Myggstikk kan være ubehagelig med hevelse og kløe. Men noen barn får en kraftigere reaksjon og større plager.
- Vi vet jo at noen reagerer mer på mygg enn andre. Dette er fordi noen reagerer mer på det som myggen sprøyter inn – nærmest som en reaksjon på gift. Spesielt barn har en svampaktig hud som lett blåser seg opp, forteller Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.
LES OGSÅ: Derfor har du myggtekke

Så ut som en blåveis
Men noen barn får særdeles sterke hudreaksjoner.
Jasmin (5) hadde en liten hevelse under øyet da hun la seg om kvelden. Da hun våknet om morgenen var hevelsen blitt enorm.
- Jeg visste fra før at hun fikk store hevelser av myggstikk, så jeg ble ikke redd, men mest bekymret for at hu hadde vondt, forteller moren Monica Brutad.
Den store hevelsen varte cirka i ett døgn ,så gikk den ned, og ble erstattet av et blått øye.
- Vi har ikke hatt henne hos lege, men vurderer å gjøre det nå fordi jeg er redd at hun kan reagere enda mer på stikk fra andre insekter enn mygg. Og kan være greit å vite hva jeg skal gjøre om det skjer, sier Brustad.
Det er et år siden Jasmin fikk hevelsen nå, og det går fint med henne. – Men hun er jo livredd mygg, da, forteller moren.
LES OGSÅ: Dette er viktigere å sjekke enn barnets feber

Uvanlig med allergi
- Myggstikk gir for det meste ikke en klassisk allergisk reaksjon, påpeker Hermansen.
En klassisk allergisk reaksjon innebærer i følge Hermansen at man blir allment påvirket, kald, klam og kvalm. - Men dette har jeg aldri sett på bakgrunn av myggstikk, understreker hun.
I følge Helsedirektoratets nettsted helsenorge er hudreaksjonene på myggstikk blemmer og kløe som skyldes at insektene sprøyter spytt inn i såret. Myggstikk er altså først og fremst ubehagelig med opphovning og kløe, og mygg i Norge gir normalt ingen farlig reaksjon eller sykdom.

Slik lindrer du stikk
- Hva bør man gjøre hvis barnet hovner opp mye ved myggstikk?
- Hvis barnet opplever sterke reaksjoner ved myggstikk, bør man først og fremst trøste og bære, og kalde omslag kan fungere, sier Hermansen.
- Allergimedisiner har liten effekt tatt når hevelsen har oppstått. Og det er liten grunn til å ta allergimedisin for å unngå plager ved myggstikk, da er det bedre å forebygge med å beskytte seg.
LES OGSÅ: Gravide får dårlige råd om allergimedisiner

Mygg, ikke kusma
Audhild Engen Husteli kan også fortelle at sønnen hennes, Hallvard (7) også reagerer kraftig på myggstikk. På bildet hadde han fått flere myggstikk i ansiktet og flere steder på kroppen etter overnatting i lavvo på fjellet.
- Vi har vært klar over at han reagerer veldig sterkt på myggstikk siden han var baby. Han fikk voldsomme hevelser og ved et tilfelle fikk han et stikk på øyelokket med voldsom hevelse slik at øyet ikke kunne åpnes på flere dager.
- Tar dere noen forholdsregler?
- Nei, egentlig ikke. Vi har alltid med myggspray og zyrtec (allergimedisin) på fjelltur. Hjemme hos oss er det heldigvis ikke mygg. Så dette gir på ingen måte Hallvard noen begrensninger i hverdagen.

Legens råd for å forebyggende myggstikk:
- Kle på barna om kvelden.
- Ha myggnett for vinduet
- Myggmiddel er effektive, men barn skal ikke ha så mye påsmurt huden – det kan smøres på klærne
LES OGSÅ: Barn under tre år skal ikke bruke myggmilder
- Når bør man søke lege?
- Hvis man mistenker at det ikke er myggstikk. Eller hvis man får en klassisk allergisk reaksjon, det vil si blir allment påvirket, kald, klam og kvalm.
Hermansen understreker at dette er sjeldent.