Mytene om fruktbarhet

Av alle rådene du får, er det få som virker!

RÅDENE FOR Å BLI GRAVID ER MANGE Men ikke alle er like gode Foto: Collage av bilder fra Shutterstock ©
RÅDENE FOR Å BLI GRAVID ER MANGE Men ikke alle er like gode Foto: Collage av bilder fra Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skorter ikke på råd om hva man bør gjøre hvis man opplever at ønskebarnet lar vente på seg. Mange «sannheter» viser seg imidlertid å ikke holde vann.

Stress medfører at man ikke blir gravid

Myte!

Mammanett har tidligere fortalt at mange kvinner utsettes for velmenende råd når de ikke oppnår graviditet så raskt som forventet: 

Ikke tenk så mye på det, da blir du ikke gravid. Stress ned, kjøp deg en hund, start en adopsjonsprosess! 

- Dette er en klassisk anekdote. At man må slappe av og ikke tenke for mye på å bli gravid. Eller at de som starter en adopsjonsprosess ofte blir gravide etter lengre tids forsøk. Det handler nok mer om sporadiske episoder som blir lagt godt merke til, heller enn at det er en fysiologisk sammenheng, forteller gynekolog og postdoktor Liv Bente Romundstad ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Hun jobber også ved Spiren Fertilitetsklinikk.

Gynekolog og postdoktor Liv Bente Romundstad: - Få studier har vist sammenheng mellom stress, engstelse og infertilitet. Foto: Regine Romundstad
Gynekolog og postdoktor Liv Bente Romundstad: - Få studier har vist sammenheng mellom stress, engstelse og infertilitet. Foto: Regine Romundstad Vis mer

Hun viser til at få studier har vist sammenheng mellom stress, engstelse og infertilitet. 

- Kvinner blir jo gravide under de mest vanskelige forhold, for eksempel etter en voldtekt eller i krigsrammede land, der det er svært vanskelige forhold å leve under. Når det er sagt er det jo på alle måter gunstig å ha det bra når man vil bli gravid. Og de fleste blir gravide hvis det fysiologiske er på plass.

Så lenge man har menstruasjon kan man bli gravid

Myte!

Romundstad trekker frem alder som det viktigste når det gjelder fruktbarhet. 

- Mange kvinner tror de kan bli gravide så lenge de har menstruasjon. Slik er det ikke. Med økende alder får kvinnene færre egg, og kvaliteten på eggene blir dårligere i takt med økende alder. Og det vanskelige er å vite hvem det gjelder, fordi det er store individuelle variasjoner mellom kvinnene. 

Hun forteller også at det er en sterk sammenheng mellom mors alder og hennes datter når det gjelder tidspunkt for menopause (overgangsalder).

- Hvordan bør kvinner forholde seg til dette faktum?

- Det generelle rådet bør være at man ikke venter for lenge med å få barn, forteller Romundstad. 

Hun mener også at man ikke bør vente for lenge med å gå til lege hvis graviditet uteblir.

TIDENS TANN: Gjelder sannsynligvis også for menn. Foto: Shutterstock ©
TIDENS TANN: Gjelder sannsynligvis også for menn. Foto: Shutterstock © Vis mer

Mannens alder har ingen betydning

Myte!

Tidligere har man ment at mannens alder ikke har hatt noen betydning for fruktbarheten. Men ny forskning antyder at det ikke bare kvinnene som får redusert fruktbarhet med økende alder.

- Fagmiljøene har et økende fokus på hvordan menns alder innvirker på fruktbarheten. Vi vet at spermkvaliteten faller fra 40 års alder. I hvor stor grad dette påvirker den mannlige fruktbarhet gjenstår å se, men flere pågående undersøkelser vil avdekke dette de neste årene, sier gynekologen.

LES OGSÅ: Slik booster du fruktbarheten  

En fest i ny og ne spiller ingen rolle

Myte! 

Nordmenns alkoholforbruk, og kanskje spesielt hos unge menn og kvinner, er gjerne preget av en «real fest» en gang i blant, mer enn jevnlig eller daglig alkoholforbruk. Og det er vel det samlede alkoholinntaktet over tid som kan påvirke fruktbarheten. En fest i måneden har vel neppe stor betydning?

Det er faktisk helt feil.

Romundstad forteller at alkohol i mengder kan spille en stor rolle i forhold til mannens sædkvalitet.

- En engangshendelse hvor mannen har vært svært beruset av alkohol kan medføre midlertidig nedsettelse av fruktbarheten. Først etter 70 dager vil de skadede sædcellene bli erstattet av nye.

Jevnlige fyllekuler vil derfor kunne medføre en stadig nedsatt fruktbarhet hos menn, og ikke alle er klar over dette.

BABYØNSKE? Mange kvinner tror automatisk at de selv er årsaken til barnløsheten, men mannen må også sjekkes. Foto: Shutterstock.com ©
BABYØNSKE? Mange kvinner tror automatisk at de selv er årsaken til barnløsheten, men mannen må også sjekkes. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Årsaken til barnløshet ligger oftest hos kvinnen

Myte!

- I møte med klienter slutter jeg ikke å bli forundret over hvor mye vi kvinner skylder på oss selv, når vi ikke blir gravide, forteller familieterapeut Tone Bråten. Hun jobber som rådgiver for ufrivillig barnløse.

- Det kan virke som om det er lettere å skylde på oss selv fremfor å innse at man står ovenfor noe som vi umulig kan kontrollere. For hvem kan vel kontrollere at et befruktet egg fester seg i livmoren og forsetter sin delingsferd mot å bli en særdeles etterlengtet baby?  
Hun forteller at ofte er kvinnen plaget med overbevisninger som dreier seg om «skyld» eller «straff» for tidligere handlinger. Og mange blir svært overrasket hvis det viser seg at den fysiologiske årsaken til barnløsheten ikke ligger hos kvinnen, men mannen. Noe som er like vanlig.

Slik fordeles årsakene til infertilitet:

  • 1/3 hos kvinnen
  • 1/3 hos menn
  • 10-20% såkalt uforklarlig infertilitet

 - Men vi ser også i en del tilfeller at det kan være en kombinasjon med litt problemer hos begge to, påpeker gynekologen Romundstad.

Hos noen par, uansett hvor grundig man utreder, finner man ikke noen årsak til infertiliteten.

- Når disse parene blir tilbudt behandling, hender det man likevel finner årsaken fordi behandlingen kan avdekke dette, sier Romundstad.

LES OGSÅ: Er du like fruktbar etter p-pillebruk?

Kvinnens vekt spiller liten rolle

UNDERVEKT OG OVERVEKT: Begge har betydning for fruktbarheten, forteller. Terje Sørdal  Foto: Medicus
UNDERVEKT OG OVERVEKT: Begge har betydning for fruktbarheten, forteller. Terje Sørdal Foto: Medicus Vis mer

Myte!

Et par kilo til eller fra spiller ingen rolle når du ønsker å bli gravid. Men hvis vi snakker om reell undervekt eller overvekt, har det stor betydning.

- Både overvekt og undervekt hos kvinner kan medføre manglende eller sjeldne eggløsninger, forteller Terje Sørdal, medisinsk ansvarlig ved Medicus, spesialistsenter innen gynekologi og assistert befruktning i Trondheim. 

- Undervekt med BMI 18,5 og lavere disponerer for infertilitet, og det samme gjelder fedme med BMI over 30, påpeker Sordal. 

Her regner du ut din BMI 

Livsstilsykdommen insulinresistens (diabetes 2), vil også ha negativ innvirkning på på evnen til å bli gravid, forteller Liv Bente Romundstad.

Flere "gode råd" som ikke nødvendigvis fungerer

Venter graviditeten på seg er den rekke flere råd man ofte får. En del av rådene er vanskelig å si med sikkerhet at fungerer, i følge Terje Sørdal.

Vi har bedt ham kommentere noe av de vanligste rådene. 

Stilling ved samleie:

- Har som regel ikke betydning, men hvis livmoren ligger på en slik måte, som f.eks. bakovervendt livmor, at livmorhalsen blir løftet opp fra sin naturlige plass kan det tenkes at det å bli liggende på magen etter samleie er bedre enn å ligge på rygg. 

Slimløsende hostesaft gir bedre odds for unnfangelse?

- Fungerer rådet om å benytte hostesaft for tynnere slim i livmorhalsen og dermed lettere passasje for sædcellene?

Ukjent for meg om det har betydning for fruktbarheten, men man slipper i alle fall å hoste under samleie, påpeker Sørdal.

 

Mannens valg av undertøy

Løse boxershorts er bedre enn trange underbukser for optimal fruktbarhet hos menn? 

- Du finner studier som støtter begge synspunkt, men sannsynligvis er det uten betydning.  

SUNT OG ORGANISK: Sikkert bra for helsa di på mange måter, men det gjør deg sannsynligvis ikke lettere gravid! Foto: Shutterstock ©
SUNT OG ORGANISK: Sikkert bra for helsa di på mange måter, men det gjør deg sannsynligvis ikke lettere gravid! Foto: Shutterstock © Vis mer

Spesielle dietter kan fremme fruktbarheten?

Rådene florerer. For eksempel organisk mat, renset vann, basisk mat hevdes av enkelte å ha en fremmende effekt på fruktbarheten.

- Det tror jeg er en myte, bare sjekk under hvilke forhold kvinner blir gravide i andre land, påpeker Sørdal

Bringerbærblader vil styrke livmoren

- Oppfattes som en myte når det gjelder å bli gravid, men kan mulig ha en effekt som forkorter varigheten av fødsel, sier Sørdal.

FOTSONETERAPI: En av mange ulike alternative tilbud, men ikke vet om fungerer. Foto: Shutterstock ©
FOTSONETERAPI: En av mange ulike alternative tilbud, men ikke vet om fungerer. Foto: Shutterstock © Vis mer

Alternativ behandling?

Fotsoneterapi, akupunktur, healing og mange andre alternative behandlingsmetoder hevder å kunne bedre oddsene for å bli gravid. 

- Fungerer det egentlig? Eller er det bare effektivt for å tømme lommeboka?

- Det å ha det bra, det å føle seg bra og det å være avslappet har sannsynligvis en gunstig effekt når det gjelder det å bli gravid. Flere typer alternativ behandling kan være med å støtte opp rundt en slik opplevelse og slik ha en indirekte effekt. Det har også vært vist at alternativ behandling kan påvirke eggløsning hos kvinner, sædkvalitet hos mannen, samt blodgjennomstrømning i livmoren, men vi kjenner ikke til større studier som dokumenterer dette, avslutter Sørdal.

Orgasme hos ved samleie

-Blir man lettere gravid hvis kvinnen har orgasme ved samleiet?

Og her får vi endelig en bekreftelse! - Sannsynligvis ja, sier Sørdal.

LES OGSÅ: Hvor ofte ha samleier og hvilken stilling - for å bli gravid?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer