Ammetåka

Mødre forteller: Våre sprøeste ammetåke-tabber

- Jeg var kjapp med å trekke trusa av hodet da jeg kom på det

AMMETÅKA: Har du noen gang handlet i matbutikken og glemt igjen alle varene på handlebåndet? Du er ikke alene! FOTO: NTB Scanpix
AMMETÅKA: Har du noen gang handlet i matbutikken og glemt igjen alle varene på handlebåndet? Du er ikke alene! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å bli mamma forandrer kroppen på mange måter - både fysisk og psykisk. En av de mer merkelige, og som fører til mest komiske episoder, er utvilsomt den beryktede ammetåka.

Det spiller liksom ingen rolle om du er medlem av Mensa eller at du er hjernekirurg, ammetåka kan få deg til å gjøre de dummeste ting. Men den gode nyheten er – det går heldigvis over!

Isabell Langvatn forteller til KK at hun hadde en heller pinlig opplevelse da hun var på overnattingsbesøk hos et familiemedlem.

– Jeg skulle dusje, men ville ikke dusje håret. Jeg oppdaget at jeg hadde glemt hårstrikk og syntes selv at jeg var skikkelig «MomGyver» som istedet brukte en blomstrete truse til å sette opp håret. Noen timer senere var jeg på et kjøpesenter og kom på at jeg jo måtte kjøpe hårstrikk, hvorpå neste tanke var «men hva var det jeg satte opp håret med nå»?!

Jeg var kjapp med å trekke trusa av hodet da jeg kom på det. Det skal nevnes at jeg også hadde tatt på genseren på vranga, så jeg bare naila ammetåke-looken den dagen! Isabell Langvatn

Skyldes blant annet hormoner

Helsesykepleier og fagkoordinator ved Nesoddtangen helsestasjon, Susanne Darre, bekrefter at ammetåke så absolutt er en reell ting.

– Det er helt ok å lene seg på det uttrykket og skylde på ammetåka når du glemmer både det ene eller det andre, sier hun med et smil.

– Det skyldes blant annet at kroppen er full av hormoner. Når kvinner ammer oversvømmes kroppen med store mengder hormoner som prolaktin, oksytosin og endorfiner. Hormonene gjør kvinner mer rolig, avslappet og døsig. Mange føler seg litt fjerne og beskriver det som å være i en «boble».

Trebarnsmor Marte forteller at hun fikk en aldri så liten «brain-freeze» da hun midt i ammetåka skulle kjøre sitt mellomste barn til skolen og tiden begynte å bli knapp.

– Jeg lette og lette etter bilnøklene uten å finne de og ringte til slutt mannen min som var på jobb for å høre med ham hvor de var. Han sa det lå en ekstra nøkkel i en boks festet under bilen. Jeg fikk tak i den, det var en sånn reservenøkkel i plastikk, men da jeg stod med nøkkelen i hånden skjønte jeg ikke hvordan jeg skulle låse opp bilen med den så jeg ringte mannen min på nytt.

– Det ble lenge stille i telefonen fordi han trodde jeg tullet, før han svarte «du stikker den i nøkkelhullet på bildøra og vrir rundt!».

Kroppen trenger tid på å komme seg

I tillegg til hormoner har ammetåken også sammenheng med at svangerskapet og fødselen er en påkjenning for kroppen. Den er ofte sliten og trenger tid og ro til å restituere seg.

– Det å få barn er også en stor emosjonell endring i livet. Kanskje du kjenner følelser du ikke har kjent så sterkt på før? Alle følelsene og selve ansvaret og oppgaven av å ta seg av en liten baby kan være overveldende for mange, sier helsesykepleieren.

– I tillegg er det endringer i søvnmønster og søvnkvalitet, endringer i rutiner og døgnrytme. Det er derfor ikke så rart at man føler seg litt som en zombie og i «bobla» en god stund.

En mamma KK har snakket med forteller at hun hadde en litt uheldig episode da hun skulle hente eldstemann i barnehagen:

–  Jeg kledde på ham jakke og lue, og tok ham med ut for å kjøre hjem. Han nølte med å gå ut, men til slutt fikk jeg ham med. Fem-seks meter ute i vannpytten innser jeg at støvlene står igjen inne i barnehagen!

Noen ganger kan ammetåka også bli kostbar. Katrine forteller at hun følte seg lur da hun hadde kjøpt seg et par nye fine MC-sko på salg.

– Jeg ryddet skoene inn i skapet hjemme, men dagen etter hadde de på mystisk vis kommet seg ut av skapet igjen. Da jeg skulle rydde de inn igjen innså jeg at jeg hadde kjøpt helt like sko noen uker før – da til full pris!

Camilla forteller at hun i den verste ammetåka klarte å skremme seg selv. – En gang jeg skar frukt var kniven plutselig helt borte. Mitt eldste barn var bare to år gammel, så jeg fikk full panikk. Heldigvis fant jeg den igjen – i fryseren!

Kan det også ramme menn?

Men kan ammetåka også ramme menn? Mange snakker om «manne-tåka» og har historier som støtter teorien.

Monica forteller at hennes ektemann vanligvis ikke er spesielt surrete. Men da han i den mest intense babyperioden skulle drikke et glass melk, oppdaget han at melkekartongen ikke var forseglet.

– Han syntes det var litt ekkelt, så han helte ut hele melkekartongen. Rett etterpå kom han på at det var han selv som hadde åpnet den litt tidligere, ler hun.

Helsesykepleier Susanne Darre synes ikke det er så rart at også fedre kan føle seg litt fjerne og glemske i denne perioden. Ikke bare er det å få barn en stor livsforandring, manglende søvn og stort fokus på å ta vare på babyen kan være overveldende for mange.

– Fedrene kjenner også kanskje på et hav av følelser som kan være mer intense enn vanlig. Når man legger babyen inntil seg, koser og lukter på barnet sitt, utskilles kjærlighetshormonet oksytosin også hos far. Hormonet gir ofte en følelse av velbehag, ro og knytter foreldre og barn sammen, sier hun.

– Flere fedre jeg har snakket med forteller at de også kan føle seg «fjerne» og glemske, men sier at de ikke kan skylde på «ammetåka». Mødre som ikke ammer beskriver også den samme «bobla». Dette kan tyde på at ammetåka ikke bare er hormonelt betinget. Tåka handler kanskje vel så mye om den tiden og tilværelsen mor og far er i etter fødselen.

Vær raus med deg selv

Det er fort gjort å glemme hvilken dag det er, legge bilnøklene i kjøleskapet og forsøke å bruke babycallen for å slå på tv-en, og det er jo i grunn ikke så farlig heller!

Og selv om du skulle tabbe deg ut i offentligheten, har heldigvis de fleste stor forståelse for at man som nybakt mamma har mye å tenke på. Ingrid forteller at hennes flaueste episode skjedde da hun tok med seg babyen på storhandling.

– Etter at jeg hadde betalt for varene, smilte til mannen i kassa, sa «ha det», trillet babyvogna ut av butikken og kjørte hjem, forteller hun.

– Vel hjemme begynte jeg å lure på hvor alle varene var blitt av og kom plutselig på at jeg ikke en gang hadde noe minne av å ha pakket dem i poser! Måtte kjøre tilbake til butikken, hvor da hadde lagt alt i poser for meg. De lo godt og sa at de hadde lurt fælt på hvem det var som bare hadde reist fra alt sammen. Flaut!

Dersom du er midt inne i ammetåken og kanskje blir litt skremt av at det er vanskelig å holde fokus, at du glemmer og gjør rare ting, er helsesykepleierens råd: Vær tålmodig, raus og snill med deg selv.

– Tillat deg å skylde på tåken. Det er ok at du ikke klarer å følge en samtale slik som før. Det er helt ok at du er hjemme i pysjen flere dager på rad. Det er faktisk godt for både deg og babyen å koble dere litt ut fra resten av samfunnet og tillate seg å bare være i bobla, sier Susanne Darre.

Gjør det som kjennes rolig og godt for deg og babyen. Å sitte litt ute i frisk luft eller gå en tur kan også være godt for både liten og stor. Forsøk å holde blodsukkeret oppe med litt rask og enkel mat/ snacks. Hvil deg og sov når du kan. Forsøk å se det komiske i at du la lommeboken i kjøleskapet eller frøs ned mobilen sammen med frossenfisken. Det er en periode og det vil gå over!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer