Minst 60 minutter med fysisk aktivitet hver dag

60 minutter fysisk aktivitet
60 minutter fysisk aktivitet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10. mai er det klart for Verdens aktivitetsdag som markeres i Norge for tredje gang. Verdens helseorganisasjon står bak, og årets tema er fysisk aktivitet som behandling. Denne helgen går rundt 100 arrangement av stabelen. Kanskje dette kan være startskuddet for at flere barnefamilier legger til rette for daglig fysisk aktivitet?

 

Helsedirektoratets anbefalinger for barn og unge:

  • Minst 60 minutters daglig fysisk aktivitet, aktiviteten skal inkludere moderat og høy intensitet. 
  • Aktiviteten kan deles inn i kortere perioder og akkumuleres i løpet av dagen. 
  • Aktiviteten skal være så allsidig som mulig for å kunne utvikle alle sider ved den fysiske formen som utholdenhet, muskelstyrke, spenst, bevegelighet, hurtighet, og motorisk ferdighet.
     

Danner grunnlaget for god helse i voksen alder
Helsedirektoratet melder at regelmessig og variert fysisk aktivitet er nødvendig for normal vekst og utvikling av muskelstyrke og motoriske ferdigheter hos barn og unge. For å oppnå god funksjonsdyktighet i voksen alder, er det nødvendig med allsidig stimulering å utvikle et godt fysisk grunnlag i oppveksten. For å bevare helsegrunnlaget som legges i unge år er det nødvendig å fortsette med regelmessig fysisk aktivitet i voksen alder.

Store variasjoner i barn og unges aktivitetsnivå
 
Helsedirektoratet gjennomførte en større undersøkelse om barn og unges fysiske aktivitet i 2008. Undersøkelsen viste at aktivitetsnivået øker i barneårene og når en topp tidlig i tenårene for å deretter synke fram mot voksen alder. En nasjonal kartlegging gjennomført av Helsedirektoratet viser at 91 % av 9-årige guttene og 75 % av jentene oppfyller anbefalingene om 60 minutters daglig fysisk aktivitet. Samtidig ser vi en stor forskjell i aktivitetsnivået innad i aldersgruppene, de mest aktive har et fysisk aktivitetsnivå som er tre til fire ganger så høyt som de som har et lavt aktivitetsnivå.

Hvert tiende barn har alvorlig risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom
Samme undersøkelse viser at det er store forskjeller i fysisk form. Dette er urovekkende, en dansk analyse fra European Youth Heart Studies viser at barn med dårligst kondisjon har 13 ganger så stor risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom, sammenlignet med barn i god kondisjon. De danske tallene viser at mer enn hver tiende barn har alvorlig risiko å utvikle en hjerte- og karsykdom senere i livet.

Bli med på diskusjon: Norske foreldre sløver på sofaen, og blåser i både egen og barnas helse?

 

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder: Undersøkelsen Fysisk aktivitet blant barn og unge, og 1-2-3.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer