Møt Sondre 1 og et halvt år

Sondre er en aktiv liten gutt med personlighet. Han som smiler og ler mye, men kan også bli rasende dersom ting ikke går akkurat slik han vil. Frustrasjon får han utløp for ved å trampe hardt i bakken og virkelig vise hva han føler og mener.

Publisert
Sist oppdatert

Sondre virker trygg på seg selv og sin tilværelse. Han har mot til å hele tiden søke nye utfordringer, men er samtidig bevisst sine begrensninger i forhold til foreksempel litt større barn.

Som spedbarn var Sondre veldig var på nye omgivelser og skeptisk til ukjente ansikter. Det var liksom tryggest på mamma eller pappa sitt fang. Dette har han etter hvert vokst fra og stortrives nå sammen med andre, spesielt barn. Han elsker å være midtpunktet i forsamlingen og gjør seg gjerne til for å få oppmerksomhet. I og med at Sondre er enebarn får han selvsagt også mye oppmerksomhet.

- "Vi har mye tid til bare ham og han får være med oss på det meste vi foretar oss. Dette ser jeg på som positivt. Det er vel gjerne ikke noe direkte ulempe at Sondre ikke har søsken enda, men det er jo klart flere ting som er positivt med det å ha søsken. Derfor ønsker vi gjerne at Sondre skal få en søster eller bror om ikke så alt for lenge." sier mamma Sølvi.

Jeg vil bestemme!
Tross sitt gode humør er Sondre en gutt med meget bestemt vilje. Han har som regel en formening om hvordan ting skal være, og får han det ikke slik blir han rasende. Spesielt i matveien har vi som foreldre fått føle denne sterke viljen; Har han først bestemt seg for at han vil ha pære i stedet for middag, ja så skal han ha pære. Ferdig med det! Da nytter det ikke for foreldrene å lokke, lirke og lure, selv ikke med spaghetti som er yndlingsretten hans for tiden.

Kosegutt?
Sondre kan også vise myke sider av seg selv. Han kan helt spontant komme springende bort, gi mamma og pappa en god klem og et "aaaaaahhhh", for så å springe
av gårde igjen. Han har aldri hatt ro til å ligge rolig og kose, til det har han det for travelt. Ved leggetid derimot er han en ordentlig kosegutt. Han har en liten kosepute som han er blitt fryktelig glad i og som er fast følgesvenn ved leggetid. Denne puten er det kjæreste han har og han bare MÅ ha den med i sengen om kvelden, forteller Sølvi.
- "Han klemmer og koser og er oppriktig glad i den. Vi har prøvd å sy en lignende pute som nødløsning når den andre er på vask, men det går ikke. Han oppdager umiddelbart at det ikke er riktig pute og da er det ingen vei tilbake enn å hente den "riktige". Puten må vaskes når Sondre sover, da merker han ikke at den er borte."

Konsekvent oppdragelse?
- "Hva er det beste ved å ha et barn på 1 1/2 år i hus?" spør vi Sondres mamma.
- "Det beste med å ha en gutt på 1,5 år må være den oppriktige godheten i gutten min; en varm og kjærlig klem, en suss på kinnet før han springer avgårde igjen. Slike små ting smelter hjertet mitt og gjør at jeg glemmer hvor strevsom hverdagen ofte kan bli med småbarn i huset," forteller hun.
Sølvi synes også at det er utrolig spennende å se hvordan Sondre mestrer nye og utfordrende ting, viser spontan glede og andre ganger frustrasjon over situasjoner som oppstår.
- "Hvilke utfordringer byr det på å oppdra et barn i denne aldersgruppen?"
- "Utfordringene er mange! En av dem er å være konsekvent i oppdragelsen. Det er så lett å si "ok da" når han ser på meg med de store knall blå øynene sine og vil ha spør om bare "litt mer dessert, mammaaaa" en trillion ganger." Sølvi mener det er en stor utfordring og et stort ansvar som hviler på oss foreldre ved å oppdra disse "småtrollene".
Pottetrening er et tema som foreldre til barn i denne alderen så vidt begynner å tenke på. Sølvi har et ganske så avslappet forhold til pottetrening, og er av den oppfatning at en ikke skal "presse" barna til å bli tørr.
- "Personlig tror jeg at det å bli tørr er et resultat av en modningsprosess barnet må gjennom. Å begynne med pottetrening for tidlig og før barnet selv er klar, tror jeg kan skape negative assosiasjoner til pottetreningen. Det viktigste er å ta tiden til hjelp, ikke gi uttrykk for at du er skuffet om barnet "glemmer" seg og ta hele pottetreningen med et smil." sier hun.

Språket.
Den største utviklingen de siste månedene har uten tvil vært språket. Fra å kunne 10-20 ord for noen måneder tilbake, er han nå oppe i nesten 100 frittstående ord. Han har også begynt å sette sammen ord til små setninger. Sondre ligger litt foran mange andre på samme alder når det gjelder språket. Opptil 4-5-6 ord av gangen kan trille ut av hans munn. "Mamma kom lese boken bomm", ropte han fra rommet sitt forleden og mente selvsagt at mamma måtte komme og lese Ole Brumm boken for ham. "Sonde gå tikken, Sonde ha banan og hughu" Dette betyr: Sondre skal gå på butikken. Sondre vil ha banan og yoghurt.
Det kommer daglig nye klare ord i hans vokabulær og han kan stort sett gjøre seg forstått med det han prøver å si.

En annen ting som har utviklet seg i det siste er evnen til å konsentrere seg. Tidligere ble han sinna og kastet ting han ikke fikk til å gjøre det han ønsket med. Nå kan han sette seg ned og prøve flere ganger selv, og får han det ikke til spør han om hjelp.

Hermekråke og Ekko.
Sondre har noen hovedinteresser og den aller største er TOG! Han er utrolig fasinert av tog og togskinner og kan leke lenge med Brio-banen vi har. Han er også med å bygger skinnene selv, men det er det batteridrevnet toget som er toppers! Ellers bygger han en del Duplo, leser MASSE bøker. Helst Ole Brumm og Postmann Pat og liker musikk. Dessuten er det som mamma og pappa foretar seg meget interessant:
- "Sondre hermer etter oss i det meste vi gjør. Vasker vi gulv eller tørker støv, ja da skal Sondre gjøre det samme. Han må ha egen vaskeklut og bøtte når vi vasker, han "leser" avisen (...mange ganger opp-ned) som oss og skal som regel gjøre det samme som vi gjør." Mamma forteller også at Sondre er et stort EKKO. Han hermer etter det meste vi sier, og enkelte ganger når vi tror han ikke hører etter så kommer de samme ordene vi har sagt fra Sondre.

Hva skjer i utviklingen, 16-22 måneder gamle barn?

 • Ved 16 mnd. kommuniserer barnet kjærlighet, glede og entusiasme. Begynner å forstå grenser.
 • Imiterer aktiviteter.
 • Spiser selv med gaffel og skje.
 • Barnet synes det er vanskelig å dele med andre.
 • De fleste har lært å gå ved 16 mnd. alder. Mange klatrer på møbler og annet.
 • Fra 15-16 mnd. alder begynner kan mange krabbe opp og ned trapper.
 • Ved 18 mnd. forstår barnet noen setninger
 • Barnet peker på munn, nese og øyne.
 • Barnet kan si minst 15 ord.
 • Ved 18-mnd. alder vil noen barn si ifra om at det har tisset, eller hatt avføring i bleien, men barnet har ingen mulighet for å kontrollere blære og tarm enda.
 • Ved 20 mnd. kan barnet ofte gå i trapper.
 • Snakker 6-50 ord. Snakker om seg selv ved å bruke navnet sitt.
 • Vil gjerne ordne seg selv. Prøver å kle på og av seg selv.
 • Bygger tårn med to til fire klosser.
 • Ved 20-22 mnd. alder begynner mange å løpe. Ofte løper de på tærne først.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer