Mytene om fruktbarhet

Av alle rådene du får, er det få som virker!

RÅDENE FOR Å BLI GRAVID ER MANGE Men ikke alle er like gode Foto: Collage av bilder fra Shutterstock ©
RÅDENE FOR Å BLI GRAVID ER MANGE Men ikke alle er like gode Foto: Collage av bilder fra Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skorter ikke på råd om hva man bør gjøre hvis man opplever at ønskebarnet lar vente på seg. Mange «sannheter» viser seg imidlertid å ikke holde vann.

Stress medfører at man ikke blir gravid

Myte!

Mammanett har tidligere fortalt at mange kvinner utsettes for velmenende råd når de ikke oppnår graviditet så raskt som forventet: 

Ikke tenk så mye på det, da blir du ikke gravid. Stress ned, kjøp deg en hund, start en adopsjonsprosess! 

- Dette er en klassisk anekdote. At man må slappe av og ikke tenke for mye på å bli gravid. Eller at de som starter en adopsjonsprosess ofte blir gravide etter lengre tids forsøk. Det handler nok mer om sporadiske episoder som blir lagt godt merke til, heller enn at det er en fysiologisk sammenheng, forteller gynekolog og postdoktor Liv Bente Romundstad ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Hun jobber også ved Spiren Fertilitetsklinikk.

Hun viser til at få studier har vist sammenheng mellom stress, engstelse og infertilitet. 

- Kvinner blir jo gravide under de mest vanskelige forhold, for eksempel etter en voldtekt eller i krigsrammede land, der det er svært vanskelige forhold å leve under. Når det er sagt er det jo på alle måter gunstig å ha det bra når man vil bli gravid. Og de fleste blir gravide hvis det fysiologiske er på plass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer