Morkaken

Morkaken er et avansert organ som nærer babyen din i ni måneder.

morkaken
morkaken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det få som har sett sin egen morkake etter fødselen. Det livgivende organet blir som regel kastet rett i bøtta. 

Utviklingen av morkaken starter 5,5 - 6 dager etter bekruftningen. Da har det befruktede egget nettopp festet seg i livmorslimhinnen. Rett før dette har skjedd, har noen få celler skilt seg ut i blastocysten som det befruktede egget kalles på dette tidspunktet. Disse få cellene blir til fosteranlegget, de andre cellene skal utvikle seg til morkake. I løpet av de første ukene forgrener morkaken seg med "røtter" som vokser innover i livmorslimhinnen. Røttene forener seg med mors blodårer, slik at næring og oksygen kan transporteres til fosteret.

LES OGSÅ: Anette (24) fødte i heisen

Morkaken har 5 viktige funksjoner:

  • Gi fosteret næring
  • Gi fosteret oksygen
  • Beskytte fosteret mot skadelig påvirkning
  • Transportere bort avfallsstoffer
  • Produsere hormoner

Morkaken har også den fantastiske funksjonen å beskytte fosteret mot skadelige stoffer som mor har i blodet. Cellene i skilleveggen mellom morkake og livmor nekter mange stoffer å komme over til fosteret. Morkakecellene kan også delvis hindre virus og bakterier å ta seg frem til fosteret. Fosteret er allikevel ikke 100% beskyttet mot skadelige stoffer. Både i naturen og i vårt samfunn finnes det skadelige stoffer som passerer morkaken. Mange stoffer har vi heller ikke kunnskap nok om, så vi er usikre på om kan disse kan skade fosteret. Vi vet med sikkerhet at alkohol, rusgifter, tobakksrøyk, noen medikamenter og enkelte løsningsmidler passerer morkaken og kan skade fosteret.

Fra fosteret går det to årer gjennom navlestrengen som transporterer avfallsstoffer. Disse går via morkaken tilbake til mors blod. Mor kvitter seg med avfallsstoffene via lunger og nyrer.

Dette er en normal fødsel

Det er morkaken som gir deg de to blå

Så fort morkakecellene er på plass i livmorslimhinnen, 5,5 - 6 dager etter befruktning, starter de å produsere hormoner og stoffer som sendes ut i mors blod. Og det merker du! Kvalme, humørendringer og trettheten er noen av plagene du kan få av hormonendringen. Det første hormonet som slippes er HCG, og det er dette hormonet som fanges opp av graviditetstesten. 

Plassering av morkaken

Morkaken kan i praksis være plassert hvor som helst i livmoren din; på toppen, på sideveggen, bakveggen, forveggen og noen ganger også nederst i livmoren. Plassering nederst kan gi noen komplikasjoner. Den eneste måte å finne ut hvor morkaken ligger, er å se det på ultralydundersøkelsen. Hvis det ved ultralydkontrollen i uke 18 viser seg at morkaken din ligger langt nede i livmoren din, må du på en ny undersøkelse rundt uke 30 i svangerskapet. Ta det med ro - livmoren din skal strekke seg enormt i siste halvdel av svangerskapet, og da vil morkaken som regel ha flyttet seg lengre opp. Les  mer om lavtliggende og forliggende morkake nedenfor.

 

Komplikasjoner

Det skjer ikke ofte, men noen ganger kan det oppstå svikt eller komplikasjoner i morkaken. Hvis du vil lese mer om dette, følg linkene.

Forliggende morkake: (placenta previa)
Lavtsittende morkake kan forårsake blødninger i siste del av svangerskapet. Ligger morkaken over indre mormunn, må fødselen skje ved hjelp av keisersnitt.

Løsning av morkaken:
Den kanskje mest fryktede komplikasjonen. Forekommer i 1 av 200 svangerskap. Heldigvis er det som regel bare en del av morkaken som løsner, og barnet kan fortsatt få oksygen frem til det blir forløst. Kontakt fødeavdeling øyeblikkelig hvis du blør i siste halvdel av svangerskapet.

Morkakesvikt:
Av og til fungerer ikke morkaken slik den skulle. Det kaller vi morkakesvikt. Det viktigste holdepunktet for at morkaken svikter, er at fosteret ikke vokser så fort som det burde.

Fastsittende morkake: (placenta accreta)
Ved fastsittende morkake har morkaken vokst for langt inn, og den løsner ikke ved fødselen slik den skal.


Hedret sin egen morkake

Nærer et tre
I Norge går morkaken rett i spøla etter en fødsel, men i mange land blir morkaken hedret ved ulike seremonier. - Det er jo et fantastisk organ som har næret et lite menneske i 9 måneder. For oss så føltes det derfor fint å gjøre noe mer ut av det enn å bare kaste den, mener tobarnsmor og doula Elin. Hun og mannen ble derfor enige om å gi hennes morkake den respekten den fortjente. Etter hjemmefødselen gravde de ned morkaken i hagen under et tre. - Det treet får skikkelig god næring, ler hun. Senere har hun også kommet over et fantastisk produkt hvor man kan lage et trykk av morkaken. - Dette gjøres i mange land, sier hun. - Trykket av morkaken ser ut som et lite tre, der navlestrengen utgjør en stamme.   

Har sin egen morkake i fryseren
En annen kvinne forteller på Mammanetts Facebookgruppe at hun har morkaken sin oppbevart i fryseren, - Utseendet på morkaka er ikke det viktige, det er hva den har gjort som er så fantastisk - gitt næring til en fantastisk liten jente ale de månedene hun var i magen min, skriver hun. Når lillejenta blir ett år skal hun grave den ned under et hjertetre utenfor vinduet til soverommet der hun fødte jenta si.

Diskuter!

Er morkaka fantastisk eller bare superekkel? Bli med i diskusjonen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer