Babyfare:

Mor advarer etter at hennes 10 uker gamle baby nesten mistet to tær

Sjeldent fenomen kan gjøre stor skade dersom det ikke oppdages i tide.

BABYFARE: Jacobs foreldre fikk det travelt da de så hva som var i ferd med å skje. FOTO: INSAGO / NTB scanpix
BABYFARE: Jacobs foreldre fikk det travelt da de så hva som var i ferd med å skje. FOTO: INSAGO / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nybakt mamma Heather Fricke advarer andre småbarnsforeldre etter at hun for et par uker siden fikk seg en kraftig støkk. I et Facebook-innlegg forteller hun at alt syntes å være som normalt med hennes ti uker gamle sønn Jacob, da hun en dag tok ham opp og matet ham etter at han hadde sovet.

Men da barnefar litt senere skulle kle på babyen sokkene, oppdaget han til sin store forferdelse at ikke alt var som det skulle; to av Jacobs tær var nemlig blitt helt blå.

Det viste seg at årsaken var hår som var tvinnet så mange ganger rundt tærne at det hadde stoppet blodtilførselen.

Foreldrene forsøkte umiddelbart å fjerne håret, men det var så hardt knyttet sammen at de så seg nødt til å oppsøke legevakt. Her tok det fem leger en hel time å få fjernet håret.

Heather forteller i sin advarsel at legene underveis informerte dem om at det i verste fall ville bli nødvendig å amputere tærne, dersom de ikke klarte å frigjøre dem fra håret. Hun oppfordrer derfor andre foreldre om å jevnlig sjekke babyens tær, samt guttebabyers penis, for å se om hår kan ha surret seg rundt.

Menneskehår er utrolig sterkt

Ifølge Parents.com kalles dette «Hair Tourniquet Syndrome» og er noe som i hovedsak rammer spedbarn. Hårstrå, som for eksempel er samlet i en babysokk, kan på finurlig vis surre seg så kraftig rundt babyens tær, fingre eller penis, slik at det nesten er umulig å få løst det opp.

Det er kanskje vanskelig å begripe at hår kan gjøre så stor skade, men ifølge Huffington Post er menneskehår utrolig sterkt; enkelte forskere hevder at ett enkelt hårstrå kan holde en vekt på cirka 100 gram. Til sammen kan alle hårene på hodet ditt holde 12 tonn, noe som tilsvarer vekten av to elefanter.

Hår har i tillegg evnen til å strekke/utvide seg når det er vått, noe som betyr at det trekker seg sammen og kan surre seg kraftigere rundt noe når det tørker.

LES OGSÅ: Her skjer de vanligste babyulykkene

Sjeldent fenomen

For et par år siden fortalte Dagbladet om et lignende norsk tilfelle, da en mamma opplevde at hennes 14 uker gamle datter fikk hårstrå tvinnet rundt tre tær.

Felles for mange av de rapporterte tilfellene av Hair Tourniquet Syndrome er at det kan ta litt tid før foreldrene skjønner hva det egentlig er som plager babyen deres, nettopp fordi dette er en skjult fare som ikke så mange tenker over. Men ifølge helsesøster Astrid Midtsund ved Ullern Helsestasjon, er det ingen grunn til å overdrive faren ved dette fenomenet.

Selv om har hørt om slike tilfeller, har hun i løpet av sine ti år på barneakuttmottak aldri sett det selv.

– Det hender at jeg nevner dette som en problemstilling til foreldre som nettopp har fått barn, men dette kan umulig være et stort problem. Jeg er enig i at det kan skje, akkurat som at smokken kan løsne fra plasten. Likevel, det betyr ikke at man må slutte med smokk eller klippe håret sitt kort. For hvor ofte skjer det egentlig? Det er jo en risiko å leve, men man kan kanskje være litt påpasselig ved å sjekke tær innimellom og fjerne hår som eventuelt ligger der, sier hun.

– Det som kan potensielt skje, er at blodtilførselen stoppes på grunn av at håret strammes rundt og rundt. Jeg kjenner ikke til mekanismen som gjør at dette skjer, men det er jo trangt mellom tærne, legger hun til.

LES OGSÅ: Streng justis blant foreldregrupper på Facebook

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer