Spontanabort

Mona har gått gjennom mer enn 16 spontanaborter: - Jeg fikk bare beskjed om å prøve igjen

Kan et for sterkt immunforsvar føre til spontanaborter?

SPONTANABORT: Etter at hun avsluttet behandlingen i England, har Mona fått grundig oppfølging ved Haukeland sykehus. FOTO: Privat
SPONTANABORT: Etter at hun avsluttet behandlingen i England, har Mona fått grundig oppfølging ved Haukeland sykehus. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

De siste årene har vært veldig tøffe for Mona Skåtøy (31) og ektemannen Stian (27). Siden 2009 har Mona opplevd mer enn 16 spontanaborter uten at legene har klart å komme til bunns i hva årsaken kan være.

De fleste spontanabortene har skjedd i graviditetsuke 6-8, men hun har også hatt tidligere aborter som ikke har blitt dokumentert hos lege. Først i 2014 snudde lykken endelig, da Mona og Stian ble foreldre til datteren Jenny (4).

– Å være gravid og å abortere så mange ganger tar på kreftene dine, både fysisk og psykisk.

– Legene sjekket meg gang på gang men da de ikke klarte å finne noe galt, fikk jeg bare beskjed om å prøve igjen. Det var veldig tøft, så da jeg endelig ble gravid var det helt fantastisk, forteller hun.

Etter å ha født en frisk datter fikk Mona og Stian nå håp om at det ville gå lettere neste gang, men der skulle de ta grundig feil. De neste årene aborterte Mona gjentatte ganger og i 2016 opplevde hun også en senabort.

– Etter dette ga vi nesten litt opp, men jeg har alltid hatt et sterkt ønske om å bli mor til flere enn en og at datteren min skulle få søsken. Selv om det selvsagt er all verdens forskjell på å ha ett barn og ikke ha noen. Vi er evig takknemlige for at vi har vår datter Jenny.

Mente immunforsvaret var for sterkt

Mona klarte imidlertid ikke å gi slipp på drømmen om å bli mor en gang til. Hun saumfarte nettet etter løsninger og en dag kom hun over nettsiden til den engelsk fertilitetsklinikken CRP Clinic som har spesialisert seg på å hjelpe kvinner som har opplevd flere spontanaborter.

Her lærte hun om noe som heter «natural killer cells», eller «naturlig dreperceller» på norsk.

Ifølge Store medisinske leksikon er dette celler som er en del av det naturlige immunforsvaret vårt og som er spesielt gode til å jobbe mot kreftceller. Men ifølge den engelske klinikken kan disse cellene hos enkelte individer med et ekstra sterkt immunforsvar også frastøte foster i tidlig stadium.

– De delte blant annet historien til ei dame som hadde hatt 19 spontanaborter og jeg tenkte «dette høres ut som meg, dette har jeg!». Alt i historien hennes var så likt det som hadde skjedd med meg, forteller Mona.

Mona kontaktet klinikken og ikke lenge etter satt hun på flyet til London sammen med moren sin. Etter en konsultasjon med legen ble det tatt en enkel blodprøve som viste at hun hadde det legen mente var et forhøyet prosentantall naturlige dreperceller.

– Da jeg fikk høre resultatet spurte jeg legen om han trodde jeg kom til å klare å få et barn til. Han svarte ja og at han var nesten helt sikkert. Han var så positiv at jeg fikk en ny gnist, nå gikk det rette veien!

LES OGSÅ: Ønsker mer åpenhet om abort: - Sorgen føltes bunnløs der og da

GRAVID I 23. UKE: Etter å ha opplevd mer enn 16 spontanaborter håper Stian og Mona nå at datteren Jenny kan få bli storesøster. Foto: Privat
GRAVID I 23. UKE: Etter å ha opplevd mer enn 16 spontanaborter håper Stian og Mona nå at datteren Jenny kan få bli storesøster. Foto: Privat Vis mer

Har brukt mer enn 100 000 kroner på behandlingen

Mona startet behandling og en knapp måned senere var hun gravid og på vei tilbake til London igjen. Her fikk hun medisiner som skulle senke immunforsvaret hennes, slik at de naturlige drepercellene ikke ville frastøte fosteret.

– En ulempe med denne behandlingen er naturlig nok at man kan bli lettere syk. Jeg fikk derfor streng beskjed om å holde meg unna syke personer når jeg kom hjem igjen, noe som ikke er helt enkelt når du har ei jente som går i barnehagen. En gang i løpet av denne perioden ble jeg dårlig og jeg tror jeg aldri har vært så syk før. Jeg lå i dagevis, forteller hun.

– Det var også litt tøft for kroppen å gå på disse medisinene, jeg hadde bivirkninger som magetrøbbel og vondt i hodet. Men bivirkningene kommer heldigvis i perioder og har ikke vært der hele tiden, og det er jo bare barnemat i forhold til hva mange andre må gå gjennom.

I forbindelse med behandlingen har det blitt seks turer til London og totalt har ekteparet brukt mer enn 100 000 kroner på behandlinger og fly.

Men selv om prisen har vært høy, mener de at det så absolutt har vært verdt det.

I graviditetsuke 16 kunne ekteparet endelig feire at Mona ikke lengre behøvde ta medisiner og nå er hun gravid i uke 23. Selv om hun fortsatt er redd for å miste barnet, har hun stor tro på at det denne gangen vil gå bra.

Vi jevnlig til ultralydundersøkelse på Haukeland hvor vi får tett oppfølging. Der har de virkelig gått i detaljer for å sjekke om noe er galt, så jeg føler at de har kontroll og at det vil gå fint. Men vi kommer nok ikke til å slappe helt av før vi har henne i armene våre, sier hun.

Nå håper hun at denne typen behandling også vil blir et tilbud på norske sykehus i fremtiden. Per i dag finnes den kun på et fåtall private klinikker i utlandet.

Selv var hun aldri i tvil om at dette var den rette behandlingen for henne, og hun følte det som en ekstra sikkerhet at den engelske klinikken har jobbet med dette siden begynnelsen av 2000-tallet.

– Ifølge legene er dette en enkel test og medisiner som er veldig vanlige, så om jeg hadde kunnet ta denne behandlingen i Norge ville det blitt mye rimeligere.

– Jeg forstår at norske leger på grunnlag av manglende forskning kanskje ikke kan tilby dette ennå, men jeg håper at kvinner som har hatt gjentatte spontanaborter uten at man finner noen grunn til det i alle fall kan få bli informert om at dette eksisterer.

Ikke nok forskning til å kunne tilby dette i Norge

Overlege Hemamaalini Rajkumar ved Haukeland Universitetssykehus forteller at dette per i dag ikke er en test som tilbys ved norske sykehus. Årsaken er at det ikke finnes noen standardiserte metoder for å måle nivåene av dreperceller.

– Nivået av dreperceller kan enten måles via en blodprøve eller ved å ta vevsprøver fra livmoren. Men vi vet ikke med sikkerhet hvilket nivå det bør ligge på og hvilken behandling vi kan gi. Og selv om man har et høyt nivå av dreperceller, er det ikke sikkert at det er dette som er årsaken til spontanabortene. Man kan for eksempel også få et høyere nivå dreperceller ved en vanlig virusinfeksjon, sier hun.

Det er ifølge Rajkumar også en utfordring at enkelte av medisinene som brukes, kan være farlige i for høye doser.

– Noen av steroidene som brukes kan for eksempel gi tidlig prematur fødsel, hypertensjon og diabetes hos mor. Det må derfor en nøye vurdering til for å vurdere om en slik behandling er tilrådelig under svangerskapet. Vi trenger mer forskning på dette området og det vil kanskje komme i fremtiden, sier hun.

Har selv hjulpet par med denne behandlingen

Fertilitetslege og klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken kjenner godt til teoriene om at naturlige dreperceller kan føre til spontanabort.

– Dette er noe fagmiljøet har jobbet med i mange tiår og det var spesielt populært på åttitallet, forteller han.

– Når kvinner opplever mange spontanaborter, vil man i 80% av tilfellene finne ut hva årsaken er. Som regel er det noe man ikke kan gjøre så mye med, nemlig at det skyldes en kromosomfeil hos barnet. Men hos de som aborterer gjentatte ganger uten at man finner en årsak til det, vet vi at det ofte handler om en immunreaksjon i livmoren som gjør at embryoet ikke fester seg.

KJENT TEORI: Klinikksjef Jon Hausken har selv hjulpet kvinner med å redusere antall dreperceller, men sier det er en behandlingsmetode han ikke kan gå god for. Foto: Klinikk Hausken
KJENT TEORI: Klinikksjef Jon Hausken har selv hjulpet kvinner med å redusere antall dreperceller, men sier det er en behandlingsmetode han ikke kan gå god for. Foto: Klinikk Hausken Vis mer

Forskere har ifølge Hausken forsøkt ulike metoder for å forhindre dette. Men siden naturlige dreperceller er noe vi alle har og alle skal ha i kroppen vår, strides de lærde om hva som er egentlig er et for høyt og for lavt nivå.

– Killer cells høres jo veldig negativt ut, men de er bra blant annet fordi de spiser opp celler og lager bane inn slik at egget kan feste seg. Både det å ha for mye og for lite dreperceller kan altså være galt. Det er også ulike teorier rundt hvilken behandling man skal gi, men det vanlige er å gi forskjellige medisiner som demper immunresponsen.

Hausken peker på at også den store europeiske fertilitetsforeningen ESHRE har jobbet mye med dette feltet. I to år gikk en gruppe forskere gjennom det de hadde av tilgjengelig informasjon, uten å finne en behandling som de med sikkerhet kunne si hadde en effekt. Konklusjonen deres var at immunterapi virker lovende, men at de avventet større studier.

Selv har han hjulpet fem par som etter gjentatte spontanaborter har oppsøkt ham og spesifikt bedt om å få denne behandlingen.

– Alle disse har faktisk lykkes i å beholde barnet, men dette er ikke noe jeg kan gå god for og med en pris på minst 60 000 kroner synes jeg det er uetisk å anbefale det. Selv om det har gått bra med disse parene, betyr det ikke at dette er løsningen for alle, da det kan være andre årsaker til at de aborterer. Det kan være at disse parene bare har vært heldige.

Hausken er enig i at medisinene som benyttes i slik immunterapi må brukes med varsomhet.

– Det kan gi misdannelser på fosteret, men risikoen er svært liten - 1 til 20 000. Det blir derfor noe man må diskutere nøye med paret før man starter behandlingen, sier han.

LES OGSÅ: IVF-behandling - er private klinikker bedre?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer