Hårdonasjon:

Muazzam (13) sparte i tre år for å donere bort håret sitt

Kunne du tenke deg å donere hår? Salongene trenger flere donorer og gjerne folk med grått hår.

HÅRDONASJON: Tretten år gamle Muazzam sparte håret sitt i tre år før hun klipte det for en god sak. Nå skal hun spare i tre nye år! FOTO: Privat
HÅRDONASJON: Tretten år gamle Muazzam sparte håret sitt i tre år før hun klipte det for en god sak. Nå skal hun spare i tre nye år! FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Det var litt trist å klippe håret etter å ha hatt det langt i så mange år, men jeg er veldig glad for å kunne hjelpe andre, forteller Muazzam Abdumalikova (13).

For ikke lenge siden var det nemlig på tide; etter å ha spart håret sitt siden hun var 11 år gammel, hadde hun nådd målet sitt. Håret, som var veldig tykt og friskt, var langt nok til å kunne doneres til frisørkjeden Apollo Hårsenter som er spesialister på hårtap.

Gjennom å donere håret sitt, vil Muazzam kunne bidra til at personer som av sykdom eller andre årsaker sliter med hårtap, får en litt bedre hverdag.

Mamma Aziza forteller at ideen om å donere hår kom for noen år siden. I sosiale medier leste hun om en syv år gammel gutt som ønsket å spare til langt hår og donere det, for å kunne hjelpe barn med kreft.

– Jeg hadde lyst til å gjøre det samme, men siden jeg ikke har så langt hår tipset jeg Muazzam om det. Jeg er veldig stolt av henne. Både pappaen hennes og jeg er blodgivere, og vi blir veldig glade hvis vi kan hjelpe folk til å få et friskere liv. Vi er veldig fornøyde med at hun følger vårt eksempel, sier hun.

Muazzam synes det er godt å tenke på at hun på denne måten kan hjelpe mennesker som har mistet håret og forsikrer oss om at hun trives godt med sin nye, kortere hårsveis.

– Nå er planen at jeg skal la håret vokse og om tre år donere det igjen, smiler hun.

Tar imot hårdonasjoner fra hele landet

I dag finnes det flere steder hvor du kan donere hår, blant annet hos Apollo Hårsenter, Ruhs parykker som er Norges største parykkleverandør og Parykkspesialisten.no i Bergen. Men dersom du ikke bor i nærheten av noen av disse salongene, kan du også be din lokale frisør om å klippe håret ditt slik at du selv kan sende det inn.

For å kunne donere hår må du imidlertid oppfylle visse krav; håret må være rent, frisk og sunt. Salongene har også satt en minimumslengde på at håret må være 15-20 cm langt.

EKSPERT PÅ PARYKKER: Elin Skogland har jobbet med parykker i over 30 år og har mange fine historier om alle hun har hjulpet. FOTO: Apollo Hårsenter
EKSPERT PÅ PARYKKER: Elin Skogland har jobbet med parykker i over 30 år og har mange fine historier om alle hun har hjulpet. FOTO: Apollo Hårsenter Vis mer

Elin Skogland, spesialist på hårtapløsninger ved Apollo Hårsenter utenfor Haugesund, er drivkraften bak hårdonasjon-systemet hos Apollo Hårsenter-kjeden.

Hun forteller at det hele begynte for fem år siden da hun fikk besøk i hårsenteret av ei elleve år gammel jente som hadde mistet håret sitt.

– Jenta hadde blitt mye mobbet og hun var veldig lei seg over det som hadde skjedd. Bestevenninnen hennes hadde derfor bestemt seg for at hun skulle spare håret sitt og gi det til henne. Hun sparte i fem år og kom så til hårsenteret for å få klippet håret som vi lagde en parykk av.

– Dette fikk en del medieoppmerksomhet og plutselig begynte vi å få tilsendt hår fra hele landet. Jeg ble nesten litt fortvilet over at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med alt håret. Jeg diskuterte det derfor med mine kolleger i Apollo Hårsenter-kjeden og sammen ble vi enige om å starte opp med å lage parykker og hårdeler av donorhår.

LES OGSÅ: Slik jukser du håret tykkere

Kan også lage parykk av personens eget hår

Skogland forteller at kjeden nå har funnet frem til en god teknikk som gjør at hårerstatningene blir veldig naturtro og fine. I dag kan kunder over hele landet kjøpe en ferdig parykk av donorhår eller få en hårdel eller parykk som er spesiallaget til dem.

Prisen for en standardparykk laget av donorhår er cirka 20 000 kroner, men de kan være billigere eller dyrere i forhold til lengde og størrelse. Deler av kostnaden dekkes ofte av NAV.

– Vi har kunder i alle aldersgrupper og med ulike utfordringer i forhold til hårtap. Noen mister hår grunnet hormonelle eller genetiske årsaker, andre kan ha sykdommer som for eksempel alopecia. Kreftpasienter mister ofte håret sitt i løpet av 14 dager etter at de har begynt på cellegift, hos oss kan de få parykk med donorhår på dagen. Ønsker du derimot en spesiallaget parykk tar det vanligvis cirka tre måneder, sier hun.

– Jeg har faktisk også hatt et par kreftpasienter som har fått laget parykker av sitt eget hår. Ei dame kom til meg og fortalte at hun hadde fått kreft, da klipte vi håret hennes og laget parykk av det. Da hun fikk det tilbake var det helt umulig å se at det var en parykk.

Skogland forklarer at vanlige hårerstatninger ofte lages av asiatisk hår. Dette er hår som blir kjemisk behandlet, det kan for eksempel være bleket for at det skal bli lysere. En fordel med donorhår er at det er helt ubehandlet og at det kommer i alle mulige fargesjatteringer og i naturlige lyse toner som vi har her i Skandinavia.

– Men vi tar imot alle typer hår, slik at vi har et stort spekter av farger. Donorhåret kan selvfølgelig også farges, stripes eller krølles slik du måtte ønske å ha det. Vi trenger flere donorer og gjerne folk med grått hår, da dette etterspørres av litt eldre kunder. Vanligvis er kravet for å donere hår at det må være minimum 20 cm langt, men grått hår tar jeg gjerne imot i kortere lengder også ned til 15 cm, sier hun.

LES OGSÅ: Andrea mistet plutselig store mengder hår

SVÆRT NATURTRO: Anne Tindeland Lie får mye skryt av håret sitt. – Den eneste forskjellen mellom mitt hår og andres, er at jeg vasker det uten at det er på hodet, sier hun med et smil. FOTO: Apollo Hårsenter
SVÆRT NATURTRO: Anne Tindeland Lie får mye skryt av håret sitt. – Den eneste forskjellen mellom mitt hår og andres, er at jeg vasker det uten at det er på hodet, sier hun med et smil. FOTO: Apollo Hårsenter Vis mer

Ønsker å inspirere andre til å donere

Anne Tindeland Lie (42) forteller at hun alltid har hatt veldig tynt og pistrete hår. For cirka femten år siden begynte hun imidlertid å miste mer og mer hår, samt større hårpartier. Det skulle vise seg at hun har en medfødt genfeil som angriper hår, negler, tenner, ledd og muskulatur.

– I starten trodde jeg at jeg bare kunne få extensions, men hos frisøren fikk jeg vite at det ikke går an å sette det i så tynt hår. Hun viste meg i stedet et hårsystem som var en hårdel som kunne festes oppå mitt eget hår. For noen år siden fikk jeg hårdel laget av donorhår for første gang. Det er helt fantastisk! Hårkvaliteten er utrolig bra og det er helt umulig å se at det ikke er mitt eget hår.

Dersom man har et midlertidig hårtap, for eksempel i forbindelse med sykdom, kan en standardparykk være en veldig god løsning. Men for meg er dette er noe jeg skal leve med resten av livet, så da betaler jeg gjerne litt ekstra for å få en hårdel laget av donorhår, sier hun.

Hårtap hos kvinner er fortsatt tabu men Lie har valgt å være helt åpen med at hun bruker hårerstatning. Hennes ønske er at flere gjør som Muazzam og donerer håret sitt.

– Jeg har faktisk hatt flere tilfeller hvor jeg har blitt stoppet av folk som ikke kjenner meg og som sier at jeg har så fint hår, ler hun.

– Og det er faktisk sant, håret mitt er himla fint! Jeg pleier å svare takk men at det egentlig ikke er mitt, slik får jeg dialogen i gang og får spredd ordet. Mitt håp er at flere vil vurdere å donere hår, da det hverken trenger å være kjempelangt eller lyst blondt. Hår trenges i alle lengder og fasonger, og det betyr så utrolig mye for det mennesket som får lov til å få håret ditt!

LES OGSÅ: Røyter du mye? Dette kan være årsaken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer