Musikken i barnet 0 - 1,5 år

babysang
babysang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vet at det nyfødte barnet reagerer på rytmen og tonefallet i mors stemme, og det kan gjenkjenne hva det hørte i tiden som foster. For det lille spedbarnet virker også rytmisk lyd beroligende, i sær dersom pulsen i rytmen ligger på ca 60 "slag" i minuttet (= normal hjertefrekvens). Musikk og sang virker søvndyssende på barnet, især i løpet av de seks første månedene. Det er gjort observasjoner som tyder på at det ca 6 mnd gamle barnet i stedet for å bli rolig av musikk, i stedet blir oppmerksomt og våkent. Av denne grunn tror man at det er på dette stadiet barnet begynner å skille musikk fra andre lyder.

Flere foreldre vi har hatt på musikkgrupper kan fortelle det samme. Når de sang vuggesang for barnet, ble det våkent og oppspilt. Av den grunn sluttet de å synge når barnet skulle legge seg. Dette virker umiddelbart ikke som noen god løsning - noen vuggesanger på sengekanten er trygt og godt og vil gjennom hele oppveksten gi barnet signaler om at det er sovetid. Kanskje kan man heller plukke ut mer monotone bånsull-melodier uten for mange ord? 

Det nyfødte spedbarnet reagerer på lyd og musikk med bevegelser. Disse bevegelsene blir stadig sterkere og mer sammensatte. Barnet kan ligge på ryggen og fekte med armene og sparke med beina. Det barnet gjør, er egentlig det samme som å danse. Når barnet har blitt 1,5 år, er det kanskje i stand til å stå oppreist og bevege seg til musikken.

Spedbarnets stemme har en utrolig styrke i forhold til størrelsen på barnet. Denne stemmen lærer spedbarnet raskt å bruke på utrolig nyanserte måter. Det går ikke mange dager før en mor kan tolke barnets gråt hvorvidt det er sultent, sint eller trøtt. De mange gurglelydene og også latter melder seg fort i barnets stemmeregister. Disse følelsesuttrykkene er selve essensen i musikk - de kommuniserer og de forteller noe om hvordan vi har det. Et språk uten ord. Ved hjelp av dette er det mor og barn forstår hverandre.

For at barnet på dette stadiet skal lære så mange lyder som mulig, må mor (og far - og andre voksne rundt barnet) bruke sin egen stemme på en variert måte sammen med barnet. Hun må også "speile" barnet - altså gjenta barnets lyder. Ved å synge for barnet, vil stemmen klinge nyansert og oppmerksomheten være vendt mot barnet. Ofte vil moren stemme være å høre i alle situasjoner hvor grunnleggende behov blir dekket: amming, bleieskift, kos, innsovning.

Tenk på dette - hvor viktig lyden av stemmen er for barnet på dette stadiet.

 

Artikkelene ovenfor er hentet fra www.musikkmanesjen.no og tilrettelagt for Mammanett.no av forfatteren i samarbeid med Mammanett.no. Dersom du ønsker å sitere artikkelen eller bruke stoff fra den, bes du ta kontakt med forfatteren nora@musikkmanesjen.no Copyright på alle bilder i artikkelen: Nora Kulset

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer