Gravidmage:

Modellen Sarah Stage får masse mammakritikk. Ser du hvorfor?

Beskyldes for å være for opptatt av utseendet.

GRAVIDMAGE: Modellen Sarah Stage har vakt oppsikt etter at hun la ut disse bildene på Instagram. Foto: Skjermdump fra Instagram
GRAVIDMAGE: Modellen Sarah Stage har vakt oppsikt etter at hun la ut disse bildene på Instagram. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert

Den amerikanske fitness fotomodellen og Instagramstjernen Sarah Stage vekker oppsikt, og får ikke så rent lite kritikk, etter de siste bildene hun har publisert på Instagram.

Det som i utgangspunktet bare ser ut som et nydelig foto av mor og sønn, viser også noe som det ikke er så lett å se ved første øyekast; Stage er nemlig gravid i åttende måned!

Flere har stilt spørsmål ved hvorvidt barnet i magen kan ha det bra, siden Stage fortsatt følger er stramt treningsopplegg langt ut i graviditeten og ikke minst fordi magen knapt er synlig. Stage har valgt å forsvare magen sin på Instagram og skriver blant annet;

- Etter at jeg annonserte min andre graviditet, har visse «medisinske eksperter på Instagram» fortalt meg hva jeg bør og ikke bør gjøre. Men jeg velger å bare lytte til legen og kroppen min. Dersom noe ikke føles riktig, gjør jeg det ikke. Jeg gjør alltid det som er best for min voksende baby og setter ham først. Det er et bevist medisinsk fakta at jevnlig trening under graviditeten har mange helsefordeler både for deg og babyen.

Stage hevder videre at hun i motsetning til det mange tror, ikke er spesielt opptatt av utseendet sitt under graviditeten.

– Sannheten er at jeg er besatt av å vedlikeholde en sunn livsstil som vil både gi meg og babyen min den beste livskvaliteten, skriver hun.

Happy! 👶🏻 #8monthspregnant @shannonlaurine

A post shared by MY FITNESS EBOOK AVAIL NOW 👇🏼 (@sarahstage) on

Trodde hun allerede hadde fått barnet

Sarah Stage er langt ifra den eneste moren som opplever å få kritikk fordi hun har liten babymage. Både kjendiser som Kate Middelton og «fotballfrue» Caroline Eriksen har måttet tåle kommentarer om sine slanke midler under graviditeten.

Men også helt vanlige norske kvinner, opplever at det å ha en liten gravidmage ikke alltid blir helt akseptert av omverdenen.

BEKYMRET: Alle kommentarene om at hun hadde så liten gravidmage, førte til ekstra bekymringer for Lone. Men datteren Iben Irmeline (10 mnd) ble født helt frisk og med en normal fødselsvekt. Foto: Privat
BEKYMRET: Alle kommentarene om at hun hadde så liten gravidmage, førte til ekstra bekymringer for Lone. Men datteren Iben Irmeline (10 mnd) ble født helt frisk og med en normal fødselsvekt. Foto: Privat Vis mer

– Jeg synes ikke det var noe greit når folk påpekte at jeg hadde så liten mage og at babyen ikke kunne ha det bra. Jeg følte meg mislykket og ble nesten litt redd for å vise frem magen, sier Lone Olsen (25).

Trebarnsmoren forteller at hun hadde spesielt liten gravidmage da hun ventet sitt tredje barn. Dette genererte en god del kommentarer fra omverdenen, som hun ikke bare fant sårende – de førte også til ekstra bekymringer.

– Da jeg hadde rundt fem uker igjen, var det flere som trodde jeg hadde født og lurte på hvor babyen var!

– Jeg fikk også kommentarer som «Har du sjekket at babyen har det bra?» og «Er du sikker på at det er noe inni der?». Men den verste var «Er du sikker på at det ikke er innbilt svangerskap?»

– Det eldste barnet mitt var dysmatur og var veldig liten og tynn da hun kom tre dager før termin på grunn av morkakeproblemer. Når så mange kommenterte størrelsen på magen min, ble jeg jo ekstra redd og bekymret for at det kunne være årsaken til at magen var så liten denne gangen også. Og når magen sank mot slutten av graviditeten, ble den enda mindre, sier hun.

– Men jordmor betrygget meg med at hun nok var mindre enn gjennomsnittet, men innenfor normalen. Og at hun sikkert lå med ryggen mot min rygg.

Ønsket seg større mage

Det skulle vise seg at jordmor hadde rett, og Lone fødte en helt frisk datter fire dager før termin. Datteren veide 2966 gram, noe som ifølge Folkehelseinstituttet er godt innenfor det normale.

Lone sier hun også synes det var litt trist å ikke få den store gravidmagen, som for mange kvinner er en del av gleden ved å være gravid.

– Jeg prøvde å «blåse meg opp» noen ganger, slik at magen skulle se større og struttende ut når jeg gikk i butikken. Og noen ganger virket den større etter et godt måltid. Men jeg følte at det ikke skjedde så mye mer etter uke tretti, det var sånn at så litt tykk ut og ikke gravid, sier hun.

LES OGSÅ: Ishockeyspilleren Tina (23) lar ikke graviditeten stoppe henne

LITEN GRAVIDMAGE: Sånn så Lones gravidmage ut bare 19 dager før datteren ble født. - Jeg så bare litt tykkere ut og ikke gravid, sier hun. Foto: Privat
LITEN GRAVIDMAGE: Sånn så Lones gravidmage ut bare 19 dager før datteren ble født. - Jeg så bare litt tykkere ut og ikke gravid, sier hun. Foto: Privat Vis mer

Hender gravide bekymrer seg over liten mage

– Det er utrolig mange meninger om den gravide magen og det å få kommentarer på at magen er liten kan nok være like sårende som å få høre at den er veldig stor. Når man er gravid så er man gjerne i en sårbar situasjon med masse hormonendringer og da er det lettere å ta slike ting inn over seg, sier Anne Grete Arvidson, jordmor i Arna og Fyllingsdalen bydel.

– Det kan også være vanskelig når man har en forventning om å få stor gravidmage og den ikke blir helt slik man hadde tenkt, sier hun.

Arvidson forteller at det hender gravide oppsøker henne for å få en ekstra kontroll fordi de er bekymret over magens størrelse.

– Babyens vekst ser vi på når vi foretar symfyse-fundus-målinger på svangerskapskontrollene. En liten mage trenger ikke bety at babyen ikke har det bra eller at den er liten. Noen ganger ligger de med liten mage litt under gjennomsnittet, men det har også hendt at vi har fått oss en overraskelse ved at en med liten mage har fått en baby på nesten fire kilo, smiler hun.

– Hvis vi ikke er fornøyde med symfyse-fundus-målet så får den gravide en ekstra ultralydundersøkelse slik at vi kan se grundigere på babyens størrelse. Men som regel ser det fint ut allikevel, understreker hun.

Ifølge Arvidson behøver det ikke være noen spesiell årsak til at enkelte kvinner får veldig liten gravidmage.

– Hos noen kan det kanskje være genetisk, men enkelte kvinner opplever at magen har forskjellig størrelse fra svangerskap til svangerskap. Vi ser at om man er lang og slank får man oftere liten mage enn hvis man er kort, men det hender også at korte kvinner får liten mage, sier hun.

– Noen kvinner bærer babyen rett og slett mer «utenpå», mens andre bærer den innover i kroppen.

Når det gjelder trening i graviditeten, sier hun at det heller ikke behøver å ha noen innvirkning på hvor stor gravidmagen blir.

– Det at mor holder seg i god form er bra både for mor og barn, både med tanke på svangerskap, fødselen og tiden etter. Men gravide skal unngår makspuls og overoppheting, og bør ellers tenke igjennom om det er risiko forbundet med treningen. Som for eksempel harde baller i magen, fare for fall som i langrenn, alpint og lignede, sier hun.

LES OGSÅ: 10 ting du ikke sier til gravide

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer