Spontanabort

Mona har gått gjennom mer enn 16 spontanaborter: - Jeg fikk bare beskjed om å prøve igjen

Kan et for sterkt immunforsvar føre til spontanaborter?

SPONTANABORT: Etter at hun avsluttet behandlingen i England, har Mona fått grundig oppfølging ved Haukeland sykehus. FOTO: Privat
SPONTANABORT: Etter at hun avsluttet behandlingen i England, har Mona fått grundig oppfølging ved Haukeland sykehus. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

De siste årene har vært veldig tøffe for Mona Skåtøy (31) og ektemannen Stian (27). Siden 2009 har Mona opplevd mer enn 16 spontanaborter uten at legene har klart å komme til bunns i hva årsaken kan være.

De fleste spontanabortene har skjedd i graviditetsuke 6-8, men hun har også hatt tidligere aborter som ikke har blitt dokumentert hos lege. Først i 2014 snudde lykken endelig, da Mona og Stian ble foreldre til datteren Jenny (4).

– Å være gravid og å abortere så mange ganger tar på kreftene dine, både fysisk og psykisk.

– Legene sjekket meg gang på gang men da de ikke klarte å finne noe galt, fikk jeg bare beskjed om å prøve igjen. Det var veldig tøft, så da jeg endelig ble gravid var det helt fantastisk, forteller hun.

Etter å ha født en frisk datter fikk Mona og Stian nå håp om at det ville gå lettere neste gang, men der skulle de ta grundig feil. De neste årene aborterte Mona gjentatte ganger og i 2016 opplevde hun også en senabort.

– Etter dette ga vi nesten litt opp, men jeg har alltid hatt et sterkt ønske om å bli mor til flere enn en og at datteren min skulle få søsken. Selv om det selvsagt er all verdens forskjell på å ha ett barn og ikke ha noen. Vi er evig takknemlige for at vi har vår datter Jenny.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer