Myomer kan gi sterke menssmerter

Store myomer - eller livmorknuter som det også kalles - kan påvirke fruktbarheten, gi sterke mensblødninger og smerter ved samleie.

LIVMORKNUTER: Livmorknuter, eller myomer, kan gi sterke menssmerter og ekstra store blødninger. Foto: NTB Scanpix
LIVMORKNUTER: Livmorknuter, eller myomer, kan gi sterke menssmerter og ekstra store blødninger. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre dager hver måned stod livet stille for Anita Lykkja (51).

Helt siden hun fikk sin første menstruasjon i trettenårsalderen, har hun vært plaget av sterke menssmerter som skyldes livmorknuter. 

– Da jeg var yngre tenkte jeg at å ha menssmerter var jo helt normalt, alle hadde det liksom, og ingen brukte smertestillende preparater for menssmerter den gangen. Det var bare å oppføre seg som folk og slutte å syte, forteller hun. 

Gir vanligvis ingen symptomer

Livmorknuter, også kalt myomer, er ifølge Helsebiblioteket.no kuler som vokser i veggen på livmoren og som er laget av en type muskelceller og bindevev.

Livmorknuter er vanligvis ufarlige og gir ofte ingen symptomer. Men hos noen kan de forårsake smertefulle eller store menstruasjonsblødninger. 

LES OGSÅ: Karoline har sykdommen få kjenner til, men som er vanligere enn man skulle tro

STERKT PLAGET: Anna Lykkja har i mange år slitt med kraftige blødninger og sterke smerter. Foto: privat
STERKT PLAGET: Anna Lykkja har i mange år slitt med kraftige blødninger og sterke smerter. Foto: privat Vis mer

Kastet opp og besvimte

I attenårsalderen begynte Anita på p-pillen Trionetta, som ikke lenger finnes på det norske markedet. Disse p-pillene førte til at hun mistet menstruasjonen.

– Det syntes jeg var veldig greit. Jeg drev mye med idrett og friluftsliv og det var deilig å slippe smertene for en periode, forteller hun.

Men da hun i begynnelsen av trettiårene bestemte seg for å slutte med p-pillene for å få barn, kom smertene tilbake med full kraft.

Tre dager i måneden hadde hun så vondt at hun kastet opp og flere ganger besvimte hun i dusjen om morgenen. 

– Jeg måtte planlegge livet mitt etter menssmertene. De tre dagene hvor det stod på som verst, kunne jeg ikke arbeide. Jeg var stort sett sengeliggende og kunne ikke avtale en tur eller reise noe sted når jeg hadde det slik, forteller hun.

Brukte nesten to pakker bind i døgnet

I tillegg til smerter, hadde hun også store blødninger.

– Da jeg var yngre visste jeg jo ikke hvor mye det var normalt å blø. Når jeg brukte en og en halv pakke bind i døgnet, trodde jeg at det var helt normalt. Men det blir jo dyrt i lengden da, sier hun. 

– Jeg var også alltid redd for at det skulle blø igjennom klærne. Jeg kunne ikke sitte i en fin stol, uten å være redd for at det skulle komme blod på den.

Anne Tandberg, overlege med spesialisering innen kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Privat
Anne Tandberg, overlege med spesialisering innen kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Privat Vis mer

De fleste har ingen plager

Anne Tandberg er overlege med spesialisering innen kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus.

Hun sier at myomer er svært vanlig og at mange kvinner har det uten at de selv er klar over det. – De fleste myomer er så små at man ikke vet at man har dem eller plages av dem, sier hun.  

– Enkelte har bare én liten muskelknute, mens andre kan ha mange store. Vanligvis oppstår de når man er i tredveårene eller eldre. 

Det finnes veldig mange forskjellige behandlingsmetoder: både medikamentelt og kirurgisk avhengig av størrelsen og hvor mange det er. Behandlingen vil også avhenge av kvinnens alder. 

Mange kjenner ikke til myomer

Ifølge Helsebiblioteket.no har omlag tre av fire kvinner myomer/muskelknuter. Men til tross for at det er såpass vanlig, viser en fersk undersøkelse at så mange som 57 prosent av norske kvinner sier de ikke har hørt om det før. 

Undersøkelsen ble utført av opinions- og markedsundersøkelsesbyrået YouGov på vegne av legemiddelselskapet av Gedeon Richter. De har nylig lansert Myomguiden.no for å gi informasjon til kvinner om myomer, symptomer og behandlingsalternativer. 

LES OGSÅ: En av tre kvinner får denne underlivsplagen etter fødselen

Symptomer på livmorknuter/myomer:

Livmorknuter som sitter spesielle steder i livmorveggen eller som blir store, kan forårsake problemer. For eksempel:

  • Store blødninger eller menstruasjonssmerter
  • Smerter eller trykkfølelse i magen
  • Hyppig vannlating
  • Smerter under samleie
  • Problemer med å bli gravid, men dette er sjelden
  • Spontanaborter

Kilde: Helsebiblioteket.no

Kan påvirke fruktbarheten

De fleste vil ikke plages av livmorknutene, men overlege Anne Tandberg forklarer at de i noen tilfeller kan påvirke fruktbarheten. Det kan skje dersom muskelknuten ligger inn mot slimhinnen som er inne i livmoren.

– Da kan det befruktede egget ha problemer med å feste seg. Myomer kan også føre til spontanabort, sier hun. 

Hva som er årsaken til at man får myomer, er ifølge Tandberg foreløpig ukjent.

– Men man vet at det er vanligere blant afrikanere, så man antar at det må være genetisk komponent. Dessuten er myomer også assosiert med overvekt. Graviditet og østrogen substitusjon i overgangsalderen vil kunne øke veksten av myomene.  

Kirurg Andreas Ødegaard. Foto: Lommelegen.no
Kirurg Andreas Ødegaard. Foto: Lommelegen.no Vis mer

Kan fjernes ved kirurgi

Ifølge Lommelegens kirurg Andreas Ødegaard kan man i enkelte tilfeller fjerne myomer / livmorknuter med kikkhullskirurgi

- Denne operasjonen kan i enkelte tilfeller gjøres med kikkehullsteknikk, det vil si små snitt. Man går så inn og fjerner kun muskelknutene, og lar livmoren stå igjen. Dersom man velger åpen teknikk legger mann et snitt som ved keisersnitt, det vil si i bikinilinjen, forklarer han.

Andre ganger må kvinnen fjerne hele livmoren for å bli kvitt alle knutene.

- Avhengig av størrelsen på knutene kan dette være en grei operasjon der man lett tar ut knutene, men det kan også være vanskelig, og i noen tilfeller kommer man ikke utenom å fjerne hele livmoren. Det er altså ikke en operasjon der du risikerer livet, men du må regne med et opphold på sykehus inntil en uke.

Ble bra med medisin

Store blødninger forårsaket av livmorknuter, kan behandles med enkelte legemidler. Ifølge Helsebiblioteket.no vil et stoff som heter traneksamsyre redusere kraftige blødninger. 

Ved sterke menstruasjonssmerter kan medisiner som kalles ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner lette blodstrøm og smerter. Dette finnes i reseptfrie medisiner som Ibux, Ibuprofen eller Naproxen. 

P-piller gjør menstruasjonen lettere. Et alternativ er en hormonspiral. Ved menstruasjonsproblemer, kan spiralen som frigir et gestagenhormon, redusere blødninger.

Anita har aldri vurdert å bli kvitt myomene ved hjelp av kirurgi. Men hun har brukt hormonspiral, uten at det har hatt noen effekt for henne. Nylig har hun begynt å bruke medisinen Esmya (Ulipristalacetat) som hun sier har gitt henne en normal hverdag.

– Det var som om trykket lettet. I dag kan jeg leve normalt og jeg har fått en fin hjelp inn i overgangsalderen, sier hun. 

LES OGSÅ: Derfor er sex annerledes etter fødsel

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer