Morsdag

Morsdag er en hedersdag for mor, og er en importert amerikansk skikk på lik linje med Valentines Day og Halloween.

VERDENS BESTE MAMMA: I dag er det din dag og vi feirer morsdag! Foto: NTB scanpix
VERDENS BESTE MAMMA: I dag er det din dag og vi feirer morsdag! Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2016 er morsdag 14.02.

Frokost på senga, en liten gave eller hjemmelaget kort fra barna hører med på dagen der mor skal gjøres ekstra stas på. Morsdagen har allikevel en lengre tradisjon i Norge, og har blitt feiret i mange hjem siden 1919.

Noen velger å ikke feire morsdag fordi den oppfattes som en kommersiell dag, skapt av handelsnæringen. Andre glemmer rett og slett dagen. 

Arbeidsdag ble hviledag for mor i USA

Under den amerikanske borgerkrigen jobbet en ung hjemmeværende mor ved navn Anna Maria Reeves Jarvis, for å bedre de sanitære forholdene for begge parter under borgerkrigen. Hun innførte "mødrenes arbeidsdag" for å jobbe mot bedre sanitære forhold. Hvordan disse kvinnene gikk frem, og hvor de la ned innsats er noe usikkert, men det antas at arbeidet var av betydning, siden begrepet mødrenes arbeidsdag ble et kjent begrep.

Anna Maria Reeves Jarvis datter, Anna Maria Jarvis, ble kvinnen som innførte "mødrenes hviledag". Cirka ett år etter at hennes mor døde, holdt hun en minnesmarkering for sin mor den 12. mai 1905, hvor hun oppfordret til en offisiell dag for mødre. Første morsdag ble feiret den 10. mai 1908 i Grafton, West Virginia i kirken der den avdøde Anna Maria Reeves Jarvis hadde undervist på søndagsskolen. Skikken spredte seg til 45 stater i USA, og ble erklært offisiell helligdag i begynnelsen av 1912.

FROKOST PÅ SENGA: ER du ekstra heldig, blir morsdagen markert slik. Foto: NTB scanpix
FROKOST PÅ SENGA: ER du ekstra heldig, blir morsdagen markert slik. Foto: NTB scanpix Vis mer

Familiedag

I Norge feires morsdagen den andre søndagen i februar. Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen 9. februar 1919, og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner. Den har senere gått over til å bli en familiedag, der mødre oppvartes med kaffe på sengen om morgenen, blomster og kake.

Morsdagen har etter hvert også blitt en stor kommersiell høytid gjennom markedsføring av morsdagskake, morsdagsblomster og morsdagsgaver. Et søk på "morsdag" i google gir nesten utelatende kommersielle resultat.

Nye familiesammensetninger gir nye trender?

Mange barnehager og skoler opprettholder tradisjonen ved å følge opp ideen om feiringen av mor, og setter barna til å lage kort og gave til mor. Noen skoler og barnehager er forsiktige med å markere morsdag og farsdag, på grunn av de mange ulike familiesammensetninger vi har i samfunnet i dag. Noen barn har kanskje ikke en mor eller far, enten fordi de er døde, eller fordi de ikke har kontakt med dem. Noen har også flere sett mødre og fedre, enten det er pga steforeldre eller fordi foreldrene lever i homofilt samliv. Det er ingenting i veien med å lage dobbelt sett med morsdagskort i barnehagen, og fornuftige lærere og førskolelærere avklarer med foreldre til barn hvordan de skal forholde seg til eventuelle morsdagsforeberedelser.

Hva mener du om morsdag? Hvordan ønsker du å bli feiret på morsdagen? Del dine synspunkt i vårt forum Husk å registrere deg før du skriver innlegg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer