Mødre med bare sønner lever kortere

- Og kan ha større sjanse for å utvikle enkelte sykdommer. -Risikoen er ikke kraftig økende, påpeker ekspert.

GUTTEMAMMA: Mors helse påvirkes blant annet av at guttebarn krever mer energi fra moren under graviditeten. Foto: NTB Scanpix
GUTTEMAMMA: Mors helse påvirkes blant annet av at guttebarn krever mer energi fra moren under graviditeten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Kvinner som bare får sønner, har tre til fire prosent høyere risiko for å dø og få sykdommer etter at de er fylt 45 år, sammenlignet med kvinner som bare får døtre eller barn av begge kjønn.

Påstanden kommer fra den danske forskeren Birgitte Hollegaard som ifølge Forskning.no står bak en ny avhandling fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet i Danmark.

Gjennom å analysere data fra det danske helseregisteret, fant hun at kvinner som bare har sønner har økt risiko for å få hjertestans, leddgikt, vanlig gikt, kreft i eggstokkene eller i brystet, type 2-diabetes og overvekt.

Ifølge Hollegaard finnes det to evolusjonære hypoteser som kan forklare dette. Den ene er at guttebarn krever mer energi fra moren mens hun er gravid, noe som vil gjøre henne mer mottagelig for sykdommer senere i livet. Den andre hypotesen kan ifølge Hollegaard være det hun kaller «bestemorhypotesen» som går ut på at mormor blir favorisert gjennom evolusjonen sammenlignet med farmor.

– Mormor hjelper mer til med barnebarna fordi de er mer sikre på at de bærer de riktige genene videre. Farmor er ikke like sikker på at sønnen virkelig er far til barnebarna. Derfor vil de ubevisst gi færre ressurser til dem. Dermed er mormor genetisk mer verdifull for familien, sier hun til Forskning.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer