Reise med barn

Mons (4) og foreldrene går fra Oslo til Nordkapp

- Vi har nok båret med oss fem kilo Lego.

GÅR TIL NORDKAPP: Den spreke familien elsker å være i naturen og holder seg stort sett til fjellområdene. - Mons blir mest motivert om vi holder oss til stier, om vi kommer til en grusvei går han ikke en meter, sier mamma Ingrid. FOTO: Privat
GÅR TIL NORDKAPP: Den spreke familien elsker å være i naturen og holder seg stort sett til fjellområdene. - Mons blir mest motivert om vi holder oss til stier, om vi kommer til en grusvei går han ikke en meter, sier mamma Ingrid. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Planen var at vi ville gjøre noe gøy med Mons før han skulle begynne på skolen. Vi tenkte først på backpacking i utlandet, men så kom det en pandemi som gjorde at vi måtte skrinlegge den planen. Så leste jeg om en som hadde gått seks ulike turer fra Oslo i løpet av en måned og da kom jeg på at vi skulle gjøre det samme – bare i en litt større skala, sier Ingrid Alm (34) med et smil.

Sammen med samboer Ole Thomas Helgesen (33), sønnen Mons Alm Helgesen (4) og hunden Ito (7) har hun satt seg et ambisiøst mål; å gå fra Oslo til Nordkapp.

Ferden startet 1. mars i år og dersom alt går etter planen vil de være fremme en gang i desember. I skrivende stund befinner de seg i Brønnøysund og skal snart ta seg inn i Lomsdal-Visten nasjonalpark.

– Vi regner med å bruke cirka ti dager på å krysse nasjonalparken, så får vi se om vi går videre på fjellet eller om vi bytter til kajakk eller robåt langs Helgelandskysten. Det er harde prioriteringer, da det er så fint her at vi har lyst til å reise mye på kryss og tvers, sier Ingrid.

Har ikke faste dagsetapper

Hovedregelen paret har satt seg for turen er at de hele tiden skal bevege seg nordover for egen muskelkraft. Så langt har de i tillegg til å gå, benyttet seg av ski, sykkel og robåt.

Hvis det derimot skulle vise seg å bli for kronglete, kan de i en periode ta transport fra øst til vest og motsatt.

På en vanlig dag er de på farten i cirka fire-fem timer, men de er påpasselige med å sette av rikelig tid til lek.

– Vi prøver å få med oss flest mulig naturopplevelser, det er godt for alle, inkludert Mons. Han blir mest motivert om vi holder oss til stier, om vi kommer til en grusvei går han ikke en meter. Hvis vi blir for voksenstyrte, det vil si for ambisiøse og for lite i «barneverden», mister vi ham litt.

– Vi må derfor ta oss tid til å stoppe opp for å kaste steiner i vannet eller studere en kongle. Dette med faste dagsetapper la vi derfor fra oss ganske fort.

MED HUND I SYKKELVOGN: I tillegg til å gå, har familien så langt benyttet seg av sykler, ski og robåt. Hovedregelen er at de hele tiden skal bevege seg nordover ved hjelp av egen muskelkraft. FOTO: Privat
MED HUND I SYKKELVOGN: I tillegg til å gå, har familien så langt benyttet seg av sykler, ski og robåt. Hovedregelen er at de hele tiden skal bevege seg nordover ved hjelp av egen muskelkraft. FOTO: Privat Vis mer

Mange hjelpsomme mennesker

Før de reiste, lagde de en skisse over ruten de ønsket å gå, men alt har ifølge Ingrid blitt helt annerledes enn planlagt. I vinter var planen for eksempel å gå nordover langs svenskegrensen, men dårlig skiføre førte til at de måtte gå mer innlands.

Gjennom Instagramkontoen sin @tyritroll har de kommet i kontakt med hjelpsomme mennesker som har tilbudt dem overnattinger og tipset dem om steder hvor de kunne låne sykler og leie robåt.

– Den store oppsiden med denne turen er alle menneskemøtene og få oppleve hvor hyggelige og hjelpsomme folk er. Underveis bor vi hovedsakelig i telt, men vi fikk blant annet tilbud om å bo på en gård i havgapet. Her møtte Mons to barn som lærte ham å fiske krabber. Vi har også bodd på Statskog- og DNT-hytter, og innimellom bor vi på hotell og campingplasser for å vaske oss og klærne våre. Men fem av sju netter bor vi utendørs.

Hvor lenge de befinner seg på hvert sted varierer ut fra dagsform, vær og terreng. De foretrekker å holde seg på fjellet, men innimellom må de til nærmeste tettsted eller by for å handle mat.

– Dette gjør at vi får en veldig kontrastfylt tur, i går var vi for eksempel på en kafe i Brønnøysund hvor vi drakk et glass vin og spiste en god middag. Ellers lever vi på turmat, fisker og plukker muslinger i fjæra. Vi elsker å se dyreliv og så langt har vi blant annet sett havørner, villrein på Dovrefjell og niser langs kysten.

Hadde med fem kilo Lego

Etter etappen med ski og pulk, ble alt vinterutstyret hentet av familiemedlemmer. Men fordi det ikke er så stor forskjell på sesongene her i Norge, spesielt på fjellet, har de fortsatt med seg en del vinterklær. I vinter skal de etter planen befinne seg i Nord-Norge, og vil da trolig få sendt opp vinterutstyret igjen.

– Vi tar det litt som det kommer. Det kan jo hende at det ikke er like morsomt å være på tur når høststormene setter inn, så det kan være at vi i stedet stopper reisingen og tar inn på en hytte i en måneds tid. Det viktigste for oss er at vi og Mons har det bra på tur og at vi har følelsen av å være frie.

– Hva vi skal ha med oss er en vanskelig prioritering og vi har sikkert båret med oss fem kilo Lego. Det gikk greit så lenge vi reiste med sykkel, pult og robåt, men nå skal vi bære alt på ryggen. Ellers pakker vi like mye klær for ti måneder som vi gjør for en helg, så skyller vi dem i bekker og hotellvasker, eller vasker dem i vaskemaskiner på campingplasser.

Norgesferie er som kjent ikke spesielt billig og totalt sett regner paret med at turen vil koste i underkant av 300.000 kroner, omtrent det samme som backpacking i utlandet ville ha kostet. Dette finansierer de blant annet gjennom utleie av leiligheten i Oslo.

– Gjennom sosiale medier har vi også fått litt spons i form av mobil, klær og noen overnattinger. Foreløpig har ting gått rundt, så får vi heller stramme inn hvis det ikke går og satse mer på havregrøt og teltovernattinger, sier Ingrid.

SOVER I TELT: Fem av syv netter overnatter familien i telt. FOTO: Privat
SOVER I TELT: Fem av syv netter overnatter familien i telt. FOTO: Privat Vis mer

Ringer jevnlig til barnehagen

Før avreise var hun mest spent på hvor godt sønnen Mons ville trives. Så langt har det gått mye lettere enn hun fryktet. Møter med andre barn underveis og jevnlige telefonsamtaler med barnehagen i Oslo, har hjulpet godt på.

– Han liker forflytningene og synes det er spennende. Det skjer noen ganger at han ikke vil dra videre og da må vi undersøke hva det er som er årsaken til at han ikke vil forflytte seg. Ofte er det noe vi ikke har gjort nok av, for eksempel at han trenger å se en film til på YouTube eller drikke mer appelsinjuice. Det kan være bagatellmessige ting i voksnes øyne, men om vi hører på ham så løser det seg.

– Han går selv når han har lyst. Da vi gikk på ski, kunne han gå seks kilometer enkelte dager, mens han andre dager bare satt i pulken og sang og leste tegneserier. Da vi syklet hadde vi en barnesykkel bak sykkelvogna, slik at han kunne sykle når det var forsvarlig med tanke på trafikken og når han hadde lyst. Det blir mer spennende nå som vi skal gå. Vi gjorde en generalprøve i fjor, hvor vi i tre uker gikk fra Haukeli i retning Kristiansand. Da satt han en del på skuldrene til Ole, men nå er han lengre og tyngre.

Holdt på å miste teltet

Bortsett fra noen mindre uhell som brukket pultski og skistav, har turen så langt vært ganske så problemfri. Ingrid minnes riktignok en episode på fjellet i vinter som kunne ha gått skikkelig ille.

– Vi skulle sette opp camp. Fordi jeg nettopp hadde falt og slått meg kraftig i kneet, satt jeg og hvilte meg mens Ole skulle sette opp teltet alene. Plutselig kom det et vindkast og teltet fløy av gårde. Ole løp etter på skara og klarte heldigvis å få tak i det, det hadde ikke vært særlig bra å være uten telt og mobildekning midt oppe på fjellet. Men vi har med oss en GPS nødpeiler, som vi kan bruke dersom det virkelig skulle oppstå krise.

– Det har også vært noen episoder over Dovrefjell hvor det plutselig ble mer tåke og snøvær enn forventet. Men jeg har aldri vært kjemperedd og føler at vi har hatt kontroll. Vi hadde nok tatt mer risiko om det bare var oss voksne, sier hun.

LEVER UTE: Turen startet i mars og de håper å være fremme på Nordkapp i desember. FOTO: Privat
LEVER UTE: Turen startet i mars og de håper å være fremme på Nordkapp i desember. FOTO: Privat Vis mer

Perfekte hytter for barnefamilier

Ble du inspirert til å ta med barna dine på fjellferie i sommer? Ifølge Kristin Oftedal, fagsjef for barn og unge i Den Norske Turistforening (DNT), er det fortsatt ledige senger ved DNT-hyttene.

Dette til tross for at de i år, under «koronasommer nummer to», venter storinnrykk av barnefamilier.

– DNTs hytter passer godt for barnefamilier. På mange av våre selv- og ubetjente hytter får barna opplevelser utenom det vanlige. De færreste av disse hyttene har innlagt vann og strøm, slik at de på en måte får et lite innblikk i hvordan hyttelivet var før de moderne luksushyttene gjorde sitt inntog.

– Ta barna med på aktiviteter som å hente vann i brønnen, bruke gassapparater på kjøkkenet, hente ved i vedskjulet, skrive navnet sitt i hytteboka og tenne opp parafinlamper og stearinlys. Ofte må hele familien sove sammen på ett og samme rom, og det er jo en drøm for mange barn, legger hun til.

Betjente hytter er ifølge Oftedal også et flott tilbud til slitne småbarnsforeldre. Her kommer du til dekket bord og det er stor sannsynlighet for at barna finner lekekamerater på hytta. På UT.no kan du finne beskrivelse av alle de ulike DNT-hyttene.

– Husk å velge hytter som ikke ligger alt for langt fra togstasjon, vei eller parkering. Det er bedre at barna opplever turen inn til hytta som litt for kort enn litt for lang, råder hun.

– De fleste hyttene er utstyrt med kortstokk, yatzy og andre enkle spill, og noen har bøker som passer for barn. En del av hyttene som ligger i nærheten av vann, har også kanoer og/eller robåt som man kan låne. Da finner dere også årer og redningsvester på hytta.

PERFEKT FOR BARNEFAMILIER: Ifølge Kristin Oftedal i DNT er hyttene deres veldig fine for barnefamilier som ønsker å oppleve den norske fjellheimen i sommer. FOTO: DNT
PERFEKT FOR BARNEFAMILIER: Ifølge Kristin Oftedal i DNT er hyttene deres veldig fine for barnefamilier som ønsker å oppleve den norske fjellheimen i sommer. FOTO: DNT Vis mer

Viktig å bestille plass på forhånd

DNT har 550 hytter rundt om i Norge og i år som i fjor er det viktig at alle som skal besøke en DNT-hytte bestiller plass på forhånd. På grunn av smittevernregler er hyttene åpne, men har redusert kapasitet.

– I år er det veldig viktig at alle bestiller plass på hyttene de vil besøke på forhånd, les reglene som gjelder for hytta du skal besøke. Sett deg inn i smitteverntiltakene som gjelder i det området du skal på tur, og hva som gjelder på den hytta du skal besøke - både når du bestiller og før avreise.

– Flere hytter begynner å bli fulle i fellesferien, men mange har god plass, spesielt om man styrer unna de mest populære ukene i juli. August er en fantastisk måned for fjellferie og midt i uka er det mye ledig plass, sier hun.

Tips til deg som vil ta med barna:

  • Husk å doble angitt tid på turen inn til hytta og legg inn flere pauser. Barn liker å ha god tid til å stoppe opp ved en bekk, en maurtue eller en blåbærtue. Det er viktig å kose seg underveis, så voksne må smøre seg med litt ekstra tålmodighet.
  • La gjerne barna ta med seg favorittbamsen på turen, den trenger jo også å få lufte seg litt og kan være en god motivator for barna på turen.
  • Last ned gratisappen KulTur! Her finner dere 90 ulike aktiviteter som kan gjøres på turen, aktivitetene passer for barn fra tre år og oppover.
  • DNTs Turbingo er også populær. Den kan lastet ned fra DNTs nettsider.
  • La gjerne barna få ta med seg en venn, da går turen ofte lettere.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer