Musikken i barnet

barn og musikk
barn og musikk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn har en naturlig iboende uttrykksevne som også omfatter det vi voksne kaller "musikk". I denne artikkelen kan du lese litt om hvordan barn oppfatter og bruker musikk, fra før fødselen og opp til 6-årsalderen.

Av Nora Kulset, Musikkmanesjen.
Nora Kulset har spesialisert seg på arbeidsområdet musikk- og kulturformidling for og med små barn og deres voksne, og er er utdannet innen musikk og små barn fra musikkonservatoriet, lærerhøgskole og universitet.

"Et barn er født med hundre språk men frarøves nittini"
Dette utsagnet kommer fra den italienske filosofen Loris Malaguzzi som startet en annerledes barnehagekultur i byen Reggio Emilia i Nord-Italia.

Musikken er en av mange uttrykksformer hos barn. Dessverre kan den også regnes som et av de nittini språk vi frarøves. Etter hvert som vi vokser opp, vil talespråket bli den dominerende formen å uttrykke seg på. Barn har et naturlig behov for musikkuttrykk og stimulans. Her kan du lese litt mer om hvordan barnets musikalske utvikling er. Da kan du kanskje både lære litt og finne ut kjenne igjen hvor ditt barn befinner seg nå?

Om rytme, dans og sang
Grunnslagene er kroppens motorkraft, skriver Nora Kulset. Her forteller hun om hvordan barnets musikalske sans utvikles paralellt med andre kroppslige ferdigheter. Hun gir råd om hvordan vi kan støtte barnet i denne utviklingen. Dans og syng sammen med barnet!

Anbefalt litteratur
For deg som vil lese mer og grundigere, kan vi anbefale "Barnets musikalske vei" av Henny Hammershøj og "Barns musikaliska utveckling" av Bertil Sundin.

Her kan du lese en grovt opptegnet oversikt over barnets musikalske utvikling. Ingen barn er like, og selv om arv er med i bildet, betyr miljøet vel så mye. Kanskje kan denne oversikten gjøre det lettere for deg som voksen å se ditt barns utvikling, gripe tak i den og legge forholdene bedre til rette. Det er ikke mye som skal til!

Barnets musikalske utvikling:


Artikkelene ovenfor er hentet fra www.musikkmanesjen.no og tilrettelagt for Mammanett.no av forfatteren i samarbeid med Mammanett.no. Dersom du ønsker å sitere artikkelen eller bruke stoff fra den, bes du ta kontakt med forfatteren nora@musikkmanesjen.no Copyright på alle bilder i artikkelen: Nora Kulset


Syng med den stemmen du har!
Førskolelærer Vera Bue oppfordrer her alle foreldre til å synge for sitt barn - både til barn i magen, babyer og større barn. >>
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer