Myomer kan gi sterke menssmerter

Store myomer - eller livmorknuter som det også kalles - kan påvirke fruktbarheten, gi sterke mensblødninger og smerter ved samleie.

LIVMORKNUTER: Livmorknuter, eller myomer, kan gi sterke menssmerter og ekstra store blødninger. Foto: NTB Scanpix
LIVMORKNUTER: Livmorknuter, eller myomer, kan gi sterke menssmerter og ekstra store blødninger. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre dager hver måned stod livet stille for Anita Lykkja (51).

Helt siden hun fikk sin første menstruasjon i trettenårsalderen, har hun vært plaget av sterke menssmerter som skyldes livmorknuter. 

– Da jeg var yngre tenkte jeg at å ha menssmerter var jo helt normalt, alle hadde det liksom, og ingen brukte smertestillende preparater for menssmerter den gangen. Det var bare å oppføre seg som folk og slutte å syte, forteller hun. 

Gir vanligvis ingen symptomer

Livmorknuter, også kalt myomer, er ifølge Helsebiblioteket.no kuler som vokser i veggen på livmoren og som er laget av en type muskelceller og bindevev.

Livmorknuter er vanligvis ufarlige og gir ofte ingen symptomer. Men hos noen kan de forårsake smertefulle eller store menstruasjonsblødninger. 

LES OGSÅ: Karoline har sykdommen få kjenner til, men som er vanligere enn man skulle tro

Kastet opp og besvimte

I attenårsalderen begynte Anita på p-pillen Trionetta, som ikke lenger finnes på det norske markedet. Disse p-pillene førte til at hun mistet menstruasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer