallig tann. Det er vanligst at tennene befinner seg i underkjeven, men det kan også forkomme i overkjeven, sier hun.

Å bli født med to tenner er ifølge Rønneberg ekstra sjeldent, men det er langt ifra en verdenssensasjon.

Ifølge Guinness rekordbok har en britisk mann rekorden for flest antall tenner ved fødsel.

Da han ble født den 10. april i 1990 hadde Sean Keaney nemlig hele 12 tenner i munnen sin.

Alle tennene ble trukket for å motvirke eventuelle problemer med mating, men allerede da han var 18 måneder gammel hadde han fått sitt andre fulle sett med tenner.

Fare for at de kan havne i luftveiene

I tillegg til ammeproblemer, velger tannlegene ifølge Rønneberg også å trekke tennene fordi det er en risiko for aspirasjon.

Tennene er ikke ferdig rotutviklet og kan være svært mobile, det er derfor en fare for at tennene kan løsne av seg selv og havne i luftveier/lunge.

– Hvis tannen er så løs at den bør fjernes går det som regel greit å bare ta litt overflateanestesi-krem lokalt og ta den ut. Sitter den godt vurderer vi å la den stå, hvis den ikke ødelegger for mye i henhold til amming. Det er ingen regel her, men individuell vurdering. Vi tilstreber alltid å minimere smerte ved all behandling, det har stort fokus.

Hvorfor det er slik at noen barn blir født med tenner, vet man imidlertid lite om.

– Det har ingen klar kjent årsakssammenheng, men det er viktig å følge barnet videre i tilfelle det skulle være en sammenheng med andre tilstander. Men det behøver slett ikke å ha en sammenheng med noe, understreker hun.

TO BITTESMÅ TENNER: Tennene var veldig små og hule. Her fotografert ved siden av et kronestykke for å vise størrelsen. FOTO: Privat
TO BITTESMÅ TENNER: Tennene var veldig små og hule. Her fotografert ved siden av et kronestykke for å vise størrelsen. FOTO: Privat Vis mer

Lett å bekymre seg

Et par måneder etter fødselen kan Tina fortelle at det går veldig bra, både med henne og med Mikkel. Hun synes det bare er morsomt at sønnen fikk en litt spesiell historie, samt to bittesmå tenner i en boks, med seg hjem fra føden.

– Selv om det ikke er veldig vanlig, så var det faktisk en annen baby som ble født med en tann bare noen uker før oss på samme sykehus. Overlegen som fjernet tennene fortalte også at han hadde gjort inngrepet flere ganger før, så det er ikke så revolusjonerende, smiler hun.

– Men som nybakt mor, spesielt kanskje om man blir mamma for første gang, er det lett å bekymre seg over alt som er litt annerledes. Jeg har opplevd komplikasjoner tidligere og det første instinktet mitt var derfor at det nå var noe galt igjen. Vi fikk imidlertid god informasjon fra sykehuset og det hele har gått kjempebra, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer